Roccatov Kone Aimo je jedan od rijetkih proizvoda koji čak puno bolje izgledaju u ruci nego onda kada ih se reklamira. Ono što bi se obično činilo i što bi obično izgledalo kao pretjerana upotreba RGB-a kod ovog modela miša ne samo da izgleda dobro, već izgleda odlično. Ako tu pribrojimo i izgled kućišta miša, te ono što miš kaomiš nudi u pogledu senzora kao i macro funkcionalnosti, vrlo brzo ćemo zaključiti da Kone Aimo ima i ”stas i glas”.

 

Iako ne spada u skupinu ”laganih” glodavaca Roccatov Kone Aimo svoju masu i dizajn više nego uspješno objedinjuje za pružanje vrhunskih performansi.

Što se tiče same mase miša, Roccat Kone Aimo se ovdje baš ne može pohvaliti svojom malom masom. Sa 130 grama (plus utezi) Aimo spada u skupinu malo ”debljih” glodavaca. Ipak, ni malo veća masa, kao niti veće dimenzije nisu nužno loša stvar, pogotovo ako se iskoriste na najbolji mogući način, to jest ako se na pravilan način kombiniraju prednosti ovakvog dizajna.


I ovo je područje u kojemu se Kone Aimo ističe svojom kvalitetom. Možda je malo veći, ali zato dobro sjeda u ruku, a njegov Roccat Owl-Eye optički senzor, plus mnoštvo makro funkcija kao i ugrađena memorija su ono što ovaj miš, zajedno sa RGB obilježjima izdižu iznad velikog broja ostalih.

 

gaming miš Roccat Kone Aimo

Kone Aimov senzor je noviji model već turbouspješnog PixArt 3360 optičkog senzora koji se ubraja u top 3 optička senzora po kvaliteti u svijetu.

Njegov senzor iliti Owl-Eye senzor (ili PixArt 3361) je u stvari napredna verzija protekle verzije senzora. S obzirom na uspjeh PixArt 3360 modela optičkog senzora, njegov nasljednik PixArt 3361 je samo nastavio dobro ugaženim stopama i tu nema puno promjene, osim naravno u tome što je novi model senzora još bolji od prethodnog.

Zbog svega toga PixArt 3361 i s pravom nosi epitet jednog od najkvalitetnijih 1:1 gamerskih senzora koji su danas dostupni na tržištu. Sa smiješno (ali u pozitivnom smislu) visokim maksimalnim dpi-jem od 12 000 i s najmanjim od 100, Kone Aimo je zaista miš za svaku skupinu korisnika. Bez obzira na to jest li gamer ili samo ”casual” korisnik koji miš koristi povremeno ili kada nešto radite na svome računalu, ovaj senzor će se u cijelosti prilagoditi prohtjevima i željama svoga korisnika.

Ako se smatrate ”heavy” gamerom i ako vam je svaki dpi važan – nema problema! I još jedna dodatna stvar kod Roccat Kone Aimo-a jest i njegov maleni ARM 32-bitni Cortex čip sa 512 KB memorije, što je idealno za makro pohranjivanje i izvršavanje naredbi bez ikakvog zakašnjenja.

 

najbolji gaming miš Roccat Kone Aimo

Ono po čemu se Kone Aimo najviše ističe od ostalih miševa jest osvjetljenje.

Ono po čemu se Roccatov Kone Aimo najviše ističe iznad ostalih miševa, i kada se govori o konkurenciji i općenito kada se govori o hardverskim komponentama jest njegovo osvjetljenje. Osvjetljenje miša se vidi na donjoj strani miša. Aimo-ov sustav osvijetljenja jest takav da se svjetla koja se nalaze na ”potrbušini” miša konstantno isključuju i uključuju za vrijeme čega se konstantno izmjenjuje kolorit svjetala, što je u skladu s ostatkom onoga što nudi ova linija Roccat Kone Aimo serije proizvoda, odnosno headseta, tipkovnice i miša.

Osim što se svjetla, kako miša tako i ostalih komponentata sama izmjenjuju, ono što isto tako dobro kod Kone Aimo modela miša jest to što korisnik sam, po želji može namiještati RGB osvjetljenja. Čak i kada je AIMO sustav deaktiviran osvijetljenje je i dalje toliko upečatljivo da ”upada u oči” što je svakako nešto zbog čega bismo htjeli koristiti ovaj miš (pogotovo ako smo ljubitelji šarolikih osvijetljenja, što neki od nas i jesu).

Naravno, ako ćemo kupiti miš to zasigurno neće biti isključivo zbog RGB osvijetljenja (jer, budimo realni, nećemo davati nekoliko stotina kuna za miš samo zbog osvjetljenja). Kao što pametni telefon ili automobil nećete kupiti samo zbog njegove boje, tako je i s mehaničkim glodavcima. Ono što nam isto tako treba su performanse. A i ovo je nešto gdje se Kone Aimo ističe. Možda nije u rangu s top gamerskim miševima, ali zahvaljujući svome senzoru i makro funkcijama ovaj model će vas itekako zadovoljiti.

Materijal od kojeg je izrađeno tijelo miša bi, istina moglo biti kvalitetnije, ali opet ne treba se žaliti jer premda nije najkvalitetnije, nije niti za baciti. Dimenzije kao što sam već rekao, nisu baš takve da ćete ovaj miš htjeti koristiti ako imate malene dlanove (zbog toga što je povećih dimenzija i malo veće mase). Ipak, i ako ste malenih ručica, začuditi će vas koliko je korištenje Kone Aimo-a udobno i kako miš ne klizi, a sve tipke koje trebate kliknuti su vam manje-više tu i vrlo lako ćete doći do njih.

Sam miš dolazi sa osam tipki, od kojih su tu i uobičajene tipke za lijevo, desno i srednja tipka (kao što je uobičajeno kod svakog miša), ali i tipke za kontrolu i reguliranje količine dpi-ja. Ove tipke se nalaze ispod kola za ”scroll”, što omogućuje brzo prebacivanje između dpi-ja. Tu je naravno i tipka i za Easy Shift koja omogućuje pružanje dvostruke funkcionalnosti za svaki klik miša, zbog čega se mogu na vrlo jednostavan i brz način mogu postaviti i makro funkcije. Ono što je svakako dobro kod ove tipke jest mjesto gdje se nalazi- ispod palca, što omogućuje ”quick fire” prečace.

Cijene ovog modela miša se kreću oko 550 kn (s time da ova cijena varira). Je li ovo previsoka cijena za ovakav model miša? Možda nije ako vam se sviđa miš koji se najviše ističe svojim RGB mogućnostima, ali i vrlo dobrim senzorom. Ipak, ako vam nije toliko do osvjetljenja, a htjeli biste imati odličan miš koji je možda više orijentiran na gaming segment, vjerojatno ćete htjeti zaobići ovaj model i potražiti nešto drugo.

Sve u svemu, Roccat Kone Aimo je miš koji će vas zadovoljiti svojim odličnim senzorom, osam tipki (kao i tipke za regulaciju količine dpi-ja), dobrom ergonomijom i fantastičnim osvjetljenjem. Svi oni kojima je osvjetljenje jedna od važnih stavki kod miševa, ovaj model svakako vrijedi pogledati, istražiti i ako vam se dovoljno svidi – nabaviti ga.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here