Kada sam vidio vijest o tome da će Sony na tržište izbaciti ”remake” Playstation Classic, odnosno reizdanje svoje prve Playstation konzole (i to one baš, baš prve, sive), moram priznati da me to razveselilo i to s razlogom. Ili bolje rečeno zbog mnoštva razloga.

Veterani se jako dobro sjećaju Playstationa 1 ili PSX konzole koja je nedugo nakon što se pojavila na tržištima osvojila srca velikog broja igrača. Konzola koja je na odličan način obrađivala i prikazivala igre u tri dimenzije (dok su ostale konzole iz tog razdoblja po pitanju 3D-a bile dosta ”sramežljive).

Konzola koja je zaslužna za sate i sate zabave uz ogroman broj hitova. Bez obzira na to koji žanr ste voljeli mogli ste pronaći hrpetinu igara za sebe. Naravno da je vijest o izbacivanju Sonyjeve Playstation Classic konzole podigla veliku prašinu oduševljenja. No, je li Sony opravdao očekivanja?

Playstation Classic recenzija

Playstation Classic: Klasična konzola koja to baš i nije

Mislim da je svaki bivši igrač prve Sonyjeve konzole imao velika očekivanja od klasičnog reizdanja. A kako i ne bi kad je PSX (i kasnije PSOne) postavio letvicu visoko. Je li Sony uspio barem donekle ispuniti očekivanja i želje igrača?

Baš i ne. Jer ono što sam osobno ja očekivao od reizdanja prvog Playstationa jest to da ću na njemu moći uživati u barem nekim od klasika kao što su Tekken (1-3), Final Fantasy (7, 8, 9), Silent Hill, Resident Evil (1-3), Metal Gear Solid (koji je ipak tu), Need for Speed, Spyro, Crash Bandicoot i sad da ne nabrajam jer bi ovaj članak mogao prijeći i nekoliko stranica dok bih samo nabrajao igre koje su mogle biti u Playstationu Classic. A koje nisu tamo. Što je u biti najveća šteta i razočaranje Sonyjevog reizdanja.

Playstation Classic cijena

Neki će reći da se velik broj tih igara sada mogu igrati na drugim konzolama. To je istina, ali smatram da bi bio puno bolji osjećaj kada bismo mogli ponovno u ruke uzeti dobri, stari ”sivi” Playstation 1 Dual Shock kontroler i zaigrati igre koje su nam obilježile djetinjstvo (i koje su uz to proslavile i proizvođače tih igara i pomogle im da razviju renome i da postanu poznati).

Nažalost veliku većinu tih igara čiji spomen nas vraća u djetinjstvo nećete vidjeti na ovoj konzoli. Zašto je to tako ispalo nije poznato ni meni, a vjerujem niti jednoom igraču. Vrlo je vjerojatno da je razlog toga bio taj što je vrijeme kada su te igre izašle na tržište bile vrijeme soundtrack glazbe CD kvalitete.

To znači da je velik broj tih igara u sebi sadržavao licenciranu glazbu. Iako su te licence odavno prošle, Sonyju je očito predstavljaju preveliku gnjavažu (ili im je bilo preskupo) ponovno kupiti i nabaviti licence te glazbe. Naravno, ovo nije u potpunosti Sonyjeva krivica, ali zbog ovoga Playstation Classic jednostavno nije ono što je trebao biti, a trebao je biti oživljavanje stare konzole i starih, ali legendarnih naslova.

No nije sve tako crno. OK, na Playstationu Classic nećemo moći igrati veliku većinu naslova koji su proslavili i konzolu i developere. Ipak, postoje neke dobre stvari. Zapravo, kada malo bolje pogledamo, ima ih poprilično. Pogledajmo koje su to.

Playstation Classic

Playstation Classic: Izgled je tipično ”playstationovski”, samo manji

Super stvar u vezi ”stare-nove” Playstation 1 konzole jest ta što konzola po svemu izgleda kao legendarna Sonyjeva konzola iz sredine ’90.-ih. Barem na prvi pogled. No i drugi i treći pogledi će vas obradovati, s obzirom da se Sony baš potrudio vjerno preslikati original i osmisliti ga da bude što je moguće više kompatibilan sa današnjim zahtjevima modernog vremena.

