Kupili ste novi (ili rabljeni) iPhone i odlučili ste otići do Appleove Trgovine aplikacija vidjeti što se sve ondje nudi. Klikom na ikonu i nakon nekoliko trenutaka ugledali ste mnoštvo različitih aplikacija, podijeljenih u nekoliko skupina, ovisno o vrsti i namjeni. Ono što sada treba znati jest koje od svih njih su kvalitetne i koje će nam poslužiti (bolje) od onih drugih?

Danas u Appleovoj Trgovini možete pronaći više od milijun dostupnih aplikacija. No dobra vijest je ta da je velik broj tih aplikacija besplatan. U stvari, kada malo bolje pogledamo, to za nekoga može biti dobra, a za nekog drugog i ne baš tako dobra vijest (pogotovo ako tražite aplikaciju određene vrste i ne znate koju da odaberete od ponuđenih).

No ne brinite za to jer ćemo u nastavku ovoga članka (koji je poduži i iz tog razloga će biti podijeljen u tri dijela) govoriti o najboljim, besplatnim iPhone aplikacijama za 2018. godinu. Znam da godina još uvijek nije gotova, no s obzirom na to da smo zagazili već u listopad, nije na odmet pokušati napraviti nekakav zaključak, ne samo ove godine već svih dostupnih i besplatnih iOS za iPhone. Osim što će aplikacije biti podijeljene u tri dijela biti će, radi lakšeg snalaženja podijeljene i u nekoliko skupina.

Najbolje, besplatne iPhone aplikacije za 2018. Godinu (1. dio) slijede u nastavku!

 

  1. Najbolje, besplatne iPhone aplikacije za mijenjanje videa i animacija

Prva skupina naj-besplatnih iPhone aplikacija je skupina u kojoj se nalaze najbolje i besplatne aplikacije za mijenjanje videa i animacija. Uz pomoć njih moći ćete na vrlo jednostavan, kvalitetan i brz način izmjenjivati svoje video-isječke, GIF-ove i Live fotografije.

Moodelizer za iphone

Moodelizer

Moodelizer je jedna od svakako najjednostavnijih aplikacija za iOS. Za korištenje ove aplikacije trebati će vam samo jedan, jedini prst. Radi se o aplikaciji za kreiranje ”custom” glazbenih pozadina (soundtrackova) za vaše novokreirane video-isječke. Samo odaberete žanr nakon čega trebate odabrati ”playback”.

Povlačenje prsta prema gore povećava intenzitet glazbe dok povlačenje prema desno služi prilagođavanju i namiještanju varijacija. I samo ”prčkanje” po zvučnim mogućnostima je dosta zabavno, no prava svrha ove aplikacije se ogleda kada kreirate video. Zabavno i korisno, pogotovo ako često kreirate video-isječke i ako uz njih želite staviti vlastitu glazbenu pozadinu.

 

Clips za iphone

Clips

Clips je još jedna od aplikacija čija je namjena mijenjanje videa, ali koja se razlikuje od drugih, sličnih aplikacija po tome što više naginje ka dijeljenju sadržaja na društvenim medijima. Iz tog razloga aplikacija u sebi sadrži mogućnosti kao što su ”wide screen”, standardni podnaslovi i još neke opcije koje sve u svemu daju jednu dobru aplikaciju za mijenjanje, ali i snimanje videa.

Snimati možete izravno u aplikaciju ili možete učitavati već postojeće video-isječke. U svakom slučaju na te isječke možete dodavati stickere ili različite tekstove koji se mogu pojavljivati kada subjekt videa govori. Uz to možete i primjenjivati različite filtere kako bi sve skupa izgledalo još zabavnije i šarenije.

apple-clips

Ako imate iPhone X i koristite ovu aplikaciju- tim bolje, jer je Apple ovdje za vas pripremio dodatnu poslasticu u vidu animiranih 3D selfie prizora.

 

Motion Stills za iphone

Motion Stills

Motion Stills je tu kao omogućivanje bonus opcija za Live fotografije koje fotografirate preko iPhonea. Iako je i sama Appleova Photos aplikacija dobra po tom pitanju, Motion Stills, aplikacija osmišljena od strane Googlea daje vam puno više mogućnosti.

