Najbolji dio ovog telefona? Kamera. Samsung ju je izradio iz temelja, riječ je o prvom flagship telefonu koji ima promjenjivu blendu. Prijevod za one koji nisu foto-štreberi: daje vam dobro uravnoteženo fotografsko iskustvo bilo da ste u zamagljenoj birtiji ili vani na sjajnom sunčanom danu.

Samsungovi novi Galaxy S9 i S9+ oba imaju impresivne nove objektive koji se mogu inteligentno prebacivati između dvije različite blende kako bi uhvatili najbolje dnevne i fotografije pri slabijem svjetlu.

Vjerojatno ste u Samsungovoj reklami, koja se dosta vrtjela na televiziji, vidjeli kako to funkcionira. Kamera radi fantastične fotografije u gotovo bilo kojim svjetlosnim uvjetima zatvarajući i otvarajući objektiv da pusti manje ili više svjetla. Tehnologija omogućava kameri S9 da radi više kao ‘pravi’ fotoaparat, a mogao bi i utrti put drugim pametnim telefonima. Hoće li Apple ili Google i svi drugi, za promjenu, uskoro kopirati Samsung?

Čak i kao zaljubljenik u gadgete i fotografski entuzijast, oklijevam reći da je kamera S9 i njegova izmjenjiva blenda mogućnost koju ćemo vidjeti i na drugim pametnim telefonima. Nemojte me krivo shvatiti – sjajno je da Samsung pomiče granice mobilne fotografije s novim tipom senzora slike na S9, a kao rezultat, korisnici će moći raditi fotografije s novim nivoom jasnoće.


 

GALAXY S9 kamere

Čista optika

No, vratimo se malo prvi i proučimo detalje kamere S9. Za razliku od većine kamera koje imaju fiksnu blendu (otvor objektiva kroz koji svjetlo prolazi), S9 i S9+ imaju dvije postavke blende: blendu f/1.5 (veći otvor) i blendu f/2.4 (manji otvor).

U auto modu, S9 se prebacuje na f/1.5 kad misli da je prizor pretaman i na f/2.4 kad ima sasvim dovoljno svjetla.

Izmjenjiva blenda nije baš ista stvar kao kad imate cijeli niz otvora blende (npr. f/2.8-f/5.6) između kojih možete birati, npr. na objektivu DSLR-a ili kompakta, ali je najbliža stvar tome koju smo dosad vidjeli na kameri pametnog telefona.

Uguravanje tehnološki najsofisticiranije kamere u S9 je tipično za Samsung: pokušavanje biti najbolji samo uz čisti hardver. Tako probijaju svoj put prema vrhu boljim specifikacijama.

Samsung ovo radi godinama. U svoje telefone dodaju kamere sa sve većim i većim blendama (f/1.9 na S6, f/1.8 na S7, f/1.7 na S8, a sad f/1.5 na S9) kako bi poboljšali performanse pri slabom svjetlu.

Iako poboljšanja u kvaliteti slike govori same za sebe u svakoj generaciji, prinosi su sve manji. Kako možete vidjeti na mnogim primjerima fotografija načinjenih i pri slabom svjetlu, kamera od Galaxy S9 uopće ne rastura u odnosu na iPhone X ili Pixel 2. U većini su slučajeva poprilično usporedive.

 

iPhone X

Optički zoom

Potpuno sam za bolje performanse kod lošeg svjetla, ali u isto vrijeme, postoje i drugi načini da se poveća razina kamere. Npr. žarišna duljina. IPhone 8 Plus i iPhone X imaju sustav dvostrukih kamera sa sekundarnim 2x telefoto objektivom koji vam omogućava optički zoom, kojim se ne gubi na kvaliteti slike.

Da, ima i S9+ dvije kamere, ali što je s manjim S9? Ako Apple može ugurati 2x telefoto kameru u iPhone X slične veličine, zašto Samsung ne može? Kako je iPhoneov portretni mod kojim se poboljšava bokeh pravi hit, jasno je da Apple misli da će dvostruke kamere odsad biti standard za buduće iPhoneove.

 

AI koji donosi prevagu

Najfascinantnija tehnologija koja se koristi za bolje fotografije nije objektiv s većom blendom niti sekundarna kamera, već AI. Ono što je Google napravio za fotografije na Pixel telefonima je ništa manje od odličnog. Zašto vam telefon treba objektiv kamere s većom blendom kad umjesto toga može imati bolji softver i AI koji će sjediniti više različito eksponiranih fotografija u jednu koja prikazuje sve detalje?

pixel 2

Pixel 2 koristi AI da bi napravio sve što drugi telefoni postižu boljim hardverom kamere. Ili zašto biste trebali sekundarnu kameru za slikanje fotografija u portretnom stilu kad možete naučiti stroj da na običnoj fotografiji inteligentno prepozna pozadinu i onda je zamuti?

‘Računalna fotografija’ koja koristi AI da bi poboljšala kvalitetu slike ili oponašala pojedine fotografske stilove, poput portretnih fotografija, je iznimno uzbudljiva jer ima neograničen potencijal. Telefoni koji koriste AI ne moraju biti ograničeni onime što je moguće uz tehnologiju fizičke kamere. Stvari poput velike izbočine kamere da bi se moglo smjestiti više elemenata objektiva, mogle bi postati stvar prošlosti ako ih AI uspije zamijeniti.

Čak i ako fotografirate u cijelosti u auto modu, s ovom ćete kamerom dobiti nevjerojatne fotografije. Osobito sam bio impresioniran s HDR modom S9, koji je ukusno podešen, s poboljšanim dinamičkim rasponom, bez da mi slike izgledaju smiješno preobrađene. Fini detalji poput mačkinog krzna su zapanjujuće prikazani, posebno kad se gledaju na AMOLED ekranu telefona.

Fotografiranje u slabim svjetlosnim uvjetima je uvijek nezgodno za kameru telefona, ali ovaj bih uvrstio među najbolje. I dalje ćete biti ograničeni fizikom, a i softverom. Slike u vrlo tamnim situacijama razumljivo pate od neoštrine i manjka detalja zbog redukcije šuma. Ali mislim da će mnogi ljudi biti iznenađeni time koliko iskoristivih fotografija će dobiti ako se prebacuju čak i s dvije godine starog mobitela.

 

Čekaju nas uzbudljiva vremena

Nakon niza godina kroz koje svaki proizvođač telefona zapravo lovi jedan drugoga s kamerama koje koriste iste senzore slike, osvježavajuće je vidjeti toliko različitih načina na koje proizvođači telefona pokušavaju unaprijediti mobilnu fotografiju.

Možda će dvostruka blenda postati standard u svim budućim telefonima. Ili će to možda biti dvostruke kamere. Ili će možda svaki proizvođač telefona koristiti AI da radi bolje fotografije.

Koja tvrtka razmišlja u dobrom smjeru? Više-manje sve – najbolja rješenja kombiniraju i softver i hardver. Tko god može koristiti softverske trikove za prevagu i poboljšanje onog što je već napravio najboljim što je mogao kroz sofisticirane objektive i senzore, će podići mobilnu fotografiju na viši nivo. Kod tehnologije kamera na pametnim telefonima, kompromis je jedini način da pobijediš.

Piše: Z.K.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here