Evo što vam treba za igranje igrica i gledanje filmova u 4K kvaliteti na vašem računalu

Bez obzira gledate li filmove, igrate igrice ili samo radite u 4K rezoluciji, sve izgleda poprilično dobro. Sve je blistavo, oštro i kristalno jasno. Boje su žive i bujne, crne su duboke poput noćnog neba. Vrhunske specifikacije i detalji na monitoru, naravno, imaju svoju cijenu. Ako želite 4K igranje igrica i gledanje filmova, čeka vas popriličan financijski izdatak ka ostvarenju tog cilja.

Unapređenje vašeg sustava na specifikacije za 4K nije tako jednostavno kao za 1080p ili čak 1440p. Stoga vam preporučujemo da pročitate, što vam sve treba za pokretanje 4K rezolucije u vašem domu.

EVGA GeForce RTX 2070 XC

Snažna grafička kartica je neophodna

Ako ste u mogućnosti kupiti 4K monitor, svakako morate uzeti u obzir i vrhunsku grafičku karticu, ili možda dvije. Igranje igrica u 4K rezoluciji zahtijeva da vaša grafička kartica obrađuje ogromne količine informacija u tren oka, zato morate biti sigurni da vaša grafička kartica to može napraviti.

Na svu sreću, danas postoji više grafičkih kartica koje su kompatibilne s 4K rezolucijom nego ikad prije, iako nijedna od njih nije jeftina. Nvidia RTX serija grafičkih kartica, uključujući RTX 2070, 2080 i 2080 Ti su sve moguće opcije, mada je 2080 Ti daleko najsposobnija od svih. Za pregled nekih određenih grafičkih kartica koje preporučujemo, ovdje je naš vodič s najboljim grafičkim karticama.

Cijena ovih grafičkih kartica se kreće između 2.000 i 8.000 kn, a skuplje opcije nude više FPS-a. Nedavno je Nvidia lansirala nove RTX Super grafičke kartice koje imaju 10% veće performanse u odnosu na svoje prethodnike. RTX 2070 Super je naša glavna preporuka ovdje. Sve RTX kartice imaju prednost podržavanja Ray Tracing  i DLSS značajke, iako nemojte očekivati da će moći pokretati AAA igre u 4K rezoluciji s omogućenim Ray Tracing-om.

GTX 1080 i 1080 Ti su sjajne 4K grafičke kartice, ali je gotovo nemoguće pronaći po prihvatljivim cijenama potpuno nove. Rabljene verzije po 3.000kn ili manje bi možda bile vrijedne razmatranja, ali budite oprezni jer su se vjerojatno koristile za rudarenje kripto-valuta i nema jamstva koliko će još takve kartice trajati.

GTX 1070 Ti je izvediva opcija, mada se približavate granici onoga što bismo smatrali ugodnim 4K igranjem. Ako padnete na 1070 i niže, samo starije igre ili ono s relativno niskim postavkama će se moći igrati u 4K rezoluciji.

Radeon RX 5700 vs Radeon RX 5700 XT

AMD ima nekoliko sjajnih opcija ako se želite pridržavati crvenoj momčadi. Nova ponuda Navi grafičkih kartica je vrlo konkurentna. Oslonjeni na Radeon RX 5700 i 5700XT, obje su sposobne za 4K igranje igara. U našem vlastitom testiranju, 2.500kn vrijedna 5700XT sjedi udobno između Nvidia RTX2060 Super i 2070 Super u pogledu performansi. AMD je agresivno postavio cijenu Navi kartica kako bi bile dostupnije od Nvidia Super grafičkih kartica. Smanjili su cijene čak i prije nego su grafičke kartice bile puštene u prodaju.

Zadnju generaciju AMD Vega grafičkih kartica vrijedi razmotriti ako ih možete pronaći po povoljnoj cijeni, ali one će se doslovno boriti da održe dovoljno visok FPS za ugodno igranje modernih igara. Radeon VII, bazirana na Vega 20 je najmoćnija AMD-ova grafička kartica. Vrlo je skupa za ono što dobijete, tek nešto malo više od 5700XT. Vjerojatno više nije ni u proizvodnji, tako da je neće još dugo biti.

