Neizbježno je da će se na vašem zaslonu tijekom vremena nakupljati prašina, prljavština i otisci prstiju. Održavanje čistoće vašeg zaslona je važno iz nekoliko razloga. Prljavi zaslon će utjecati na kontrast i svjetlinu vašeg monitora, naprezat ćete oči dok budete škiljili u monitor da biste što bolje vidjeli detalje.

Iako to neće dugoročno i ozbiljno oštetiti vaš zaslon, to može umanjiti zadovoljstvo korištenja monitora. Također, prljavi ekran baš i ne izgleda profesionalno.

Srećom, savjeti u nastavku bi vam trebali pomoći u održavanju čistoće zaslona bez ikakvih oštećenja.

Par riječi upozorenja

Iako bi moglo biti primamljivo posegnuti za bocom sredstva za pranje stakala ili već nekog drugog sredstva za čišćenje, nemojte! Jake kemikalije mogu biti u redu za prozore ili neke druge površine, ali mogu prouzročiti oštećenja na premazima ekrana monitora. Na tržištu postoji puno tekućina za čišćenje usmjerenih posebno prema računalnim monitorima. Iako ti proizvodi sigurno djeluju, na njih ne bi trebali trošiti novac ako ne želite. Destilirana voda bi trebala funkcionirati na većini monitora, a možete pomiješati i neki slabiji ocat za jaču prljavštinu.

Uz to, izbjegavajte papirnate ručnike, krpe, stare majice ili mnoge druge uobičajene materijale koje koristite za brisanje površina u vašem domu. Monitori su osjetljiviji nego što izgledaju. Ove tkanine i papirnati ručnici su dovoljno abrazivni da ogrebu zaslon vašeg monitora, posebno ako ste ih koristili za druge poslove u kojima se na njima nakupljala kruta prljavština. Krpa od mikrovlakana, kakvu koristite za čišćenje naočala ili gramofonskih ploča bi bila najsigurniji izbor. Osigurajte da ne sadrži nikakvu prljavštinu prije nego što krenete brisati zaslon monitora.

 

  1. Korak: Ugasite monitor

Prije svega, lakše je vidjeti mrlje i ostalu prljavštinu na crnom zaslonu, tako da isključenje monitora olakšava pregled onoga što radite. Sigurnije je i za vas i za vaš monitor. Čišćenje monitora dok je uključen bi moglo oštetiti vaš zaslon ili uzrokovati neugodan električni udar. Dakle, isključite ga.

brisanje monitora krpom

  1. Korak: Obrišite monitor krpom

Ako je prašina jedino što vam smeta na vašem zaslonu, trebalo bi biti dovoljno samo jedno brisanje da uklonite svu prašinu. Uzmite krpu od mikrovlakana i nježno pređite zaslon dugim pokretima. Ne možemo dovoljno naglasiti da biste trebali biti nježni, prejak pritisak na zaslon bi mogao oštetiti piksele unutar ekrana.

Ako je problem nešto veći nego samo prašina, možda vam je tijekom kihanja nešto slučajno izletjelo ili već nešto slično tome, onda možete upotrijebiti neku tekućinu koja neće oštetiti premaz na vašem zaslonu. Možete koristiti nježnu tekućinu za čišćenje namijenjenu monitorima, ali kao što je već spomenuto ranije, voda bi trebala biti sasvim dovoljna za otklanjanje takve prljavštine.

Najbolje je koristiti filtriranu ili destiliranu vodu jer voda iz slavine može sadržavati minerale ili druge tvari koje mogu oštetiti zaslon ili ostaviti tragove. Dodajte destilirani bijelo ocat u vodu ako je prljavštinu teže otkloniti.

Koju god tekućinu koristili nemojte prskati izravno na monitor jer može projuriti skroz do ruba zaslona. Ako se to dogodi mogla bi proći skroz u unutrašnjost monitora i oštetiti elektroničke dijelove. Nakapajte tekućinu na krpu istiskujući višak tekućine i nježno obrišite monitor širokim potezima.

  1. Korak: Pustite da se osuši

Nježno osušite monitor krpom od mikrovlakana ili pustite da se suši samo od sebe. Da biste izbjegli vlagu ili elektroničko oštećenje, provjerite je li zaslon potpuno suh prije nego što uključite računalo i monitor.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here