U posljednje vrijeme smo u nekoliko navrata imali priliku isprobavati Lenovova minijaturna računala s kojima smo bili više nego zadovoljni. Ovog puta na repertoaru imamo još jedan od takvih primjeraka koji se odaziva na ime IdeaCentre Q180. Neki se možda sjećaju da smo prije nešto više od pola godine imali jedan Lenovov model istovjetna imena koji je za razliku od trenutačnog modela raspolagao nešto jačim procesorom, ali i dodatnim optičkim uređajem (DVD-RW). No o ovom i drugim pitanjima vezanim uz hardversku platformu ćemo govoriti nešto kasnije.

 

Ušminkani mališan

Jedna od prvih značajnijih, a možemo slobodno reći i vidljivih atributa ovog modela jesu njegove poprilično skromne dimenzije. IdeaCentre Q180 je prilično tanak i površinski ništa veći od lista papira formata A5 što je za ovu kategoriju računala svakako veliki plus. Budući korisnici će ga bez naročitih problema moći smjestiti na bilo koji kutak radne površine. Pored mogućnosti držanja u vodoravnom i uspravnom položaju računalo je pomoću priloženog adaptera moguće smjestit i na stražnju stranu monitora ili televizora i na taj način u potpunosti maknuti iz vidokruga očiju. Kao što smo u uvodu rekli, IdeaCentre Q180 nema optički uređaj. Međutim, njegov dizajn je takav da mu se, ukaže li s za to potreba, na jednostavan način može pridružiti odgovarajući DVD-RW ili Blu-ray uređaj.

No nisu samo male dimenzije i fleksibilnost kod smještaja njegove najznačajnije fizičke odlike. Prije svega, kvaliteta izrade je odlična, a proizvođač je veliku pozornost posvetio i njegovu dizajnu. Obzirom na to da ćemo ovakva računala u najvećem broju slučajeva vidjeti u ulozi multimedijalnog stroja smještenog među drugim audio-video uređajima, izgledu je posvećena posebna pozornost što je za mnoge korisnike jedna od bitnih odlika.

 

Sve što treba

Ukupno gledajući na njegov dizajn, možemo slobodno reći kako je IdeaCentre Q180 jedan od ljepših strojeva ove vrste koje smo u posljednje vrijeme imali priliku isprobati.

Na sreću, skromne dimenzije nisu previše utjecale na opremljenost i funkcionalnost računala koja je na sasvim solidnoj razini, a također niti na buku koju stvara u radu. Ovdje bismo pohvalili prisustvo dvaju USB 3.0 priključaka skrivenih ispod poklopca na prednjoj strani računala čija će brzina biti od velikog značaja kod prijenosa veće količine podataka sa i na vanjske uređaje za pohranu podataka. Tu su još i dodatna četiri USB 2.0 priključka, čitač kartica, audio izlazi te mogućnost povezivanja u mrežu putem LAN i WiFi adaptera. Pored neizostavnog HDMI-ja među priključcima je svoje mjesto našao i digitalni optički audio izlaz koji će dobro doći za prijenos zvuka u punoj kvaliteti kod povezivanja sa višekanalnim audiovideo prijamnicima. Uz računalo se isporučuju i miš i tipkovnica, ali na žalost ne u bežičnom izdanju.

Hardverska osnova je gotovo identična prvobitnom IdeaCentreu Q180, s time da je umjesto Intelova najsnažnijeg Atoma D2700 ovog puta riječ o Atomu D2550 sa nešto nižim radnim taktom (2,13 GHz naspram 1,86 GHz). No Atom D2550 je i dalje dvojezgreni procesor koji ima podršku za tehnologiju Hyper-Threading koja mu daje mogućnost baratanja četirima neovisnim procesima.

 

Platforma za multimediju

Obzirom da se procesori Atom ne mogu baš pohvaliti naprednim grafičkim podsustavom (podržane su samo prastare DirectX 9 instrukcije), Lenovo je ovaj primjerak opremio i zasebnom grafikom Radeon HD 6450A sa podrškom za DirectX 11 instrukcije i hardverskom akceleracijom full HD videosadržaja. Zasebna grafička kartica raspolaže i vlastitom memorijom (512 MB) tako da naizgled malih dva gigabajta sistemske memorije računala u potpunosti ostaju na raspolaganju glavnim resursima računala.

Što se tiče samih performansi moramo reći kako Atom D2550 ponešto zaostaje za snažnijom varijantom (D2700), ali ne puno. Ono što je za korisnike bitno jest da se reproduciranje vrlo zahtjevnih multimedijalnih sadržaja odvija bez po muke tako da na poneku razliku u sintetičkim testovima ne treba previše obraćati pozornost. Jedna od prednosti koje sa sobom nose računala ovog tipa jest i dobra energetska učinkovitost. IdeaCentre Q180 u stanju mirovanja troši 25 vata, dok pod punim opterećenjem procesora potrošnja iznosi samo 29 vata.

Cijena računala je dosta primamljiva. Međutim, želite li koristiti Microsoftov operativni sustav potrebno je zaračunati trošak nabavke željene verzije Windowsa. Alternativa je svakako besplatni Linuks koji je za kućni Media centar više nego dobar odabir.

 

SPECIFIKACIJE
Intel Atom D2550 1,86 GHz, čipset Intel NM10 Express, 2 GB DDR3, AMD Radeon HD 6450A, DirectX 11, HDD 320 GB, gigabit LAN, 802.11b/g/n WLAN, priključci: HDMI, D-sub, S/PDIF optički, 2 x USB 3.0, 4 x USB 2.0, 2 x audio priključci, čitač kartica, tipkovnica, miš, dimenzije: 155 x 192 x 22 mm
 

USTUPIO
Microline, (01) 27 97 700
www.lenovo.com

CIJENA
1923 kn

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here