Ako se odlučite baviti web developmentom, jedna od prvih stvari koje želite naučiti je – HTML. Što je još važnije, želite znati kako integrirati HTML 5 sa svim ostalim popularnim tehnologijama.

Praktički sve što vidite na web stranicama koje posjećujete je neka vrsta HTML-a, CSS-a i JavaScripta. Kada na to dodamo razne JS frameworke i slično, dolazimo do mnogo toga što jedan početnik treba naučiti. Stoga se postavlja pitanje – od kuda krenuti?

Postoje neke web stranice na kojima možete dosta toga naučiti. To su web stranice koje imaju odlične primjere koda, razne tutorijale (često vrlo interaktivne) i objašnjenja zašto nešto radi kako radi.

Pa ako vas zanima web development i tek krećete na tu avanturu, definitivno bacite pogled na ove web stranice.

1) HTML Dog

Vjerojatno jedna od popularnijih web stranica ovog tipa je HTML Dog. To je stranica koja ima hrpu korisnih HTML tutorijala, primjera koda, tehnika i korisnih referenci … Ako ste web developer, možda ćete također htjeti pogledati tutorijale za CSS i JS koje nude.

Nama se izuzetno svidjelo to što koriste HTML 5 i uvijek su “up to date” s trenutačnim tehnologijama, a drugo je što sa svojim primjerima pokrivaju sve vrste sintaksi. Tako da ćete vidjeti i nešto stariju, ali i noviju sintaksu kroz primjere. Tako ponekad možete vidjeti kako je HTML “evoluirao” kroz verzije.

Što se same web stranice tiče, klikom na bilo koji element, otvorit ćete interaktivnu stranicu za kodiranje. Tu možete isprobati razne primjere i vidjeti što radi, a što ne radi. Dapače, ako ste početnik, tako ćete najlakše naučiti. Kroz pokušaje i “promašaje”. U svakom slučaju, definitivno preporuka.

2) W3Schools

Druga iznimno popularna web stranica ovog tipa je W3Schools. Ovo je često “referentna” web stranica za web developere jer na njoj imate primjere i sintaksu za mnoge popularne tehnologije. Od PHP-a, do JavaScripta i HTML-a. Nama se svidjela kada smo se bavili web developmentom i često je bila vrlo korisna jer ako nešto zaboravimo, u par sekundi smo mogli naći odgovarajući primjer koda.

Kao i maloprije spomenuti HTML Dog, ova stranica ima “split-screen” dizajn. To znači da s lijeve strane imate dio ekrana u koji pišete kod, a s desne strane se odmah u realnom vremenu vide te izmjene. Ili ako nešto pogriješite, vidjet ćete da ne radi.

3) Mozilla MDN

MDN ili Mozilla Developer Network je dokumentacija namijenjena web programerima. Tu je i vrlo solidna lista HTML tutorijala koje možete probati. Većina primjera na ovoj stranici su ukomponirani u tutorijale pa ćete imati dosta prilika da naučite nešto novo i “prokrčite” si put do naprednijih stvari.

Ono što nas ipak najviše oduševljava ovdje je količina detalja u dokumentaciji. MDN ima zapravo sve što treba početnicima, ali i naprednijim korisnicima. Jedna sekcija se nadovezuje na drugu, imate hrpu korisnih primjera, objašnjenja zašto je nešto tako kako je i uvijek ćete naučiti nešto novo – bez obzira koliko iskustva imate.

Početnicima ponekad ova stranice može biti “malo previše”, ali brzo ćete se naviknuti na nju i uzimati ju kao referentnu točku kada negdje zapnete.

4) FreeCodeCamp

FreeCodeCamp je poznat po svojim online tečajevima i treninzima za programere. Naravno, pokrivaju više tehnologija, ali imaju i odličnu sekciju koja se tiče HTML-a. Ona kreće od izuzetno jednostavnih stvari poput početničkih elemenata kao što su headeri, do naprednijih koncepata koji će koristiti i onima iskusnijima.

Svaka sekcija ima svoje primjere HTML-a pa svaki element možete vidjeti u akciji. To je stvarno dobra stranica za učiti i vraćati se njoj kad zapnete u pisanju HTML-a.

5) Codecademy

Ako ste guglali pojmove kao što je “HTML” onda ste u rezultatima sigurno vidjeli i Codecademy. Riječ je o web stranici koja ima super tutorijale, ali nema samo HTML tečaj. Njihov tečaj je tečaj web programiranja u kojem ćete naučiti HTML/CSS/JS kroz 9-10 sati. Zapravo, naučit ćete osnove, ali kad prođete taj tečaj, dobiti ćete osjećaj kako su strukturirane web stranice.
Konkretno, ovdje ćete naučiti praktički sve elemente HTML-a, tablice, forme i semantic HTML.

Nadalje, tu je i “sandbox” u kojem možete kodirati i igrati se. Dapače, možete ga i baciti u full-screen mode i imat ćete osjećaj da ste na “pravoj” web stranici koju možete i sami mijenjati. Dosta dobro odrađeno i nezaobilazna adresa za sve one kojima je web programiranje zanimljivo.

6) HTML.com

HTML(dot)com je web stranica posvećena isključivo – vjerovali ili ne – HTML-u. Ako otvorite web stanicu vidjet ćete početničke tutorijale koji vas uče ovaj jezik od početka. To je izuzetno korisno jer ćete morati prvo pročitati malo teksta prije nego “zaprljate ruke”. Preporučujemo da to i napravite. Pustite sintaksu I pisanje koda u početku. Shvatite teoriju prije nego se bacite na praksu!

Tutorijali koje ćete kasnije prolaziti vas uče kako su strukturirani HTML dokumenti, kako raditi s listama, linkovima, slikama i slično. Sve ono najvažnije ćete proći ovdje.

Da li nude i naprednije materijale? Da i ne. Nešto naprednijih tema ima na ovoj stranici, ali ne sve što bismo htjeli vidjeti. Ali to ne umanjuje važnost ove web stranice.

7) BitDegree

Bližimo se kraju ove liste, pa spomenimo još samo BitDegree. To je još jedna interaktivna web stranica na kojoj možete, između ostalog, naučiti HTML. Možete i pročitati “guide” o svakom HTML elementu što je super za pročitati, ali vjerojatno nećete ni 75 posto toga zapamtiti. Ali kada zapnete u praksi, onda će vam ovo dobro doći da se prisjetite koji element vam treba i kako ga koristiti. Imate za svaki element i mini-primjer.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here