Isplati li se kupiti AIO (All-in-One) računalo? Na koje karakteristike je potrebno obratiti pozornost prilikom kupnje All-in-One računala? Koje prednosti i nedostatke donosi AIO računalo u odnosu na laptop ili stolno računalo?

All-in-One računala možda nisu top izbor korisnika, no svakako zavrjeđuju svoje mjesto na tržištu. Korisnici koji koriste AIO računala itekako su svjesni prednosti koje takva računala donose – i vjerojatno će i dalje ostati vjerni toj vrsti računala.

AIO ili All-in-One računala zapravo su veliki monitori u kojima je smješteno cijelokupno računalo i razlikuju se u odnosu na stolna računala po tome što kod ovih računala nemate zasebne kutije. Dakle, cijelo je računalo vrlo elegantno upakirano u monitor, a super je stvar što takvo računalo može imati bolje performanse i od prijenosnih računala, ali i od klasičnih stolnih računala sa zasebnim kućištem.

U današnjem članku razmotriti ćemo koje su prednosti, a koji nedostaci All-in-One računala. Opisati ćemo glavne komponente takvih računala, a sve s ciljem da vam pomognemo prilikom odabira novog All-in-One računala. Valja naglasiti kako su All-in-One računala odličan izbor za osobe koje rade od doma ili školarce koji su primorani svakodnevno obavljati svoje zadatke na jednom mjestu unutar doma.

Evo na koje je sve detalje potrebno obratiti pažnju, kupujete li All-in-One računalo:

Odlično rješenje za (kućni) ured

All-in-One računala vrlo su popularna među ljudima koji žele funkcionalan i elegantan (kućni) ured. Naime, ova su računala površinom vrlo malena pa se savršeno uklapaju u svačiji dom ili ured. S druge strane, donose velike zaslone na kojima je lako i praktično raditi, a kada su u ova računala stavljene odlične hardverske komponente – postaju odličan izbor za zahtjevne bilo poslovne bilo sve druge zadatke.

Za razliku od klasičnih stolnih računala, All-in-One računala zauzimaju puno manje mjesta i praktičnija su za prenošenje na nove lokacije. Umjesto da sa sobom tegljite zasebno kućište i zaseban monitor, kod All-in-One računala sve to dobivate u jednom – pa ste samim time mobilniji. Dakako, najjednostavnija verzija računala za prenošenje su prijenosnici koji su koncipirani na način da se lako prenose s jednog mjesta na drugo. No, eventualni nedostatak prijenosnih računala su mali zasloni na kojima je ponekad teško obavljati neke zahtjevnije zadatke, kao i manjak kvalitetnih hardverskih rješenja koje je uglavnom nešto teže i puno skuplje implementirati u laptope.

Dakle, All-in-One računala donose optimalni spoj dobrih performansi i velikog zaslona – zahvaljujući kojima je rad na računalo iznimno fluidan i kvalitetan. Takva su računala posebno pogodna za urede i poslovne zadatke, u kojima se uz funkcionalnost traži i doza elegancije. Naime, većina All-in-One računala izgleda atraktivno i savršeno se uklapaju u razne prostore – bilo urede, bilo domove korisnika. Stoga, tražite li elegantno i kvalitetno računalo velikog zaslona – svakako razmislite o All-in-One rješenju.

Lenovo IdeaCentre AIO 700

Veličina zaslona kao važan kriterij kod kupnje

Iako možda na prvu ne biste pomislili da je tako, no tržište All-in-One računala zaista nudi šaroliku i bogatu ponudu. Postoje nešto jeftinija All-in-One računala čiji zasloni u dijagonali imaju manje od 23 inča, no uglavnom su zasloni takvih računala veći od 23 inča. Prilikom kupnje AIO računala svakako vrijedi pažnju obratiti na veličinu zaslona jer to donosi mnoštvo benefita kod kasnijeg korištenja.

Dakako, veći zasloni u pravilu bi trebali pružiti više zadovoljstva korisniku, ali i pregledniji rad na računalu. Pričamo li o zaslonima veličine 23 inča, nekakva standradna rezolucija ispod koje takav zaslon ne bi trebao ići je 1,920 x 1,080 pixels (full HD) pa pripazite na to prilikom kupnje. Dakle, što je zaslon računala veći to bi i sama rezolucija trebala biti veća – a super bi bilo kada biste odabrali zaslon (odnosno računalo) koje podržava 4K rezoluciju.

Odabrati zaslon na dodir ili ne?

Veličina zaslona i rezolucija su dvije itekako važne stvari za nesmetan rad na računalu pa na njih posebno morate obratiti pozornost. No, prilikom kupnje All-in-One računala zasigurno ćete naletjeti i na činjenicu da neka računala imaju zaslon osjetljiv na dodir, dok druga All-in-One računala to nemaju. Iako će vam se na prvu učiniti da zaslon na dodir donosi mnoštvo super benefita, o tome biste trebali još malo dodatno razmisliti. Naime, morate računati na to da se All-in-One računalo nalazi na stolu i da je udaljeno od vas nekoliko desetaka centimetara pa ćete se morati naprezati prilikom korištenja tog zaslona na dodir.

Funkcionalnost zaslona na dodir više je “šminkerska” nadogradnja, nego li stvarna potreba kod All-in-One računala. Dakako, funkcionalnost zaslona na dodir donosi neke zanimljive benefite i mogućnosti, ali je tu funkcionalnost često pomalo nespretno kroistiti (upravo zbog udaljenosti od računala). Hoćete li odabrati zaslona na dodir ili običan ekran ovisi o vama, no ako je zaslon na dodir znatno veći trošak – dobro razmislite treba li vam kod All-in-One računala.

