Čini se kako jeftini IPS monitori polako, ali sigurno preuzimaju primat na tržištu. No to zapravo niti nije malo nije čudno. Cijena ovih monitora je više nego prihvatljiva, dok je kvaliteta slike daleko od epiteta prosjeka.

 

Nova generacija

Dvojac iz HP-a (21,5 inčni 22xi i 23 inčni 23xi) koji se odazivaju na ime Pavilion pripadnici su upravo spomenute grupe monitora. HP je jedan od proizvođača kojemu ovo nisu prvi IPS monitori povoljnog cjenovnog ranga.

Na prvi pogled ova dva modela djeluju potpuno identično. Zapravo, oni to i jesu, a jedina osobina po kojoj se razlikuju jest dijagonala ekrana, dok su dizajn, oprema o i druge karakteristike potpuno isti. Moramo reći kako nam se više svidio 23 inčni model iz razloga što su elementi na većoj dijagonali nešto krupniji, a razlika u cijeni je minimalna. Konkretno se to odnosi na čitanje teksta koji se odvija s nešto manje napora. No ovo je osobna preferencija koju nikako ne treba generalizirati. Nekim će se korisnicima, pak, više odgovarati manja dijagonala.

HP je svoje Pavilione dizajnirao poprilično moderno i dosta minimalistički bez koncentriranja na kojekakve dizajnerske detalje kojima je osnovni cilj razbijanje  monotonije. Dizajn ovih monitora nije ustaljen i konvencionalan što je u svakom slučaju dobro. Korištena je matirana plastika solidne kvalitete tako da ukupan dojam čvrstine na visokom nivou. Rubovi oko ekrana su im dosta tanki, osim donjeg dijela koji je nešto deblji i izvučen prema van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve na svojem mjestu

Ta nam se sitnica nije nešto osobito dojmila. Moglo se na ovom detalju malo više poraditi. No zato je prednja ploha (osim donjeg ruba naravno) potpuno ravna. Međutim, proizvođač nije položio staklenu ili plastičnu površinu ispred ekrana kao što to čini većina proizvođača nego je jednostavno namjestio panel unutar vanjskog oklopa tako da bude u ravnini okvira. Pored vizualnog efekta proizvođač je ovakvim dizajnom zadržao matirani sloj koji više preferiramo u prostorijama u kojima ima više ambijentalnog svjetla.

Mogućnost podešavanja visine ili korištenja položaja u portretu nije sastavni dio dizajna, što znači da je ergonomija općenito dosta loša. S druge strane, broj opcija za podešavanja slike je na pristojnoj razini.

Ovdje bismo izdvojili mogućnost uključivanja overdrive algoritma (po defaultu je isključen) koji dosta popravlja brzinu odziva piksela i to bez pojave nuspojava u slici. S uključenim overdriveom igrači će biti više nego zadovoljni brzinom iscrtavanja u dinamičnim igrama. S druge strane, od pokušaja korigiranja nivoa gamme smo na kraju potpuno odustali. Sreća je što je u opcijama omogućeno potpuno isključivanje ove funkcije iz razloga što je slika i na njezinoj najnižoj vrijednosti u tamnim nijansama svijetla i neuvjerljiva, što naročito ima negativan učinak kod gledanja filmova.

 

Visoka razina

No kad se gamma potpuno isključi slika se vraća u normalu. Ono što je ovdje bitno naglasiti jest to da vrijednosti gamme ne odstupaju značajno od referentnih vrijednosti.

Što se tiče kvalitete slike i sa jednim i drugim monitorom smo poprilično zadovoljni. Ono što je inicijalno potrebno učiniti jest, prije svega izvršiti određenu korekciju nivoa svjetline, potpuno isključiti gammu, odnosno odabrati ručno podešavanje topline boja i malo reducirati intenzitet crvene boje kako bi se postio što realniji prikaz bijele boje. Nakon ovih podešavanja slika postaje dosta precizna i ugodna. Boje su dosta intenzivne, dinamične i pune energije tako da za prikaz općenito možemo reći da je dosta kvalitetan.

Nivo detalja u tamnim i izuzetno svijetlim nijansama je poprilično dobar, dok su prijelazi između nijansi spektra boja (gradijenti) iznimno glatki. Štoviše, dugo nismo imali priliku vidjeti ovako glatke gradijente, naročito u kategoriji jeftinijih monitora. Probijanja pozadinskog osvjetljenja nema pa je i uniformnost ekrana dosta ujednačena. Dubina crne boje je na solidnoj razini (onoliko koliko dozvoljava IPS ekran), s time da još jednom naglašavamo da gamma mora u potpunosti biti isključena. Kada sve sagledamo i malo bolje razmislimo moramo konstatirati kako je kvaliteta slike ovih dvaju monitora zapravo iznad prosjeka u svojoj kategorije. A kvaliteta je odlika koju najviše cijenimo.

 

SPECIFIKACIJE

dijagonala 21,5” (22xi) i  23” (22xi), rezolucija 1920×1080, omjer stranica 16:9, panel IPS, kontrast 1000:1, svjetlina 250 cd/m2, brzina odziva 7 ms, vidljivi kutovi 178/178 stupnjeva (h/v), 16,7 milijuna boja, priključci: D-Sub, HDMI, DVI, dimenzije 22xi: 499 x 385 x 171 mm, 23xi: 532 x 404 x 171 mm

 

USTUPIO

HP Brand store
(01) 65 23 177
www.hp.com

 

CIJENA

22xi 1399 kn
23xi 1499 kn

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here