Jer da biste napravili odličnu igru ne trebate imati milijune dolara i tim od 300 ljudi. Dovoljni su ideja, kreativnost i želja.  

 Indie igre su zahvaljujući sve većem i bržem napretku u tehnologiji, postale pravi konkurent takozvanim ”mainstream” igrama. Ono što je prije nekoliko godina bilo samo pokus na recimo Unity podlozi, danas izgleda kao remek-djelo. Neke od novijih tvrtki, kao što je recimo developer igre Outlast- Red Barrel Studios su započele kao svojevrsna indie firma, a razvili su jedan od najprodavanijih (i najodvratnijih) horora u posljednjih tri do četiri godine (ako ne brojimo Biohazard: Resident Evil 7).

S obzirom da je broj indie igara, kako za osobna računala tako i za konzole, zaista porastao i to pogotovo onih kvalitetnih, vrijeme je da na jedno mjesto pokušamo sabrati najbolje od najboljeg iz indie svijeta. Stoga ćemo u nastavku ovog članka nešto reći o najboljim (po našem izboru) indie igrama za osobna računala i konzole.

 

braid

Braid


Remek-djelo Jonathana Blowa je u početku izgledalo kao dotjerana 2D verzija Super Marija, s time da smo ovdje umjesto s poznatim vodoinstalaterom sa Staljinovim brkovima imali prilike igrati sa prosječnim srednjovječnim čovjekom. Ipak, krajnji cilj je još uvijek ostao isti – bilo je potrebno pronaći i spasiti princezu.

Što ste više vremena provodili igrajući ovu igru to vam se na neki način ona vama više ”otkrivala”. I na kraju, kada bismo je završili otkrili bismo da priča nije tako jednostavna, već da Braid u sebi ima jednu dosta kompleksnu i nadasve modernu priču koja je stavljena u 2D prekrasno animirani svijet. Ako volite 2D arkadne skakutalice s dubokom pričom koja se postupno razvija i otkriva – zaigrajte Braid.

 

The Stanley Parable

The Stanley Parable

Ono čega dosta često ne vidimo u igrama, pogotovo u ovim novijim, mainstream jest humor. Većina humora se svodi ili na grube, podbadačke izjave ili na neke rečenice koje bi trebale biti humoristične, ali to baš i nisu. Ono što The Stanley Parable, osim dosta dobre i zarazne priče ima je svakako- humor. Igrači mogu, ali i ne moraju, za vrijeme igranja ove igre slijediti upute pripovjedača koji ih želi voditi kroz igru.

Svaki gameplay i svako novo igranje igre vam može dati novi završetak i priča može biti ispričana na potpuno novi način. Sama po sebi igra ima idealnu kombinaciju ”čudnosti” i humora, što je jako dobro jer ako malo bolje pogledamo vidjeti ćemo da na tržištu nema puno ovakvih igara. Točnije, ako malo bolje pogledamo, vidjeti ćemo da nema niti jedne. Osim The Stanley Parable.

 

Owlboy

Owlboy je igra koja je bila rađena, osmišljavana i dovršavana dugi niz godina. Točnije, trebalo je čak devet godina ne bi li ova igra bila u konačnici i dovršena. Ipak, kada smo napokon mogli dobiti konačan proizvod, mogli smo vidjeti da se čekanje isplatilo. Sama igra je u originalu bila puštena u prodaju za osobna računala krajem 2016., s time da je sada dostupna i za Mac i za Linux.

Vrlo zanimljiva arkadna/strateška igra koja u sebi sadrži sve ono što ovakve igre trebaju sadržavati (šarenilo boja i zanimljiv, ali opet i težak gameplay), a uz priču i način korištenja igrivih likova, Owlboy se s pravom našla na našem popisu naj-indie igara za konzole i osobna računala.

 

Gone Home

Gone Home

Slično kao i The Stanley Parable i Gone Home se nalazi u istome ”žanru” igara, odnosno spada pod žanr ”hodajućeg simulatora”, gdje vam je glavni cilj hodati po nekoj lokaciji i pritom otkrivati što se zbiva oko (i u) vama. Ipak, za razliku od humorističnog Stanleya, Gone Home je dosta ”ozbiljnija” igra koja se više usredotočuje na životne poteškoće, ali bez humora.

Igrač uskače u cipele 21-godišnje Kaitlin, a vaš glavni cilj je otkriti što se to dogodilo s ostalim stanarima kuće u koju ste se vratili. Ono čime se ova igra ističe, osim dubinom priče, su emocije. Zapravo je nevjerojatno kako neka ovako jednostavna igra može u sebi sadržavati toliko kvalitetnih elemenata koje mnoge druge, puno skuplje igre nemaju. Ako volite ”dubinske” priče, ali bez humora, Gone Home je igra za vas.

 

The Binding of Isaac Rebirth

The Binding of Isaac: Rebirth

The Binding of Isaac: Rebirth je akcijska igra u svakome smislu, bez obzira na to što grafika i prvi dojam može davati drugačije- dojmove. Vi kao igrač preuzimate ulogu malenog djeteta Isaaca (iliti na našem Izaka), a glavni cilj vam je potamaniti sve zlo što se miče, uključujući raznorazne demone, ponekog rođaka i na kraju samog vraga. I sve to koristeći samo ništa drugo nego- suze.

Stotine raznolikih i podjednako odvratnih (ali i opasnih) čudovišta, ogroman broj poboljšanja za lika, leveli koji su svaki puta slučajno generirani – The Binding of Isaac: Rebirth je igra kojoj ćete se vrlo često vraćati. Ili nećete uopće. Ovisi koliko volite ovakve igre.

 

Stardew Valley

Stardew Valley je igra koju je sam osmislio i razvio Eric Barone, što samo po sebi daje još više bodova samoj igri. Koja je simulator održavanja farme, ali je isto tako i akcijska igra u kojoj, osim kuhanja, sađenja, ribarenja i ostalih stvari koje biste poželjeli raditi kao običan čovjek koji živi u slavonskom selu, tu i tamo možete ubiti poneko čudovište i na taj način si ”zaokružiti” dan.

Ono na što trebate paziti jest zdravlje i energija lika, jer ako to dvoje dođe do nule, igra je naravno gotova. Premda ovo igri daje dodatno na težini, to je svakako i dobro jer daje i onaj osjećaj simulacije (kao da je ”za prave”), što je definitvno dobra stvar kod svake igre.

 

Into the Breach

Ova igra pokazuje na pravi način kako zapravo mogu biti zabavne igre koje se odvijaju u igrivom prostoru koje je podijeljeno 8×8 i na koje se gleda iz izometrične perspektive. Još ako volite divovske mecheve, mogućnost odabira između čak 13 različitih pilota (od kojih svaki ima svoje vlastite vještine i sposobnosti) tih mecheva i zaraznu priču, voljeti ćete i Into the Breach.

 

Rust

Rust je jedna od uspješnijih indie igara u posljednje vrijeme, što je samo pokazatelj da ljudi i dalje vole igrati igre tipa Day Z. Ako volite preživljavanje u divljini, izgrađivanje nastambi, oružja i borbu protiv napadača (koji su u stvari drugi igrači, s obzirom da je igra online), Rust je igra za vas. S vremenom stvari postaju još teže, pogotovo kako se izgradnja vaše baze približava kraju.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here