AMD-ova nadolazeća arhitektura grafičkog sustava iduće generacije, bazirana na 7nm tehnologiji, zamijećena je u kodu Linux drivera. Potpuno nova grafička arhitektura bi službeno trebala izaći iduće godine, no sve se glasnije priča da bi to moglo biti već u drugoj polovici ove.

Navi je, zanimljivo, bio skriven iza imena ‘Super tajno’. Ne izmišljamo – tako su ga AMD-ovi maheri za drivere nazvali. Evo što piše u kodu:

new_chip.gfx10.mmSUPER_SECRET.enable[0:0]”

Vegina arhitektura je GFX9. Navi je GFX10, što je i odalo novi ‘Super tajni’ čip.


 

AMD-GPU-Roadmap Navi

AMD priprema ‘Super tajni’ Navi čip

Obično su kodovi za driver na Linuxu ažurirani koristeći imena nadolazećih grafičkih arhitektura pa tako doznajemo imena grafičkih kartica u pripremi. Ovaj put RTG-ov softverski tim je koristeći ‘Super tajnu’, čini se, pomalo šaljivo pokušao zadržati kodno ime u tajnosti.

Dakle, ne govorimo o cjelokupnoj Navi arhitekturi. Ovaj kod odnosi se na jedan specifičan Navi čip. S obzirom da Linuxov kod mora biti ažuriran mjesecima prije dolaska Navija, nemaju izbora nego ga u nekom trenutku dodati. Da je ime ovog specifičnog čipa dodano, mogli bismo ga pronaći putem online baza podataka, gdje bi se pojavio. No, ovo je zasad sve što postoji od informacija.

 

Legenda o čudesnom “lijepljenju” grafičkih kartica

Priča se da bi Navi mogao biti AMD-ov prvi pokušaj da ‘slijepi’ nekoliko malenih, visoko učinkovitih 7nm GPU dijelova kako bi stvorio veće i moćnije grafičke čipove. Ovo bi funkcioniralo slično onom što smo vidjeli kad je tvrtka koristila Infinity Fabric da bi povezala četiri ćipa i stvorila 32 jezgrene EPYC procesore, te dva čipa da stvori izuzetno popularne Threadripper procesore.

AMD-Ryzen-Threadripper-4
Threadripper MCM, Image credit : Der8auer

Korištenje Infinity Fabrica za proizvodnju GPU-a, bi omogućio AMD-u da ranije pusti Navi u prodaju, poboljša učinkovitost, taktove i smanji ukupne troškove. Imali smo prilike vidjeti dokaze da i NVIDIA cilja na sličnu tehnologiju modula s više čipova pa trenutno provode studije isplativosti. Iako bi trebalo nekoliko generacija da se ovo pretvori iz pokusa u proizvod. AMD je pak već izbacio proizvode koristeći ovakvu tehnologiju.

Idući korak bio bi prenijeti takvo znanje u proizvodnju GPU-a, a vjerujemo da se upravo to događa s Vegom. Bit će to prva GPU arhitektura koja će podržavati tehnologiju ‘čudesnog ljepila’ – Infinity Fabric. O ovoj novoj tehnologiji spajanja čipova se već dosta pisalo, kao i konkretni načini kao bi ovo sve moglo funkcionirati.

 

Navi – nadogradivost i memorija nove generacije (GDDR6)

Ovo bi objasnilo AMD-ovo korištenje pojma ‘nadogradivost’ kao najnovije značajke koja stiže s Navijem. Infinity Fabric bi omogućio ovakvu nadogradnju Navi GPU procesora, čime bi se pokrili svi sgemneti i cjenovni razredi tržišta.

grafička memorija GDDR 6

Što se memorije tiče, ‘nova generacija’ mogla bi dolaziti sa HBM3 ili sa GDDR6 memorijom. Trenutno možemo samo nagađati hoće li neke linije Navi GPU-a koristiti HBM3, a drugi GDDR6 memoriju. Ono što trenutno sigurno znamo, zahvaljujući curenju informacija iz pouzdanog izvora, jest da tvrtka radi na GDDR6 memorijskom sučelju za koje ne sumnjamo da će biti korišteno na Naviju.

Vjeruje se da će Navi izaći u drugoj polovici 2018., a govori se i o izlasku krajem ljeta. Nvidijina nadolazeća GeForce serija bazirana na Volti sa 12 nm trebala bi izaći u prvoj polovici iduće godine. Tu je i druga generacija Ryzen Pinnacle Ridge koji bi trebali izaći početkom iduće godine te Intelov neminovan osmojezgreni 9700K tijekom ljeta. Sve u svemu, 2018. bi mogla biti izuzetno zanimljiva godina za hardver.

 

AMD Radeon Graphics arhitektura

ArhitekturaYearConsumer
Product
GPUProcessPerformanceMemory
Southern Islands2012HD 7970 GhzTahiti28nm4.1 TFLOPS3GB GDDR5
Volcanic Islands2013R9 290XHawaii28nm5.6 TFLOPS4GB GDDR5
Caribbean Islands2015R9 Fury XFiji28nm8.6 TFLOPS4GB HBM1
POLARIS2016RX 480Polaris 1014nm5.2 TFLOPS8GB GDDR5
VEGA2017RX Vega 64Vega 1014nm13 TFLOPS8GB HBM2
VEGA Refresh
VEGA 2
2018

2018

TBA

TBA

TBA

Vega 20

12nm

7nm

TBA

TBA

TBA

32GB HBM2

NAVI2019TBANavi 107nmTBANextgen Memory

 

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here