Nabavili ste dron i zanima vas koje sve dodatke za dron je poželjeno kupiti? Pitate se na koje sve načine možete poboljšati letačko iskustvo dronom i koji su obavezni dodaci koje trebate nabaviti?

Dronovi su posljednjih godina postali iznimno popularni kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Sve je više zaljubljenika u letenje dronovima pa možemo reći kako na nebu imamo sve više što malih, što velikih letjelica. Popularizaciju dronova možemo zahvaliti sve većem broju konkurenata na tržištu dronova, koji su tržište popunili raznim modelima, ali i spustili cijenu dronova u globalu. Dakle, dronovi su danas jeftiniji i pristupačniji nego ikada prije, a korisnik može odabrati između tisuća raznih modela letjelica.

Kako je rasla ponuda dronova, tako su se paralelno razvijali i razni dodaci – pa danas imamo pregršt toga što se može nabaviti kako bi dronovi kvalitetnije i sigurnije “plovili” nebom. Među svim tim silnim dodacima korisnicima se ponekad teško odlučiti što im uopće treba i koji dodaci su zaista korisni za korištenje drona. Danas smo odlučili pogledati što se sve nudi na tržištu te ćemo u nastavku teksta izdvojiti 9 dodataka za dronove koje biste trebali nabaviti.

Valja naglasiti kako svaki dodatak za dron na neki način oplemenjuje funkcioniranje drona, no bez nekih dodataka dronovi mogu prilično funkcionalno raditi – pa su samim time neki dodaci koje možete pronaći u ponudi suvišni. S druge strane, imamo dodatke koji primarno ne dolaze u paketu s dronom, ali koji su itekako korisni želite li u potpunosti iskoristiti potencijal drona. Da ne duljimo s uvodom, slijedi popis kvalitetnih dodataka za dronove:

novi-gopro-dronovi-karma

Dodatne baterije

Da bi dron bio praktičan za korištenje i prenošenje, poželjeno je da bude što manjih dimenzija. S druge strane, da bi kvalitetno i vremenski zadovoljavajuće obavljao svoju funkciju mora biti velik kako bi na njega stala sva potrebna oprema. Proizvođači dronova pomno “vagaju” svaki detalj koji će staviti na dron ne bi li postigli maksimalne performanse uz minimalno povećanje težine drona. Jedan od najznačajnijih dijelova drona koji ujedno zauzima i najviše prostora i kilaže jest baterija. Stoga, proizvođači dronova često se odlučuju na ugradnju što manje baterija kako bi dron bio lako prenosiv, što s druge strane uvjetuje kraće vremensko trajanje leta.

Svaka osoba koja je isprobala vožnju drona i koja je nabavila dron – shvatila je kako su joj potrebne dodatne baterije. Zahvaljujući dodatnim baterijama možete znatno produljiti vrijeme leta, ako biste mogli obaviti sve one zadatke koje ste stavili ispred drona. Na tržištu ima svakakvih dronova, a vrijeme leta uglavnom se kreće od 5 pa do 30 minuta. U hladnije dane vrijeme leta se još malo skraćuje, a na to mogu utjecati i razni nepovoljni uvjeti za letenje (poput primjerice jakog vjetra). U svakom slučaju, ako uz dron niste dobili rezervne baterije, onda jest prvi korak upravo kupnja dodatnih baterija za dron. Na tržištu se nude dronovi pojedinačno, ali i u kompletu u kojem dolazi i više baterija te još neki zanimljivi dodaci – pa pripazite kod kupnje što ćete odabrati.

 

Torbica za bateriju

S obzirom na to da smo se dotakli teme dodatnih baterija za dron, valja naglasiti kako se te baterije moraju primjereno koristiti i čuvati. Na tržištu postoje punjači koji mogu istovremeno puniti 2, 3 ili više baterija pa ako imate viška novaca slobodno kupite takav punjač. Naime, zahvaljujući takvom punjaču čete uštedjeti brigu i vrijeme potrebno za punjenje. Jednostavno ćete staviti sve vaše baterija na punjenje i one će biti spremne za korištenje unutar nekoliko sati.

