Facebookovi problemi s curenjem osobnih podataka korisnika nastavljaju se. Mark Zuckerberg morao je stati pred parlament i objasniti što se dogodilo s podacima i koliko je zapravo osoba oštećeno. Zanimljivo, Mark je priznao kako je Facebook odgovoran za sve što se dogodilo i kako je krivnja na njemu samome što nije na vrijeme reagirao i spriječio to što se dogodilo. Dakle, Facebook je priznao da je pogriješio, no što je s tim silnim milijunima korisnika čiji su podaci završili u rukama osoba gdje nisu trebali?

Početkom tjedna Facebook je najavio kako će poslati obavijest svim korisnicima čiji su podaci bili zloupotrijebljeni kako bi oni sa sigurnošću mogli znati što se konkretno događalo. Dakle, svaki korisnik Facebooka čiji su podaci bili ‘ukradeni’ trebao bi dobiti obavijest što se događalo s njegovim podacima. No, obavijesti će stizati postepeno i neće sve odjednom biti poslane.

Tako da postoji mogućnost da će neki korisnici morati neko vrijeme čekati na dobivanje takve obavijesti. I dok traje to slanje obavijesti, Facebook je pripremio alat putem kojeg je moguće provjeriti da li ja vaš profil među onima koji su bili zloupotrijebljeni.

Prema podacima koje je Facebook ustupio Europskoj Uniji, odnosno povjerenici za pravo unutar EU, u Hrvatskoj je oštećeno 21.517 korisnika Facebooka. Kako se radi o relativno maloj brojci s obzirom da druge zemlje koje su oštećene, jasno je da slanje obavijest u Hrvatskoj može biti obavljeno pri samom kraju procesa. Ako želite saznati da li se nalazite među tih 20 i nešto tisuća korisnika, onda svratite na sljedeći link.


Ne brinite, radi se o alatu kojeg je pripremio Facebook, a sve s ciljem kako bi ubrzao pronalazak osoba čiji su podaci dospjeli u ruke Cambridge Analytica. S obzirom da je Facebook priznao krivnju biti će zanimljivo vidjeti kako će se dalje razvijati priča. Naime, sada bi svi ti korisnici mogli tražiti određenu odštetu za kršenje prava što bi Facebook moglo jako financijski ošteti. No, još više ga može oštetiti ako protiv Facebook tužbu digne EU ili neka velika zemlja, gdje bi globe mogle sezati u milijarde dolara.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here