Najbolja kamera je ona koju nosite sa sobom, to jest one kamere koje imamo na svojim pametnim telefonima. Neki svoje kamere na pametnim telefonima koriste češće, neki ih koriste rjeđe, ovisno o tome koliko jeste ili niste za fotografiranje. No bez obzira na to koliko smo dobri ili nedobri fotografi, svatko od nas barem ponekad ”okine” tu i tamo neku fotografiju.

Među tim fotografijama se vjerojatno nađu i one koje želimo imati dugo vremena, odnosno one od kojih želimo napraviti sigurnosnu kopiju. Zato ćemo u nastavku ovoga članka nešto više reći o tome kako automatski kreirati ”backup” ili sigurnu kopiju fotografija na pametnim telefonima kao i to koji su najbolji načini za sigurnosno spremanje.

google photos tips

Google Photos i Google Drive

Kada govorimo o stvaranju sigurnosnih kopija fotografija, teško je ne spomenuti Google Photos. Radi se o aplikaciji koja je dostupna i za Android i iOS. Ono zbog čega je Google Photos jedan od najboljih načina pohranjivanja fotografija jest svakako njegova mogućnost neograničenog pohranjivanja.


Kako biste kreirali ”backup” koristeći Google Photos, sve što trebate učiniti jest instalirati aplikaciju i nakon toga se ulogirati u nju koristeći svoj vlastiti Google ID ili identifikaciju. Nakon što to učinite sve ste riješili. Google Photos će automatski pohranjivati sve fotografije izravno na vaš virtualni disk (odnosno cloud), nakon čega će te fotografije biti dostupne i na drugim uređajima koji na sebi imaju Google Photos. Osim toga, sve te fotografije možete pronaći na stranici photos.google.com.

Ako koristite Google Drive, sve fotografije koje pohranite unutar Google Photos će isto tako biti pohranjene i na Google Driveu, zbog čega je Google Drive jedan od najboljih i najpouzdanijih načina za pohranjivanje i sinkronizaciju uređaja kada se radi o fotografijama. Sve u svemu, vrlo dobra aplikacija i još bolji način ako na brzi, jednostavan i učinkovit način želite sve svoje fotografije pohraniti na jedno mjesto i do njih doći na isto tako jednostavan i brz način.

Jedina stvar koja se treba baš posebno napomenuti, a koja se odnosi na neograničeno pohranjivanje fotografija jest ta da ćete trebati dopustiti da Google kompresira sve vaše fotografije. Umjesto da budu pohranjene u njihovoj originalnoj veličini i rezoluciji, Google će ih kompresirati i staviti u ”visoku” kvalitetu.

Sve u svemu, način kompresiranja i algoritmi su dosta dobri tako da se gotovo i neće vidjeti razlika između kompresiranih i stvarnih veličina i rezolucija fotografija. Jedina razlika, odnosno jedina situacija kada Google Photos neće trebati kompresirati vaše fotografije jest ako posjedujete Google Pixel uređaj. U tom slučaju moći ćete pohranjivati neograničen broj fotografija koje će moći biti u njihovoj originalnoj veličini.

 

dropbox

Dropbox

Dropbox se već dugo vremena nalazi na samome vrhu kvalitetnih cloud aplikacija za pohranu podataka, što nije neobično jer se njegova mogućnost kreiranja ”backupa” za fotografije i danas koristi od strane velikog broja korisnika. Dropbox nije toliko sveobuhvatan i pun mogućnosti kao Google Photos (isto tako prostor za pohranjivanje je ograničen), ali ako se smatrate čestim korisnikom Dropboxa i ako imate puno slobodnog mjesta za pohranjivanje onda će vam Dropbox biti broj jedan kada govorimo o ”backupu” fotografija sa pametnih telefona.

Način ”backupiranja” fotografija je dosta jednostavan. Mogućnost koja se zove ”Camera Uploads” se nalazi u izborniku postavki Dropboxa. Nakon što ju uključite dobiti ćete mogućnost učitavanja fotografija i videa, kreiranje ”backupa” mobilnih podataka i još neke specifične stvari koje se odnose baš za OS, ovisno o tome koji koristite. Slično kao i kod Google Photos i kod Dropboxa je stvar kod pristupa fotografijama ista: jednostavno se ulogirate u cloud, bilo kojim Android ili iOS uređajem (koristeći vašu Google identifikaciju) i to je to.

 

Amazon Prime Photos

Amazon Prime Photos

Ako ste korisnik Amazon Prime korisničkog računa  i ako do maksimuma iskorištavate sve blagodati i prednosti koje vam on pruža onda biste svakako trebali iskoristiti i njegovu mogućnost pohranjivanja fotografija. Ovo je začudo, jedna od manje poznatih mogućnosti i sposobnosti koju pruža Amazon Prime, ali je svakako i jedna od najboljih.

Evo na koji način funkcionira Amazon Prime i pohranjivanje fotografija. Amazon sam po sebi svojim korisnicima Amazona Prime nudi mogućnost pohranjivanja neograničenog broja fotografija. Ipak, postoji jedan preduvijet. Ako želite učitavati svoje fotografije ili video-isječke, odnosno ako želite na Amazonu Prime stvarati sigurnosnu kopiju istih, za to će vam naravno trebati i Amazonov prostor za pohranu, koji ”po defaultu” i nije baš impresivan.

Odmah dobivate 5 GB za backup videa, što je onako, poprilično malo. Ako želite više to ćete naravno trebati platiti. 100 GB tako košta 11.99 USD godišnje, dok će vas 1 TB godišnje izaći oko 60 USD. Ako ne koristite Google Drive ili Dropbox, a vjerni ste korisnik Amazon Primea, možda ne bi bilo loše uplatiti si tih dvanaestak ili šezdesetak dolara godišnje.

 

iCloud Backup

iCloud

Za razliku od Google Photos koji je dostupan i za korisnike Android pametnih telefona i za iPhone korisnike, iCloud je dostupan samo za korisnike ”i” uređaja. Sam iCloud nudi svojim korisnicima 5 GB prostora za pohranu datoteka općenito (videa, fotografija i ostaloga), što je naravno- malo i  Apple to itekako zna. Zato su tu paketi koji se plaćaju.

50 GB mjesečno košta tričavih 0.99 USD, 200 GB je 2.99, dok su 2 TB 9,99 USD. Iako 0.99 dolara nije puno (to je manje od 6 kuna), imajte na umu da je to samo 50 GB i da trebate svaki mjesec uplatiti novi dolar. A 50 GB, pogotovo ako često fotografirate i snimate video-isječke, se jako brzo ”napuni”. Još ako uzmemo u obzir činjenicu da je kvaliteta fotografija, kao i videa sve veća, možete vrlo lako i vrlo brzo izračunati koliko će vam u prosjeku trebati da napunite samo onih 5 GB, a onda i 50.

Jednom kada kreirate korisnički račun na iCloudu, sve ono što ondje stavite će biti ondje dok god to ne obrišete. Isto tako, svemu tome što ste stavili i pohranili na iCloud možete ostvariti pristup korištenjem bilo kojeg ”i” uređaja. Jedino što ćete trebati učiniti jest ulogirati se korištenjem vlastitih korisničkih kredencijala. I pozitivna i negativna stvar u isto vrijeme u pogledu iClouda jest ta što vi kao korisnik ”i” uređaja, ako želite mrežno pohranjivati podatke, nemate neki izbor.

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here