WhatsApp je jedna od onih aplikacija kojima ne treba uvod i upoznavanje. Radi se o jednoj od najpopularnijih aplikacija za chat i internet komunikaciju uopće u svijetu. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti korištenja i svim mogućnostima koje aplikacija sadrži WhatsApp se danas nalazi na milijunima Android pametnih telefona diljem svijeta.

S obzirom na to da se radi o aplikaciji za internet komunikaciju WhatsApp u sebi sadrži velik broj sitnica i tajni, čije otkrivanje mi je postalo užitak. Ako ste i sami otkrili neke od njih to je dobro, no ako i niste nema veze jer smo mi to napravili za vas. U nastavku slijede savjeti i trikovi koji će vam pomoći da od WhatsApp-a izvučete maksimum! S obzirom na opširnost savjeta, podijeljeni su u dva dijela. Prvi dio slijedi u nastavku!

WhatsApp

Diskretno preslušavanje WhatsApp poruka

Jedna od uobičajenih mogućnosti koje WhatsApp ima je mogućnost preslušavanja glasovnih poruka. S obzirom na to da se zvuk glasovnih poruka čuje iz glavnih zvučnika uređaja to znači da će sve poruke koje preslušavate moći čuti i ljudi koji su pored vas. Ovo baš i nije zgodno, pogotovo ako se radi o porukama koje baš želite zadržati samo za sebe.

No, postoji jedan trik kako riješiti ovaj ”problem” kod WhatsApp aplikacije. On se sastoji u tome da trebate svoj uređaj držati kod uha za vrijeme preslušavanja poruka. Kada to učinite senzor za blizinu će ”pomisliti” da se radi o uobičajenom telefonskom pozivu i automatski će prebaciti zvučnike.

 

Kako da otkažem slanje glasovne WhatsApp poruke?

Druga mogućnost koju WhatsApp ima je mogućnost slanja glasovnih poruka. Kako biste poslali glasovnu poruku trebate jednostavno pritisnuti i držati tipku za snimanje zvuka, pustiti tu tipku i ono što ste izrekli u mikrofon bit će poslano. No ako želite možete i otkazati slanje glasovne poruke preko WhatsApp-a.

Nakon što ste poruku poslali idite na nju, kliznite prstom nalijevo, ondje gdje se poruka nalazi i pojavit će se maleni koš za smeće. Ovo će pokazati da je vaša glasovna poruka obrisana.

 

whatsapp-starred-msgs

Kako da označim omiljenu WhatsApp poruku?

Omiljene poruke u WhatsApp aplikaciji su nešto na što najčešće obraćaju pozornost takozvani ”teški” korisnici, s obzirom na to da oni šalju i primaju velik broj poruka. Ako želite bilo koju od poruka označiti kao omiljenu trebate otići pod razgovor (ili ”Conversation”) i pritisnuti prema dolje na poruke koje želite označiti kao važne i kliknuti na zvjezdicu koja će se pokazati na vrhu izbornika.

Kako biste ostvarili pristup omiljenim porukama, idite u glavni prozor aplikacije, ondje kliknite na tri vertikalne točkice i kliknite na prozor pod nazivom ”Starred Messages”. Ovdje ćete pronaći svoje omiljene poruke.

 

Pronalaženje pojedinačnih kontakata ili poruka u WhatsApp-u

Želite saznati ili pronaći detalje jednog od kontakata koje imate spremljene, ali ne želite listati kroz sve kontakte koje imate u imeniku kako biste došli do tog jednog? Problema nema. Jednostavno kliknite na povećalo i ondje utipkajte ime ili naziv osobe koju tražite u imeniku i to je to.

Dobra stvar je što ovakav način pretraživanja nije ograničen samo na pronalaženje željenog kontakta. Na sličan način možete pronaći i neku specifičnu poruku (recimo poruku iz nekog dugačkog razgovora, odnosno chata). To možete učiniti tako što ćete otići pod razgovor s osobom, kliknuti na tri vertikalne točke, pa na pretraživanje  i ondje unesite ključne riječi pretrage.

Kad već govorimo o pretraživanju dobro je ovdje reći i to da možete vidjeti popis svih kontakata tako što ćete otići pod prozor poruka i ondje kliknuti na malenu ikonicu poruka koja se nalazi u gornjem, desnom kutu.

 

whatsapp_android_document_sending

Slanje datoteka kontaktima u WhatsApp-u

Slanje datoteka kontaktima unutar WhatsApp aplikacije je vrlo jednostavan postpak. Sve što trebate učiniti jest slijediti upute koje sam napisao iznad u vezi pronalaženja kontakta, samo što ćete ovog puta trebati pritisnuti na spajalicu i nakon toga odabrati ”Document”. Nakon odabira datoteke možete otići u memoriju uređaja nakon čega možete odabrati datoteku koju želite poslati i poslati ju. Ako želite možete poslati više datoteka odjednom.

 

whatsapp-slanje lokacije

Mogu li preko WhatsApp-a poslati svoju lokaciju ili broj kontakta?

Odgovor na ovo pitanje je da možete. U nekim situacijama možda ćete trebati poslati svoju točnu lokaciju ili ćete trebati nekome poslati telefonski broj. Ovo je jednostavan postupak i radi se ovako: idite pod chat prozor kontakta, kliknite na spajalicu koja se nalazi u gornjem, desnom kutu.

U novom izborniku odaberite opciju ”Location” nakon čega će vam aplikacija ponuditi nekoliko mogućnosti. Vi odaberite onu koja vama najbolje odgovara i vaša lokacija će biti poslana željenom kontaktu.

Za slanje brojeva ili kontakata jednostavno odaberite ”Contact” (opcija se nalazi u istom izborniku), odaberite jedan od kontakata sa popisa kontakata i sve potvrdite klikom na strelicu.

 

WhatsApp

Imam li najnoviju verziju WhatsApp aplikacije?

Uobičajeno je pravilo za korisnike Android uređaja da Googleova Trgovina aplikacija redovito šalje upozorenja i obavijesti o tome kada nadogradnja za neku aplikaciju ondje postane dostupna.

To možete provjeriti i sami. Jednostavno idite u Google Play Store, kliknite na ”My Apps” i ondje ćete vidjeti postoji li za WhatsApp dostupna nova nadogradnja. U slučaju da ne želite čekati da nadogradnje postanu dostupne na Google Playu možete otići na internet i sami skinuti APK datoteku aplikacije.

 

Instaliranje najnovije APK datoteke WhatsApp-a

Kako biste ovo mogli učiniti najprije trebate unutar postavki svog uređaja odobriti instaliranje i skidanje aplikacija sa nepoznatih izvora. Ovo radite tako što odete pod Settings – Security – Unknown Sources – On (na nekim uređajima se ova opcija zove ”Install from unknown sources”).

whatsapp Install from unknown sources

Nakon što ste to obavili idite na službenu stranicu WhatsApp aplikacije ili idite u APK Mirror te odande skinite APK datoteku aplikacije. Poslije skidanja datoteke kliknite na nju i ona će se instalirati na vaš Android uređaj.

Prvi dio WhatsApp savjeta i trikova je gotov i nadam se da ste u njemu pronašli neke stvari koje će vam olakšati korištenje WhatsAppa! Iako je aplikacija sama po sebi jednostavna za korištenje u sebi sadrži dosta sitnica i tajni koje odmah ne upadnu u oko (ili ih korisnici niti ne otkriju), a vrlo su korisne i dobro ih je znati, jer baš te sitnice mogu dodatno doprinjeti kvaliteti korištenja aplikacije i svega onoga što ona nudi.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here