Dobrodošli u drugi dio najboljih, besplatnih iPhone aplikacija za 2018. godinu! Ovo je drugi od tri dijela članaka o najboljim i besplatnim iPhone aplikacijama, stoga ako ste propustili prvi dio svakako ga pročitajte!

Ako ste već pročitali prvi članak i čekate na drugi, dobra vijest je da ne morate više čekati jer je on tu ispred vas. Na početku drugoga dijela nešto više ću govoriti o najboljim, besplatnim aplikacijama za kamere i foto editiranje za iPhone. Stoga, da ne duljim – idemo na posao!

 

Najbolje, besplatne aplikacije za kameru i editiranje (mijenjanje) fotografija na iPhoneu

retrica aplikacija

Retrica


Svrha Retrice je, osim da korisniku pruži mogućnost editiranja i izmjenjivanja selfija i fotografija općenito, da to učini na dosta kreativan način te da svakom editiranju korisnik može dati dašak svoje osobnosti. Natrpana različitim filterima (koji se mogu ručno ili slučajnim odabirom dodavati ili na fotografije fotografirane uživo ili na već postojeće fotke i selfije) Retrica je prava stvar za sve one koje žele svoje fotografije dodatno izmijeniti.

Filteri su zaista različiti i vrlo zanimljivi, a osim njih možete dodavati i zamućenje slike kao i efekt vinjete. Uz to možete kreirati i kolaže od više fotografija (ili selfija) koji budu automatski spojeni u jedan maleni filmić. Naravno, postoji i mogućnost kreiranja GIF-ova te videa. Šećer za kraj kod Retrice jest što aplikacija u sebi sadrži i vlastitu društvenu mrežu (koja pomalo podsjeća na Instagram), na koju se možete, ali i ne morate ulogirati.

Snapseed

Snapseed

Snapseed je vrsta foto editora koji u sebi objedinjuje ono što bi svaki korisnik želio- jednostavnos i raznolikost. U osnovi to može biti vrlo jednostavan alat za učitavanje fotografija, dodavanje filtera i na kraju ”exportanje” fotografije, s čime bi se mogli zadovoljiti početnici ili ”casual” korisnici kojima nije toliko do dodatnih mogućnosti. Ipak, kada uđete u dodatne opcije, tu je ono gdje Snapseed u cijelosti pokazuje svoju snagu i mogućnosti.

Izbornik alata je dosta bogat opcijama od kojih svaka služi u biti istoj svrsi- izmjenjivanju fotografija. Rezanje, prilagođavanje perspektive, mijenjanje linija i oblina, dodavanje mnoštva efekata i filtera – Snapseed je u pogledu izmjene fotografija prava stvar. Još jedna mogućnost koju Snapseed nudi korisnicima jest mogućnost ubacivanja teksta i ostalih sličnih efekata zbog kojih fotografija koju ste fotografirali može izgledati kao pravo malo remek-djelo proizašlo iz muzeja suvremene umjetnosti.

Sticky Al

Sticky Al

Sticky Al je aplikacija u cijelosti osmišljena za editiranje selfija. Fotografirajte selfie (ili snimite kratak video) unutar aplikacije nakon čega će Sticky Al maknuti pozadinu i nakon čega onda vi možete do mile volje prilagođavati izgled, osvjetljenost, dimenzije i sve ono što već želite uljepšati na svome licu.

 

Najbolje, besplatne iPhone aplikacije za gledanje filmova i zabavu

Clarity Wallpaper aplikacija

Clarity Wallpaper

Clarity Wallpaper je aplikacija koja služi za kreiranje prekrasnih i jedinstvenih pozadinskih slika. Bez obzira na to želite li kreirati pozadinsku sliku za Home zaslon ili za Home i zaslon kada je vaš iPhone zaključan, ova aplikacija vama omogućuje da to radite i to na vrlo jedinstven način jer će svaka pozadina koju napravite biti 100% vaša.

