Možete li zamisliti život bez interneta? Vjerujemo kako je vaš odgovor: jako teško jer na internetu provodim pola svojeg dana. Činjenica je da smo postali veliki ovisnici o internetu i sadržaju koji nam taj internet omogućava.

Prije nešto više od 10 godina na internet smo se spajali još putem kabela i sporih modemskih veza, a danas na svakom koraku imamo ekstremno brzi pristup internetu – što nam omogućava da veliki dio dana provodimo upravo na mreži svih mreža. Iako smo mišljenja kako već sada ekstremno puno koristimo internet i opterećujemo servere, podaci pokazuju kako će se to u narednih nekoliko godina još drastično povećati – što će iziskivati novi pristup razvoju internetske infrastrukture.

Cisco je ogromna kompanija koja ima iznimno veliki utjecaj na razvoj interneta i održavanje potrebne infrastrukture, a važan je i podataka kako je ta kompanija u svijetu internet biznisa još od samih začetaka. S obzorom na sakupljeno iskustvo i prognoze, ova je kompanija napravila određena predviđanja kako će internet izgledati u narednih nekoliko godina.

Prilično su izgledne šanse kako će se do 2020. godine čak 60 posto svjetskog stanovništva koristiti internetom, a na internetu će biti više od 28 milijardi raznih uređaja. Uza sve to, drastično će porasti video promet, što će uzrokovati ogromno povećanje internet prometa u cijelome svijetu.

Konkretno, predviđanja pokazuju kako će video promet porasti za 4 puta, dok bi se vrijeme provedeno na igranje video igara online trebalo povećati za čak 9 puta. Srećom, uz ta ogromna povećanja trebala bi rasti i sama brzina prometa – što bi omogućilo brže komuniciranje i korištenje interneta.

Valja naglasiti kako će veliki dio online komunikacije u budućnost biti vezan uz strojeve. Već danas gotovo 30 posto online komunikacije otpada na komunikaciju između dva stroja, a kako će tehnologija napredovati tako će se povećavati i udio te komunikacije. Na temelju svega toga možemo zaključiti kako nas očekuje vrlo atraktivna budućnost u kojoj će sve funkcionirati brže, a mogućnosti za komunikaciju bit će zapravo neograničene.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here