Playstation Classic stražnja strana

Vizualno Playstation Classic izgleda jako dobro, pogotovo ako ste bili ljubitelj dizajna PSX konzole. Izvana konzola izgleda gotovo identično originalu. Ono što je drugačije od originalne konzole i na prvi pogled su dimenzije. Classic je dimenzijama manji od originalne konzole. Prema riječima Sonyja Playstation Classic je po dimenzijama oko 45% manji od originalne PSX konzole.

Playstation Classic veličina

Tri klasične tipke, unutarnja memorijska kartica i nemogućnost odlaska u Playstation Trgovinu

Stari PSX je na sebi imao tri tipke, baš kao i Playstation Classic. Samo što za razliku od PSX-a tipke kod PS Classic nemaju baš istu funkciju (barem ne sve). Tipke ”Power” i ”Reset” služe za resetiranje i uključivanje/isključivanje konzole dok tipka ”Open” služi izmjenjivanju virtualnih diskova konzole (što ćete trebati raditi ako budete igrali igre koje su na više diskova).

Još jedna stvar koju nećete moći raditi na PS Classic jest odlazak u Playstation Trgovinu. Nećete moći niti igrati igre preko interneta s prijateljima (što recimo možete na Playstationu 4, ali s obzirom da PSX nije imao tu mogućnost nema ju ni PS Classic), što nekome može predstavljati problem, a nekome to može biti manje važna stvar.

playstation-classic-kontroler

”Stari” Playstationov kontroler

PSX u svojim početnim danima nije imao Dual Shock kontrolere (što znači da u početku konzola nije imala podršku za vibraciju). Tek kasnije (krajem ’90.-ih) Playstation je osmislio Dual Shock kontrolere.

Playstation Classic, s obzirom na to da je ovo ipak ”vjerna” preslika originala nema Dual Shock kontrolere. To znači da ćete sve igre morati igrati koristeći tipke za smjer (jer nema gljiva, odnosno analognih palica).

 

playstation-classic-konzola

Playstation Classic: Performanse i podržane igre

Stara ”plejka” se ni po čemu ne može uspoređivati s današnjim konzolama. Današnje najnovije konzole su osmišljene kako bi zadovoljile najnovije i najmodernije igraće zahtjeve tržišta. Neki će reći da se današnje konzole više usredotočuju na kvalitetu grafike, dok su stare konzole više bile orijentirane cjelovitosti igara (priča, ugođaj, atmosfera). Ima tu istine, no o tom potom.

Po pitanju performansi, PS Classic vjerno slijedi sve ono što je započeo i stvorio PSX. Grafika koja je u ono vrijeme bila revolucionarna, a koja je danas ”zrnata” i na trenutke smiješna, zvučni efekti koji su negdje između MIDI i MP3 formata su i ovdje prisutni. Što je pozitivno i pohvalno, s obzirom na to da se ipak radi o reizdanju klasika.

Na kraju dolazimo do onog najvažnijeg pitanja koje glasi – koje su sve igre podržane na PS Classic konzoli i koje sve igre možemo igrati na njemu?

playstation-classic-igre

Ovdje je Sony napravio ”bućkuriš” svega i svačega. Imamo i neke poznate naslove, ali isto tako i neke manje poznate. Evo što ćete sve moći igrati na PS Classic konzoli:

Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Final Fantasy VII, Grand Theft Auto, Intelligent Qube, Jumping Flash, Metal Gear Solid, Mr. Driller, Oddworld: Abe’s Oddysee, Rayman, Resident Evil: Director’s Cut, Revelations: Persona, Ridge Racer Type 4, Super Puzzle Fighter II Turbo, Syphon Filter, Tekken 3, Tom Clancy’s Rainbow Six, Twisted Metal i Wild Arms.

Playstation classic cijena?

Preporučena cijena za Playstation classic na američkim stranicama je 100 dolara, dok se kod nas prodaje po cijeni od 800kn. Ako se odlučite za kupovinu, malo istražite cijene jer se Playstation classic može pronaći i na akcijama po cijeni od 719 kn.

Sve u svemu ako ste mislili da ćete na ”novoj-staroj” Playstation Classic konzoli moći igrati barem većinu poznatih igara iz djetinjstva, pogrešno ste mislili. Sony nam tu želju nije ostvario. No ako ste nostalgični i ako želite ponovno osjetiti kako je to recimo igrati Tekken 3 na starom Sonyjevom kontroleru, dajte si oduška i kupite si ovo klasično reizdanje Sonyjeve prve konzole.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here