Nakon što se baterija napune, vrijeme je za njihov transport na lokaciju gdje želite koristiti dron. Što se tiče transporta, bilo bi pametno baterija primjereno zaštititi – kako ne bi došlo do nekih problema. Primjerice, baterije se tijekom transporta mogu oštetiti pa postaju nefunkcionalne, a u nekim slučajevima može doći i do zapaljenja baterija. Želite li spriječiti oštećenje i mogućnost zapaljenja, onda vam trebaju posebno dizajnirane torbice za baterije. Takve su torbe izrađene od materijala koji je otporan na vatru, što znači da ne može doći do zapaljenja i oštećenja. Ujedno, takve će vam torbe omogućiti lagani i jednostavni transport baterija, što će vam olakšati korištenje drona na lokaciji gdje želite letjeti.

Rezervni propeleri

Kaže se “tko radi taj i griješi”, a činjenica je da će gotovo svaki pilot drona prije ili kasnije imati neku “nesreću” u kojoj će nastradati dron. Uzroci nesreće drona mogu biti svakakvi, a među najučestalije ulaze: udaranje u drvo ili granje, nespretno slijetanje uslijed nepovoljnih vremenskih prilika, sudaranje s pticom, itd. Uglavnom, svaki pilot će prije ili kasnije imati nekakav slučaj u kojem će doći do oštećenja drona pa se na to valja primjereno pripremiti.

Pričamo li o oštećenjima, činjenica je da najčešće stradavaju propeleri drona – koji su najizloženiji dio kojem prijeti opasnost. Naime, kućište drona smješteno je uglavnom između 4 propelera pa samo kućište nešto teže stradava. Prilikom udara u neki predmet prvo će nastradati propeleri, koji su izloženi problemima i zbog svojeg konstantnog kretanja. Želite li nastaviti s letenjem, samo ćete trebati zamijeniti propelere (ako je došlo do manje nesreće) i možete se ponovno vinuti u zrak. Dronovi uglavnom dolaze s rezervnim propelerima u paketu, no želite li biti sigurni i mirni u svoje mogućnosti letenja, svakako je pametno nabaviti još nekoliko rezervnih propelera. Zbog činjenice da su to pokretni dijelovi koji su u izravnom doticaju s okolinom, propeleri mogu s vremenom postati nefunkcionalni pa ćete ih biti primorani zamijeniti.

 

Zaštita za propelere

Mnogi ljubitelji letenja dronovima skloni su stavljanju dodatnih zaštita za propelere, ne bi li spriječili neželjene situacije i potencijalne sudare. Radi se o zaštitama koje se stavljaju uz bok propelerima i zapravo su najistureniji dio drona, što bi trebalo spriječiti oštećenje krilca i samog kućišta drona. Ipak, zaštite za krilca nisu garancija da neće doći do oštećenja drona jer prepreke na koje dron nailazi nisu uvijek ravne i pravih oblika (npr. granje).

Na tržištu se nude razne zaštite za propelere dronova, a na vama je da razmotrite što vam treba i u kojim prilikama mislite letjeti. Valja naglasiti kako takve zaštite pridodaju malo na težini drona, što smanjuje određene funkcionalnosti drona, a može također negativno utjecati na vrijeme letenja drona. S druge strane, zaštite za propelere su super jer vam daju osjećaj sigurnosti i dodatno štite vaš dron od neželjenih situacija. Neki dronovi dolaze u paketu sa zaštitom za propelere, dok ćete kod nekih trebati krenuti u dodatnu nabavku. Zaštite se uglavnom postavljaju samostalno, tako da prije letenja možete odabrati želite li letjeti sa zaštitom za propelere ili bez nje.

Yuneec_Drone_Breez_02_outdoor

GPS lokator

Danas velika većina dronova koji su dostupni na tržištu ima GPS sustave zahvaljujući kojima se mogu bolje kretati u prostoru, a istovremeno im je pojednostavljeno slijetanje. Dakle, možemo reći kako GPS sustavi koji se nalaze na dronovima funkcioniraju prilično dobro i zahvaljujući njima vaš se dron nikada ne bi trebao izgubiti. Ipak, situacija na terenu je malo drugačija i postoje itekako velike šanse da se vaš dron negdje izgubi. Primjerice, ako dođe do nekog sudara vaše drona velika je vjerojatnost da će on pasti na tlo. Dakako, još čete ga moći locirati putem GPS sustava, ali samo do trenutka kada se baterija ne isprazni. Nakon toga upadate u probleme jer pronalazak vaše drona bez GPS sustava jest teška misija.