Pocket aplikacija za iphone

Pocket

Pocket je aplikacija koja služi za stavljanje onih stvari koje niste pročitali (ali planirate, kasnije ili jednom) u- džep. Dobro, ne stavljate ih zaista u džep, no ovo je bio najprecizniji način objašnjavanja kako ova aplikacija funkcionira. Uz Pocket sve stranice koje ste otvorili preko Safarija možete prebacivati i stavljati ih u ”Read Later” rubriku. Svaki puta kada se spojite na internet, jednostavno odete u Pocket i sve ono što ste ondje snimili sa Safarija će vam se učitati i to ćete moći pročitati kada god želite.

Letterboxd aplikacija za iphone

Letterboxd

Letterboxd je vrsta društvene aplikacije, idealna za filmofile, odnosno za ljubitelje filmova. Jednostavno se trebate ulogirati i nakon toga ćete moći vidjeti što vaši prijatelji gledaju, što su sve gledali, što se novo nudi u Hollywoodu, što drugi o tome misle i naravno usput možete ”opaliti” i svoje komentare.

Ako vam nije do društvene komponente koju Letterboxd nudi onda će vas zasigurno razveseliti to što aplikaciju u cijelosti možete koristiti i kao aplikaciju za praćenje filmova koji trebaju izaći. Jednostavno upišite neki film, kada izađe pogledajte ga i ako želite dajte mu ocjenu. Sve u svemu, nezaobilazna aplikacija za sve ljubitelje filmova i one koji posjeduju iPhone, a žele kvalitetnu aplikaciju ovakvog tipa.

Mood aplikacija za iphone

Mood

Svrha i namjena Mood aplikacije jest da vašem ”načinu” pisanja na iPhoneu doda neke nove vizualne stilove. Aplikacija se vrlo lako koristi, vrlo je jednostavna (počnete pisati i Mood to što ste napisali promijeni, s time da vi određujete stilove na koje će Mood promijeniti tekst). Nakon što završite ono što ste napisali biva snimljeno i stavljeno na fotografiju, što onda možete snimiti u Fotografije ili dijeliti na društvene mreže.

Steller app za iphone

Steller

Steller je vrsta aplikacije čija namjena je kreiranje i uljepšavanje priča koje ste napisali. Uz priču koja je napisana možete dodati i fotografiju te od toga napraviti čak i malu slikovnicu. Stvaranje priča je dosta jednostavno. Sve što trebate učiniti jest odabrati temu, učitati do dvadeset fotografija (i/ili videa), za svaku stranicu odabrati predložak i nakon toga to podijeliti sa drugima.

Wikipedia

Wikipedia je, kao što ste možda (a možda i niste) znali aplikacija koja je dostupna i na iPhoneu, odnosno na iOS-u. Za one koji ne znaju što je Wikipedia, radi se o ogromnoj internetskoj enciklopediji u kojoj možete pronaći (poprilično precizne i točne kao i dosta detaljno opisane) informacije o doslovno svemu i svačemu.

Naravno, najopširnija verzija Wikipedije je ona na engleskom jeziku, no treba reći da postoji i hrvatska inačica koja je svake godine sve opširnija i zauzima sve više tema. Svaki članak koji čitate na Wikipediji se može snimiti i za izvanmrežno čitanje ako želite.

eBay

Aplikacija kao i servis usluga eBay je nešto što zaista ne bih trebao posebno opisivati ili nešto više o ovome govoriti. Radi se o jednoj od najpoznatijih internetskih trgovina u svijetu i premda je sučelje prvenstveno osmišljeno za ”desktop” korištenje, postoji i verzija za iPhone koja je dosta kvalitetn osmišljena tako da ćete sve ono što možete raditi na računalima moći raditi i preko svog iPhonea.

To bi bilo sve za drugi dio najboljih i besplatnih iPhone aplikacija za 2018. godinu. Treći dio je i posljednji dio kojim ću zaokružiti ono što je u ovoj godini Apple od aplikacija pružio svojim korisnicima (a da je besplatno).

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here