Najveći i najpopularniji svjetski video servis ovih je dana pod opsadom hakera. Naime, dio njih ‘okomio’ se na YouTube i napravio popriličnu zbrku, gdje su uspjeli naštetiti i najpopularnijim video zapisima na toj mreži. Preostaje nam za vidjeti kako će reagirati YouTube koji je za sada samo uklonio dio sadržaja, no pravo rješenje za probleme još uvijek nema.

Iako se Google voli pohvaliti kako ima jako kvalitetan sustav zaštite svojih servisa, svima je jasno da je svaki servis ranjiv, samo je za neke potrebno malo više znanja i truda. Upravo je to pokazao i ovaj slučaj gdje je skupina hakera uspjela provaliti na YouTube i napraviti popriličnu štetu. Na meti su se našli video materijali s velikim brojem pogleda, a zajedničko im je to što su svi napadnuti video uradci učitani preko servisa Vevo.

Za one koji nisu upoznati, Vevo drži veliki broj video zapisa pjevača i glazbenika, a upravo su takvi video materijali najpopularniji na YouTubeu. U napadu koji je zahvatio video uratke s velikim brojem progleda, nastradao je i onaj najpopularniji. Veliki prošlogodišnji glazbeni hit, Despacito Luisa Fonsija i Daddyja Yankeeja, završio je tako kao meta hakera i morao je biti uklonjen s YouTubea.

Hakeri su uspjeli na video materijale dodati razne slike likova iz svjetskih serija, ali i promijeniti opise video uradaka. Uz Despacito nastradali su i hitovi drugih svjetski popularnih izvođača: Shakire, Selene Gomez, Chrisa Browna, Kate Perry, DJ Snakea, Taylor Swift, Drakea, itd.


Za sada, YouTube još uvijek nije uspio otkriti što se to točno dešava na najpopularnijem video servisu. Moguće je više scenarija, a najizgledniji je onaj da su hakeri uspjeli upasti kroz jedan račun povezan s video materijalima. No, postoji i mogućnost da su pronašli neki veći sigurnosni propust, što bi mogao biti veliki problem za YouTube jer bi u tom slučaju cijela mreža bila pod svojevrsnom prijetnjom.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here