Jedna od mogućnosti jest prikaz slika na način da ih korisnik može listati ili ”scrollati” poput vijesti i koje budu animirane kako ih korisnik lista. Još jedna stvar zbog koje se isplati skinuti Motion Stills jest sposobnost aplikacije da stabilizira sliku, što gotovo u cijelosti uklanja efekt njihanja.

Splice za iphone

Splice

Za sve obožavatelje iMoviesa tu je video editor koji je u isto vrijeme i vrlo koristan i bogat mogućnostima.

Započinjanje korištenja aplikacije je jednostavno. Samo trebate odabrati neki video i fotografiju koju želite uvesti u video (što možete učiniti izravno sa kamere ili preko mrežnih izvora kao što su Facebook i/ili Google Photos), a kao dodatak možete (i ne morate) dodati i glazbenu pozadinu po želji.

Nakon toga svome novom projektu samo dajte naziv, odaberite orijentaciju i aplikacija će sama kreirati video-isječke (ili klipove). Svaki od isječaka može biti rezan i na njima se mogu primjenjivati različiti efekti kao i filteri te brzina kojom želite da neki isječak ”teče”.

 

  1. Najbolje, besplatne iPhone aplikacije za kreiranje skečeva i dizajniranje

WhatTheFont

WhatTheFont

WhatTheFont je aplikacija idealna za sve one koji ili rade kao dizajneri biltena. Ako se bavite ovakvim poslom (ili ako jednostavno volite slagati neobične biltene) onda će ova aplikacija, zbog svoje jednostavnosti korištenja, a opet bogatstva opcija biti idealna za vas.

 

Canva-za-iPhone

Canva

Canva je alat za grafički dizajn namijenjen za sve one….koji ne planiraju osmišljavati biltene. Zahvaljujući svojim opcijama i mogućnostima Canva je dovoljno dobra i adekvatna za korištenje za sve ”casual” korisnike koji planiraju recimo napraviti neki poster.

Predlošci su složeni i kategorizirani na dosta intuitivan i ”pametan” način, zbog čega je Canva dobra ne samo za osmišljavanje uobičajenih postera, čestitki ili letaka, već se može upotrijebiti i za izrađivanje kartica, logoa i poslovnih prezentacija.

 

8bit Painter

S ovom aplikacijom se možete pretvarati kao da do ovih nekoliko desetljeća napretka tehnologije nikada nije došlo i kao da smo i danas u osamdesetima. Aplikacija je, osim što nudi svoj ”retro” izgled zanimljiva i zato što je dosta jednostavna za korištenje.

8bit Painter

Klikom na nju odabirete kist (njegovu veličinu, od 16×16 pa sve do 128×128) nakon čega vam se prikazuje polje za crtanje omeđeno kvadratima uz skromnu ponudu alata. Idealno za nostalgičare i sve one koji se tako osjećaju.

 

Adobe Photoshop Sketch

Adobe Photoshop Sketch

Adobe nažalost ne pokazuje namjeru da svoje Photoshop sučelje uvede na iOS. Ipak, da ne ispadne da Adobe baš u cijelosti ne podržava iPhone tu je aplikacija Adobe Photoshop Sketch, koja je u isto vrijeme i alat za crtanje i slikanje, osmišljena za korisnike koji vole crtati.

Klik na ikonu kista otvara vam mogućnosti odabira između različitih alata s kojima možete raditi (kao što su virtualne olovke, markeri, tinta, vodene boje i još nekoliko). Besplatna, uz solidan izbor mogućnosti, Adobeov Photoshop Sketch je idealan za svakoga tko želi crtati na svome iPhoneu.

To bi bilo sve za prvi dio najboljih i besplatnih iPhone aplikacija za 2018. U drugome dijelu nešto više ćemo reći i najboljim, besplatnim iPhone aplikacijama za kamere i editiranje slika i o još ponekom iznenađenju.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here