Appleov novi M1 procesor je podigao mnogo prašine i to s pravom. Užasno je brz, troši malo energije i daje brutalne performanse. U budućnosti ćemo još mnogo čuti o ovom čipu, no dobra vijest je da je jedna osoba uspjela bootati Windows 10 ARM64 na dotičnom čipu.

I ne samo to – Appleov M1 čip je dao bolje benchmark rezultate s Windowsima 10 nego konkurentski Surface Pro X.

M1 chip + Windows 10 ARM

Programer Alexander Graf je objavio tweet screenshota Windows 10 Task Managera, koji pokazuje Performance tab. To ne bi bilo ništa čudno da ta slika ne prikazuje misteriozni CPU tip “virt-5.2” koji je zapravo Appleov M1 čip. Kao što smo rekli, radi se o Windowsima 10 ARM ediciji.

Da budemo još precizniji, Graf je uzeo u ruke Windows 10 Arm64 Insider Preview ediciju. Nakon toga ju je “provukao” kroz popularni virtualizacijski alat QEMU. Nakon virtualizacije, probao je isti pokrenuti na Appleovom Hypervisor.frameworku, odnosno Appleovom virtualizacijskom alatu.

Ta kombinacija ne samo da je Grafu dozvolila da boota Windowse 10 na Appleovom M1 čipu, nego i da postigne prilično dobre rezultate na benchmark testovima. Benchmark test možete pogledati na Geekbenchu.

Iako bi vam ovi brojevi mogli biti zbunjujući, ne brinite. Mi ćemo samo reći da je virtualizirani M1 čip postigao rezultat od 1288 bodova (single core score), odnosno 5449 bodova (multi core score). To je bolje nego na Microsoftovom Surface Pro X-u (762 i 3005 bodova).

Pokretanje Windowsa 10 nativno na M1 čipu?

Vidjeti da se Windowsi 10 ARM64 pokreću na Appleovom čipu je iznenađenje, ali nije baš potpuno. Appleov M1 čip je baziran na ARM-u, što otvaranja pitanje o tome može li se Windows 10 pokrenuti na istom čipu bez virtualizacije. Appleov visokopozicionirani šef inženjerskog sektora, Craig Federighi je rekao:

That’s really up to Microsoft. We have the core technologies for them [Microsoft] to do that, to run their ARM version of Windows, which in turn, of course, supports x86 user-mode applications. But that’s a decision Microsoft has to make, to bring to license that technology for users to run on these Macs. But the Macs are certainly very capable of it.

U svakom slučaju, veseli nas što budućnost nosi, a ona je definitivno zasnova na ARM procesorima.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here