Ako iz nekog razloga trebate jako puno memorije na vašem tabletu ili mobitelu, onda će vam biti drago čuti da je na MWC-u 2019 predstavljena microSD kartica s kapacitetom od 1 TB. To je trenutačno najveća microSD kartica na svijetu. Pretpostavljamo da nitko realno ne treba toliko prostora na mobilnom uređaju, ali zašto ne imati, ako si ju možete priuštiti?

Kompanija koja stoji iza nje je Micron. A radi se o kartici c200 1 TB microSDXC UHS-I. Ona dolazi s novom 3D quad-level cell (QLC) i NAND tehnologijom koja može “nagurati” toliko memorije u tako malo prostora. Točnije, tu se radi o 96 razina na kojima se podaci zapisuje, ali nećemo ulaziti preduboko u detalje. U svakom slučaju, riječ je o relativno novoj tehnologiji koju će vjerojatno i drugi proizvođači ovakvih kartica početi uskoro koristiti.

Ljudi iz Microna kažu da se radi o kartici visokih performansi napravljenoj za osobe koje imaju high-end uređaje i imaju potrebu za dobrom i velikom karticom. Ova kartica ima zadovoljava i specifikaciju “A2 App Performance Class”.
Prevedeno, to znači da će ova kartica davati bolje performanse kada aplikaciju ili igrice pokrećete s microSD kartice. Brzine koje nudi ova kartica su 100MB/s kod čitanja i 95 MB/s kod pisanja.

Kartica će za kupovinu biti dostupna u drugom kvartalu ove godine, ali za sada se ne zna datum niti točna cijena. No, cijena će biti jako visoka, u to budite uvjereni.

microSD kartica 1Tb

Konkurencija

Micron je tvrdio da je ovo prva takva kartica od 1 TB, no njihova “slava” je bila kratkog vijeka. Western Digital je najavio da će i oni vrlo brzo izbaciti na tržište istu takvu karticu, a u ovu borbu se uključio i SanDisk sa svojim karticama “Extreme” i tvrde da će njihova biti još brža i bolja.

Konkurencija je prilično slaba za sada, ali neće to tako dugo ostati. Vjerojatno će kroz par mjeseci na tržištu biti najavljene i mnoge druge kartice sličnih performansi i kapaciteta.
WD tvrdi da će njihova kartica, barem je na papiru tako, imati brzine od oko 160MB/s kod pisanja, te da će moći prebaciti preko 1000 slika visoke rezolucije i 4K video dužine 30 minuta unutar 3 minute. Točnije s mobitela na karticu. Za sada je to samo teorija, no vidjet ćemo kako će to biti u praksi.
Ako je ova informacija točna, to znači da će kartica imati 80-90 posto bolje performanse od Microna.

Što se cijena tiče, kao što smo rekli, ne znam koliko će koštati Micronova, ali SanDisk je rekao da će njihova kartica od 1 TB koštati oko 449 dolara, odnosno oko 3000-3500 kuna i da će se pojaviti na tržištu u travnju ove godine. Vjerujemo da će ove kartice biti jako atraktivne onima koji se bave slikama i videima – bilo profesionalno ili amaterski.

Plus, ako posjedujete Nintendo Switch konzolu, na ovu karticu ćete moći spremiti jako puno igrica. No, s obzirom na cijenu konzole, ova kartica nije isplativa. Ili je, ovisi kako gledate na to. U svakom slučaju, veselimo se novim karticama, mada ni sami ne znamo hoćemo li ih moći iskoristiti u “do kraja”.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here