Kupovina gotovih gaming PC-ja (bilo online, bilo u trgovini) je dobra stvar za one koji samo žele kupiti mašinu i početi igrati igre. No, gradnja svog gaming PC-ja, komponentu po komponentu, može biti izrazito lijep i zadovoljavajući proces, odnosno iskustvo. Ne samo da možete sami složiti PC kako vi to želite, nego mu možete prilagoditi i izgled, dodati LED-ice, staviti svjetleće ventilatore i još mnogo toga.

I jedna i druga stvar imaju svojih prednosti i mana. Prije je proces slaganja računala bio dosta težak zadatak (op.a. tome mogu posvjedočiti oni koji su slagali računala 90.-ih godina), dok je danas situacija mnogo bolja.

Prvo morate odlučiti što želite raditi s računalom, kakve igre želite igrati i jednostavno početi birati komponente. Jednostavno je najbolje popisati potrebne komponente (matična ploča, CPU, GPU, memorija, SSD, HDD …) i istražiti svaku od tih komponenti. Vidjeti što se nudi i polako slagati unutar vašeg budžeta ono što želite. Nema potrebe kupiti procesor sa 16 jezgri ako samo želite igrati par igrica.

 

CPU, GPU, SSD, memorija …

Ključni dijelovi vašeg gaming PC-ja su oni koji će najviše utjecati na performanse. To su procesor (CPU), matična ploča, memorija, storage (SSD vs. HDD), te GPU. No, na to još morate dodati napajanje, kućište, ventilatore, tvrdi disk ako vam treba, te kopiju Microsoftovih Windowsa. U biti, veći dio računala treba biti optimiziran kako biste izvukli maksimalne performanse iz njega.

Nadalje, ovisno o tome koji procesor uzmete, dobro je imati i cooler za njega kako bi radna temperatura bila niža nego što bi bila bez njega. Tržište je prepuno takvih komponenti, pa izbor neće biti problem.

Tu je i GPU. Ako slažete gaming PC, onda će vam “dobar dio budžeta” otići upravo na ovu stavku. Tu želite vjerojatno potrošiti i par stotina kuna više kako biste dobili noviju grafičku karticu koja će moći upogoniti nove naslove na što većem broju FPS-a. I na kraju, bitno je kupiti komponente koje su komplementarne, odnosno kompatibilne. No, o tome nešto kasnije u tekstu.

Problem je što ne možete upariti high end grafičku karticu s jeftinim procesorom. Zapravo možete, ali onda nećete dobiti maksimalne performanse GPU-a zbog toga što će je “gušiti” procesor i ostale komponente koje neće moći pratiti korak s njom.
Ako planirate streamati igre koje igrate, onda razmislite da uzmete i procesor s više jezgri (8+) i threadova kako biste mogli nesmetano izvršavati paralelno više stvari.

 

Provjera kompatibilnosti

Kompatibilnost je nešto na što početnici često zaborave. Tu glavnu ulogu igra matična ploča. Provjerite da ona podržava procesor koji želite kupiti (odnosno da ima odgovarajući socket), da podržava memoriju koju želite kupiti (npr. DDR4, a ne samo DDR3), te da ima dovoljno mjesta da na nju stavite veliku grafičku karticu.

Čak i da ima utor za više grafičkih kartica ako kasnije planirate dodati još jednu. Ovaj dio nije kompliciran koliko se možda na prvu čini, ali je bitno da sve komponente budu kompatibilne. Što će vam matična ploča koja podržava, npr. 32 GB ram memorije, a vi planirate staviti 3 modula po 16 GB?

Najbolje je provjeriti na stranicama proizvođača hardvera specifikacije, pročitati po forumima, pitati iskusnije i slično. Ako ne znate sami, a htjeli biste naučiti, pitajte nekoga tko je to radio. Sigurni smo da će vam pomoći!

 

Hoće li stati sve i da li se isplati?

Kao što smo rekli, uzmite u obzir veličinu matične ploče i ostalih komponenti prije nego počnete slagati gamersko računalo. Matične ploče dolaze u više različitih veličina. Najčešća veličina je ATX, ali tu su i Micro-ATX, te mini-ATX.

Naravno, morate paziti da će matična stati u kućište koje planirate kupiti. Mala kućišta, logično, podržavaju manje matične ploče. Zato je za gamersko računalo bolje uzeti veće kućište. Što zbog komponenti, što zbog lakšeg hlađenja.

Opet ponavljamo – stranice proizvođača hardvera su odličan izvor informacija. Tamo sve piše. Nadalje, pogledajte da li imate dovoljno utora za memoriju, iako je danas standard 4+ utora što bi vam trebalo biti dovoljno. I uz to provjerite za diskove. Danas ljudi u računalo stavljaju SSD-ove, no nije loše ni imati dodatni HDD disk za pohranu veće količine podataka.

Bez obzira na to sve, za složiti računalo, ako to nikada niste radili, trebat će vam nekoliko sati. No, vrlo je lijepo iskustvo i nema boljeg osjećaja nego kada sve složite i stisnete gumb za paljenje i sve radi. Zato definitivno podržavamo da sami izgradite svoje gaming računalo.

Za kraj, samo jedna napomena – kod slaganja morate biti izuzetno oprezni s komponentama, jer ako ih potrgate, garanciju nećete dobiti i morat ćete kupiti novu komponentu. Ako ne znate sami, tražite pomoć prijatelja ili neka vam računalo složi trgovina u kojoj ste kupili komponente. Njihovi radnici su to radili mnogo puta i neće im biti problem.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here