Želite li spriječiti takve probleme, na tržištu se nude GPS lokatori koji su maleni, a s druge strane vrlo funkcionalni. Stavite li takav GPS lokator na svoj dron, u svakom ćete trenutku moći otkriti gdje se vaša letjelica nalazi – što će vam olakšati potragu nakon letačke nesreće. Ti maleni GPS lokatori praktični su za montiranje na dron, troše malo energije pa će funkcionirati prilično dugo bez potrebe za mijenjanjem baterije. Želite li spriječiti gubitak vašeg drona, onda je ulaganje u dodatni GPS lokator pametno ulaganje.

 

Zaštita od sunca

Dvije su stvari više nego izgledne: letenje dronom radit ćete vani na otvorenom, a uglavnom će to biti za vrijeme dana (jer noćni uvjeti otežavaju let). Većina današnjih dronova prije leta traži da se povežete s vašim pametnim telefonom, kako biste upravljali letačkim funkcijama drona. Svi znamo kako zasloni pametnih telefona nisu u potpunosti iskoristivi na suncu, što znači da ćete možda imati problema s kontrolom vašeg drona. Dakle, želite li upravljati pametnim telefonom let drona po sunčanim uvjetima, morat ćete se pobrinuti da dobro vidite što se dešava na zaslonu pametnog telefona.

Dvije su opcije koje imate na raspolaganju: možete pronaći neko mjesto u sjeni gdje ćete imati dobar pogled na ekran ili možete nabaviti zaštitu za sunce. Na tržištu postoje posebno dizajnirane zaštite protiv sunca koje se spajaju na kontroler drona i koje štite vaš pametni telefon od prodora sunčevih zraka. Time dobivate sjajne uvjete za upravljanje dronom po bilo kakvim vremenskim uvjetima. Zaštite protiv sunca za dronove nisu skupe pa investiranje u njih ne bi trebao biti veliki problem. S druge strane, takve vam zaštite mogu uvelike olakšati let za vrijeme sunčanih dana, a upravo je to razdoblje po kojem ćete najviše letjeti dronom.

INDUSTRIJSKI DRONOVI

Dodatne micro SD kartice

Prilikom kupnje drona trebate dobro razmisliti o tome koja će biti svrha drona i zašto vam uopće dron treba. Ljudi su obično fascinirani super snimkama i fotografijama koje se mogu napraviti pomoću drona pa je prilično izvjesno da žele dron koji će raditi kvalitetne fotografije i video materijale. Kod kupnje drona stoga morate pripaziti da rezolucija odgovara vašim potrebama, a danas najčešće pričamo o rezolucijama 1080p i 4K. Planirate li snimati video materijale u tim rezolucijama trebate na pameti imati činjenicu da snimke u toj rezoluciji zauzimaju dosta mjesta – pa vam treba dovoljna količina memorije za pohranu.

Kako biste bili sigurni da ćete uvijek imati dovoljno memorije za pohranu vaših snimki s drona, pametno je nabaviti nekoliko micro SD kartica. Iako je cijena memorije danas prilično malena, ljudi uglavnom zaborave nabaviti više kartica – što može postati problem za vrijeme rada dronom na terenu. Preporuka je da nabavite nekoliko micro SD kartica kako biste bezbrižno i kvalitetno mogli snimati sve što želite snimati dronom. Prilikom kupnje kartica obratite pozornost na brzinu zapisivanja podataka, koja bi trebala biti što veća kako bi dron nesmetano mogao spremati podatke na vašu micro SD karticu.

 

LED svjetla za po noći

Iako smo prije naglasili kako korisnici većinu letova obavljaju po danu, odnosno kada je sunce još visoko na nebu – postoje i oni ljubitelji letenja koji će se odlučiti za korištenje drona u noćnim uvjetima. Noćno letenje je znatno kompliciranije i može stvoriti mnoštvo dodatnih problema i briga. Naime, tijekom noći uvjeti vidljivosti su iznimno loši pa je pitanje koliko kvalitetno možete upravljati dronom kada nema sunca na vidiku.

