Dobrodošli u drugi dio WhatsApp savjeta i trikova koje bi svaki korisnik, bez obzira na to koliko koristi ovu aplikaciju, trebao znati! U prvome dijelu spomenuli smo i opisali osam stvari koje bi svaki korisnik trebao znati prije i za vrijeme korištenja WhatsApp-a, a u ovome članku ćemo nastaviti ondje gdje smo stali!

WhatsApp savjeti i trikovi koje svaki korisnik mora znati- 2.dio – slijede u nastavku!

whatsapp-google-now

Slanje poruka preko WhatsApp-a korištenjem Google Now mogućnosti

Ako iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti da koristite svoje ruke, a trebate poslati poruku preko WhatsApp-a, dobro je znati da to ipak možete učiniti. Sve što će vam trebati je Googleove Google Now usluga.

Google Now pokrećete tako što (pod uvjetom da su glasovne naredbe uključene) kažete ”Okay Google”. Nakon toga trebate reći ”send (sadržaj poruke) on WhatsApp”. Ako ste sve dobro napravili aplikacija će vas zatražiti da potvrdite unos. Potvrdu možete obaviti klikom na strelicu ili glasovno.

 

Mijenjanje WhatsApp statusa

U slučaju da želite promijeniti svoj status unutar WhatsApp-a to možete učiniti na vrlo jednostavan način. Prvo kliknite na tri vertikalne točkice koje se nalaze u gornjem, desnom kutu. Unutar izbornika kliknite na ”Status” i sada kliknite i držite olovku kako biste izmijenili svoj status i unijeli tekst po želji.

 

Dodavanje videa i fotografija na status

Postupak dodavanja video ili foto medija u status WhatsApp aplikacije je gotovo identičan mijenjanju i dodavanju tekstualnih statusa, uz jednu razliku: slike i videozapisi koje stavite kao status WhatsApp-a će nestati nakon 24 sata (slično kao kod Snapchata).

WhatsApp slanje GIF

Stvaranje i slanje GIF-ova preko WhatsApp-a

Još jedna od mnogih odličnih mogućnosti koje vam kao korisniku WhatsApp omogućuje je da snimite video te da ga konvertirate u GIF i da ga nakon toga podijelite s drugim korisnicima. Kliknite na ikonicu kamere unutar razgovora. Sada snimite video i kliknite na OK. Nakon što se pojavi ekran rezanja videa kliknite na ikonu snimača koja se nalazi u gornjem, desnom kutu i on će se prebaciti u GIF nakon čega ćete moći poslati video kao GIF. Imajte na umu da GIF video može biti najdužeg trajanja od 6 sekundi.

 

Brisanje fotografija i videa koje smo poslali preko WhatsApp-a

Jedan od razloga zbog kojih WhatsApp može pomalo živcirati korisnike jest taj što svaki puta nakon što pošaljemo video ili sliku on to snimi u memoriju naših pametnih telefona (ili tableta). Ipak, svaki od tih videa kao i svaka fotografija može biti obrisana. Jednostavno idite u WhatsApp direktorij koji se nalazi u unutarnjoj memoriji uređaja, odaberite ono što želite obrisati, idite pod ”Sent” i ondje ponovno označite ono što želite obrisati i to jednostavno obrišite.

 

whatsapp-data usage

Onemogućivanje automatskog skidanja multimedijskih datoteka

U slučaju da dobivate mnoštvo slika, GIF-ova ili videa ono što nećete htjeti jest da WhatsApp to sve automatski skine na vaš uređaj. Iz tog razloga postoji način kako onemogućiti automatsko skidanje multimedijskih datoteka.

Idite u postavke WhatsApp-a i kliknite na ”Data Usage”. Ovdje možete odabrati koje predmete želite da se automatski skidaju na vaš uređajem korištenjem podatkovnog prometa, dok ste spojeni na Wi-Fi ili kada ste u roamingu. Kliknite i odaberite opcije koje želite i to je to.

 

whatsapp block user

Kako mogu nekoga blokirati u WhatsApp-u?

