Oculus je i nedavno najavio da će Rift Virtual Reality headset kojeg tvrtka prodaje u sklopu svog bundle paketa zajedno sa Touch gamepadima pojeftiniti te da će cijena bundle paketa biti svega 400 američkih dolara. Kada pogledamo na ovu cijenu i usporedimo je sa ranijim cijenama headseta onda vrlo lako možemo zaključiti da je Oculus Rift drastično pojeftinio i to u dosta kratkom vremenskom periodu.

Oculus Rift je nesumnjivo kvalitetan VR headset. Tomu nije razlog samo to što je Oculus Rift jedan od nekoliko vrsta VR kontrolera, već je tomu itekako doprinjela činjenica da se radi o zaista kvalitetnom VR headsetu koji se razlikuje od svoje (još uvijek vrlo uske) konkurencije.

Ono što je malo neobično jest to što je ovo već drugo pojeftinjenje headseta ove godine. O čemu se točno radi i je li možda druga generacija headseta u pripremi budućnost će pokazati. No, bilo kako bilo svaki pad cijena kod tehnoloških gadgeta, a pogotovo kod VR headsetova koji polako postaju sve traženija roba, je i više nego dobrodošao.

 


oculus-rift-CIJENA

 

Što je moglo uzrokovati pad cijene u vrlo kratkom vremenu za 200$? Najava druge generacije headseta ili je u pitanju nešto drugo?

Nekadašnji šef Brendan Iribe je još 2014. izjavio kako se nada da će druga generacija Oculus Rifta biti vrlo vjerojatno na tržištu predstavljena otprilike godinu ili dvije nakon što originalan Oculus Rift bude dostupan. Ako ćemo gledati najavljene datume i ako se sjećamo da je prodaja Oculus Rifta i službeno započela u prvom dijelu prošle godine, onda bi po toj logici službeno predstavljanje Oculus Rifta 2 trebalo započeti već krajem ove godine.

Što je točna istina? Zasad je na ovo pitanje teško odgovoriti s točnim odgovorom. Vrlo vjerojatno je riječ o samo privremenom padu cijena. Prema riječima Jasona Rubina, pad cijena je samo privremen i trajati će otprilike oko šest tjedana. Rubin nastavlja i kaže kako ovo pojeftinjenje nema ama baš nikakve veze sa eventualno slabom prodajom Oculus Rifta ili bilo kakvim problemima u pogledu prodaje (kao što su neki mislili).

 

Oculus Rift 2
Oculus Rift 2

 

Velikodušnost proizvođača i novo proširivanje tržišta VR headsetova

Ako ćemo iskreno, za takvim čime nije niti bilo mjesta. Oculus Rift je po kvaliteti iznad svoje konkurencije. Osim toga što je kontroler tražena roba, uz to je i vrlo kvalitetan, tako da objektivno problema u prodaji barem zasad- nema.

Prema nekim drugim objašnjenjima da se naslutiti da je Oculus Rift pojeftinio iz razloga što su proizvođači  jednostavno svoj VR kontroler htjeli učiniti dostupnim što većem broju korisnika. Ovaj potez ne bi bio nimalo neobičan nego bi štoviše bio vrlo razuman.

Virtualna stvarnost je nešto što polako ali sigurno preuzima gamerski svijet i nešto što za nekoliko godina vjerojatno neće biti skupa alternativa nego ”must-have.” Stoga nije nemoguće da je tvrtka odlučila spustiti cijenu svog proizvoda baš iz razloga da sve veći broj korisnika može što prije okusiti i uživati u čarima virtualne stvarnosti i VR gaminga.

Oculus Rift je donedavno bio vrlo kvalitetan, ali isto tako i vrlo skup VR headset. Sada je ta cijena poprilično snižena, tako da će po novome Oculusov VR headset biti dostupan po gotovo 50% nižoj cijeni od početne! Ljubitelji VR gaminga- uživajte!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here