Valja naglasiti kako je Windows 10 sustav optimiziran za rad s zaslonima na dodir pa biste korištenje tog sustava mogli uživati u svim funkcionalnostima koje računalo donosi. Dakle, odaberete li All-in-One računalo sa zaslonom na dodir – Windows 10 sustav trebao bi funkcionirati sasvim normalno i bez bilo kakvih problema. Dakako, mnoge desktop aplikacije nisu u potpunosti prilagođene zaslonima na dodir pa ćete u tom pogledu možda biti uskraćeni za neke funkcionalnosti aplikacija. U svakom slučaju, korištenje zaslona na dodir moglo bi biti zanimljivo i dati vašem svakodnevnom radu na računalu jednu novu dimenziju.

Kvalitetne komponente za fluidan rad na računalu

Ne treba posebno naglašavati kako je All-in-One računalo zapravo sastavljeno od istih onih komponenata kao i svako drugo stolno računalo. Dakle, u src računala uobičajeno se nalazi procesor, radna memorija, disk za pohranu podataka i ostale za rad računala važne komponente. Prilikom kupnje novog All-in-One računala najviše pažnje potrebno je usmjeriti na kvalitetu procesora, radne memorije te grafičkog procesora. Ove tri komponente direktno utječu na brzinu i fluidnost rada All-in-One računala pa biste se uvijek trebali odlučiti za što bolje varijante.

Kod kupnje All-in-One računala procesor bi trebao biti što novije generacije jer su takvi procesori optimizirani za rad s novim aplikacijama i softverskim rješenjima. Dakako, što više jezgri procesor ima i što je frekvencija rada procesora veća – to će i same performanse računala biti bolje. Što se tiče radne memorije, nikako ne biste trebali uzeti računalo ispod 8GB RAM-a jer je to današnji optimum za kvalitetan rad. Dakako, i računalo s 4GB RAM-a će raditi, ali na njemu nećete moći obavljati neke složenije zadatke. Najbolji odabir po pitanju radne memorije je 16 ili 32 GB, no takvih moćnih računala vjerojatno neće biti puno u ponudi i cijena im je značajno viša.

Uz procesor i radnu memoriju, pažnju je potrebno usmjeriti i na odabir grafičkih komponenti. Najbolje rješenje je zasebna grafička kartica koja ima samostalnu memoriju te će vam takva kartica pružiti najbolje performanse rada i omogućiti obavljanje složenih zadataka. Drugo rješenje je grafika implementirana direktno na čip čime se ne postižu tako dobre performanse kao kod zasebne grafičke kartice. Sve češće se u All-in-One računalima može pronaći i mobilna grafika koja se koristi kod prijenosnih uređaja, a ona je vrlo vjerojatno najmanje poželjan izbor od svih prije navedenih.

Više priključaka za više mogućnosti

All-in-One računalo osmišljeno je upravo kako bi smanjilo broj kablova i nereda koji se pojavljuje kod standardnih stolnih računala. No, činjenica je da vrlo često ne možemo pobjeći od potrebe za spajanjem dodatnih kablova na računalo kako bismo istom proširili mogućnosti i broj funkcionalnosti. Stoga, poželjno je da All-in-One računalo ima što više utora kako bismo mogli to isto računalo koristiti u raznovrsne namjene.

Prije svega, za kvalitetan i multifunkcionalan rad na računalu dobro je da je All-in-One uređaj opremljen sa što više (raznovrsnih) USB utora. Danas je USB utor postao standard za spajanje raznih uređaja pa su takvi priključci neizostavan dio svakog računala. Što više USB priključaka imate – to su i mogućnosti povezivanja vanjskih komponenti bolje.

Uz USB priključke pripazite na to da All-in-One računalo ima 3.5mm priključak za slušalice i da je on pozicioniran tako da ćete ga lako i nesmetano koristiti. Uz izlaz za slušalice, poželjno je da računalo ima HDMI priključak kako biste uređaj mogli koristiti kao dodatni zaslon – čime postaje multifunkcionalna komponenta. Dakako, poželjan je i Ethernet priključak želite li se spojiti kablom na internet, mada većina korisnici kroisti WiFi vezu za spajanje na internet. Svaki dodatni priključak koji se nalazi na All-in-One je dodatan plus i omogućava vam neke napredne funkcionalnosti.

HP EliteOne 1000 G2 AiO
HP EliteOne 1000 G2 AiO

Odabrati ili ne All-in-One računalo?

All-in-One računalo je zapravo optimizirani uređaj koji donosi kvalitetan spoj elegantnog izgleda i funkcionalnih performansi. Dakako, tržište obiluje raznolikom ponudom All-in-One računala pa trebate pripaziti što i kako kupujete. Uglavnom je veća cijena signal da se radi o boljem All-in-One računalu – pa se slobodno vodite tom logikom kod kupnje.

AIO računala praktična su za urede jer eliminiraju potrebu za kablovima, a ujedno korisnicima donose velike zaslone na kojima je lako raditi. Također, All-in-One računala sve su češći izbor korisnika koji traže kvalitetno računalo koje će koristiti na jednom mjestu unutar svojeg doma. U konačnici, možemo reći kako je All-in-One računalo dobar izbor za sve koji traže optimizirano računalo velikog zaslona, dobrih performansi i elegantnog izgleda. Ako ste među takvim korisnicima – svakako pogledajte ponudu All-in-One računala.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here