Rješenje problema noćnog letenja može biti LED rasvjeta koja se montira na dron. Kvalitetna rasvjeta iznimnog intenziteta osvjetljenja može biti itekako važna karika uspješnog noćnog leta. Radi se o rasvjeti koja je dimenzijama mala i lako se montira na dron, a zahvaljujući jednom punjenju može izdržati više od 2 sata rada. Zbog svojih malih dimenzija ne mijenja značajno težinu drona, čime gotovo nimalo ne utječe na rad drona. Zahvaljujući takvoj rasvjeti lakše ćete uočavati prepreke koje se nalaze pred dronom, što će spriječiti potencijalne nesreće koje bi se mogle dogoditi. Također, takva bi vam rasvjeta djelomično mogla pomoći planirate li raditi neke noćne snimke iz zraka. No, sve ovisi o tome koliko je kvalitetna navedena rasvjeta i koja je njezina točna namjena. Bez obzira na sve, kupnja LED svjetla za dron svakako je pametna odluka – planirate li letjeti u noćnim uvjetima.

Sigurnosni kofer ili torba

Planirate li učestalo putovati i snimati dronom, onda morate mudro razmisliti koji je najbolji način za transport tog drona. Naime, dron ima nekolicinu pokretnih dijelova koji su skloni lomljenju pa svaka nepažnja može dovesti do raznih oštećenja koja će vas spriječiti u pokušaju letenja dronom. Neki će se piloti dronova odlučiti za opciju nabavke sigurnosnog kofera, dok će drugi radije odabrati torbu koju će lakše prenositi na željena mjesta letenja. Dakako, i jedna i druga solucija imaju svoje prednosti – a najvažnije je da kvalitetno štite dron od potencijalnih oštećenja.

Što se tiče kofera, on je uglavnom pomno osmišljen i pilotu osigurava miran i bezbrižan prijenos drona na željenu destinaciju. Unutar kofera nalaze se posebno dizajnirani utori u koje ulazi određeni dio drona, a sve ostalo zaštićeno je pjenom ili spužvom kako ne bi došlo do povrede dijelova. S druge strane, torbe su uglavnom nešto fleksibilnije i kod njih se radi o zaštitnim stijenkama – koje također kvalitetno štite od oštećenja. Prednost torbi jest što ih lakše prenosite na željenu destinaciju, dok koferi nude bolju zaštitu same opreme. U svakom slučaju, planirate li puno putovati i učestalo prenositi dron – nabavka sigurnosnog kofera ili torbe za dron svakako je mudro ulaganje.

 

Zaključak

Dronovi postaju sve popularnije naprave kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Sve je više zaljubljenika u letenje dronovima pa možemo reći kako je naše nebo sve punije malih letjelica. Mnogi piloti dronova nemaju iskustva u letenju, što može prouzrokovati razne probleme prilikom leta. Srećom, postoje edukacije i seminari na kojima možete izučiti zanat letenja dronom – te tako steći prijeko potrebno iskustvo zbog kojeg nećete ulaziti u neprilike.

Da bi dronovi što bolje funkcionirali, korisnici na tržištu mogu pronaći razne dodatke koji su posebno prilagođeni određenim tipovima dronova. Iznad u tekstu nabrojali smo 9 važnih dodataka za dronove – koje bi svaki korisnik trebao nabaviti prije nego krene s ozbiljnim letenjem. Gore navedeni dodaci su važni jer poboljšavaju letačke sposobnosti dronova, a istovremeno korisnicima omogućuju dulji, kvalitetniji i bezbrižniji let na terenu.

Uz te važne dodatke, na tržištu se nalazi još mnogo toga – no investiranje u neke druge stvarčice često i nema previše smisla. Ono za što biste još trebali izdvojiti novac svakako je sletna staza za dronove, koja vam omogućava mirno slijetanje i po lošim terenskim uvjetima. Nadalje, prilično zanimljivo može biti iskustvo letenja s VR naočalama, gdje se uz samo nekoliko podešavanja “pretvarate u pticu”. Ljubitelji snimanja foto i video materijala trebali bi razmisliti i o nabavci ND filtera koji se montiraju na kameru drona, a koji mogu uvelike poboljšati kvalitetu snimljenih materijala. Sve u svemu, dodatne opreme je mnogo – a na vama je da odaberete što vam treba i koji vam dodaci mogu poboljšati letenje dronom.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here