Blokiranje ili onemogućivanje drugih korisnika da vam se javljaju je kod WhatsApp-a vrlo jednostavno. Otvorite razgovor s određenim kontaktom, kliknite na tipku izbornika ili ”Menu” i odaberite ”Block”. Ako nakon nekog vremena poželite odblokirati korisnika to možete učiniti sa popisa blokiranih korisnika koji se nalazi u opcijama aplikacije: Settings – My Account – Privacy.

 

Kako mogu znati ako sam blokiran od strane drugih korisnika WhatsApp-a?

Postoje četiri načina kako možete saznati jeste li blokirani od strane drugih korisnika na WhatsApp-u. Svaki od ovih pokazatelja sam po sebi ne mora značiti ništa, dok sva četiri zajedno gotovo pa definitivno znače da vas je određeni kontakt blokirao.

Imajte na umu i to da je WhatsApp namjerno otežao otkrivanje toga tko je koga blokirao. Ovo je učinjeno kako bi dodatno zaštitila privatnost korisnika.

Prvi način jest provjeravanje podataka o tome kada je korisnik, za kojeg sumnjate da vas je blokirao, posljednji put bio online. Ako takve informacije ne postoje to može biti pokazatelj da vas je on blokirao. Drugi način provjere je prilikom slanja poruka. Svaki puta kada preko WhatsApp-a pošaljete poruku vidjet ćete kvačicu. Dvije kvačice znače da je poruka dostavljena primatelju, a kada su dvije kvačice obojane plavom bojom to znači da ju je primatelj pročitao.

Ako ste poslali poruku i nakon nekoliko dana je i dalje označena jednom kvačicom, postoji sumnja da ste blokirani. Treći pokazatelj je da ih ne možete nazvati, dok je četvrti potencijalni pokazatelj da ste blokirani profil korisnika kojeg pokušavate kontaktirati. Ako je profil isti i ako se nije promijenio (recimo profilna slika je ostala ista) nekoliko mjeseci, to je znak da ste možda blokirani. No s obzirom na to da je WhatsApp namjerno otežao ovo, teško ćete znati je li vas netko zaista blokirao ili je nešto drugo u pitanju.

WhatsApp

Kako mogu zaključati WhatsApp?

Neki razgovori trebaju ostati privatniji i bolje zaštićeni od drugih. Kod WhatsApp-a svoje posebne razgovore možete zaštititi PIN brojem. Jednostavno odaberete PIN kao način zaštite WhatsApp-a i vaši razgovori će biti zaštićeni. Jedina negativna stvar toga je ta što ćete, svaki puta kada želite ići u WhatsApp, trebati iznova i iznova utipkavati PIN.

 

Kako mogu odabrati sustav verifikacije u dva koraka na WhatsApp-u?

Dodatna razina sigurnosti unutar WhatsApp aplikacije je sustav verifikacije u dva koraka. Kako biste njega aktivirali idite pod My Account – Verification in two stages i ovdje odaberite željeni dvostruki način zaštite.

 

Kako mogu obrisati svoj WhatsApp korisnički račun?

Svi oni koji to žele mogu trajno obrisati svoje WhatsApp korisničke račune. Ako se odlučite na ovo imajte na umu da će svi vaši kontakti, povijest poruka i sve ostale postavke biti obrisane i da ove podatke nećete moći vratiti. Brisanje računa se radi na sljedeći način: idite pod Settings – My Account – Delete my account i ovdje samo potvrdite brisanje korisničkog računa.

 

”Lebdeće” obavijesti u WhatsApp-u

Ako želite, WhatsApp možete koristiti preko takozvanih ”lebdećih” obavijesti ili ”glava za chat”. Za to će vam trebati WhatsBubbles aplikacija. Odavde ćete moći pregledavati i dobivati lebdeće aplikacije koje su slične onima koje ste vidjeli kod Messengera. Još jedna aplikacija koja služi istoj svrsi je recimo SeeBye Chat Heads. Ona će vam isto tako dati mogućnost lebdećih obavijesti s time da ćete, kako biste mogli koristiti ovu aplikaciju, morati rootati svoj uređaj.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here