Druga opcija koju neki uzimaju u obzir kod 4K igranja su dvije grafičke kartice u SLI ili Crossfire konfiguraciji. Iako je to bilo potencijalno rješenje u prošlosti, u 2019. godini jednostavno nema toliko igara koje podržavaju dual-GPU tehnologiju, stoga treba dobro razmisliti prije nego što se odlučite za postavljanje više grafičkih kartica jer mogu predstavljati više problema nego koristi. Gotovo je uvijek bolje kupiti jednu skuplju i bolju nego više jeftinijih grafičkih kartica.

alienware-gaming laptop

Što se tiče prijenosnih računala, igranje u 4K rezoluciji je i dalje poprilično teško. Čak i najbolja prijenosna računala daju prednost nižoj rezoluciji i većem FPS-u jer igranje u 4K rezoluciji abnormalno opterećuje hardver i općenito grafičke kartice. Također, nećete istinski moći cijeniti 4K detalje na zaslonu prijenosnog računala ispod 20 inča.

Ali, ako planirate spojiti svoj 4K monitor na prijenosno gaming računalo, morat ćete kupiti najmoćnije prijenosno računalo koje možete pronaći, poput Alienware Area 51m. Ništa manje od GTX 1080 Max-Q neće dobro pokretati AAA igre.

Ryzen 9 3950X

Procesor i RAM-i nisu toliko važni

Iako će obično gaming računalo imati snažan procesor i brzu radnu memoriju, oni nisu toliko važni za pokretanje igara u 4K rezoluciji koliko je dobra grafička kartica. U skladu s tim, oni su hardver koji vašoj vrhunskoj grafičkoj kartici dovode sve ono što je potrebno za prikazivanje igara i određenih aplikacija u 4K rezoluciji.

Kada je riječ o odabiru procesora za uparivanje s vašom grafičkom karticom, bilo bi idealno da je relativno nov, iako ne treba biti baš vrhunski. Ako se odlučite za Intelove procesore, provjerite je li iz posljednjih nekoliko generacija, barem procesor četvrte generacije i iza niza procesora Core i5 ili Core i7. Ako gledate AMD procesore, veliki skok u performansama koji je izveden s Ryzen serijom znači da biste trebali gledati upravo tu seriju novije generacije.

Za pregled nekih određenih procesora koje preporučujemo, ovdje su naši vodiči s najboljim gaming Intel i AMD procesorima koji su danas dostupni.

Što se tiče RAM-a, iako veće brzine mogu povećati FPS 1 ili 2 %, samo provjerite imate li dovoljno za vrstu sustava koji koristite.

LG UltraGear 38GL950G-B

Biranje prikladnog monitora

Trebat će vam 4K monitor, ako želite biti u mogućnosti pokrenuti 4K rezoluciju, no danas biranje I nije baš jednostavno, kao što je bilo nekad. Možete potrošiti i deset tisuća kuna za 4K monitore koji rade na velikim brzinama osvježavanja ekrana i novim tehnologijama sinkronizacije ili dvije tisuće kuna na 4K monitore slabijih specifikacija. Za što ćete se odlučiti ovisit će o vašem proračunu, i specifikacijama koje želite imati na svom stolu.

Ako planirate igrati igrice na svom novom 4K zaslonu, veće brzine osvježavanja ekrana su korisne, no ako nemate baš prevelik proračun borit ćete se s pokretanjem igrica preko 60 uobičajenih sličica u sekundi. Većina naših omiljenih 4K monitora su usmjereni više na kvalitetu slike nego na brzo i glatko igranje igara.

LG 38GL950G-Nano-IPS-Desktop

Veličina je također važna. Ako kupite premali monitor nećete moći cijeniti sve detalje dodatnih piksela. Postoje i određeni problemi vezano uz skaliranje u određenim igrama i profesionalnim softverima. Neki vam omogućuju povećanje sučelja, ali to može umanjiti oštrinu, a ona i je većinski razlog zašto ljudi kupuju 4K monitore. 27-inčni monitor bi trebao biti minimum prilikom kupnje 4K zaslona.

 

Korištenje ispravnog priključka

Uz 4K monitor koji je spreman za pokretanje i moćnu grafičku karticu, sve što trebate učiniti je povezati ih kako biste uživali u svom prekrasnom novom 4K zaslonu. Većina HDMI priključaka nije kompatibilno s 4K tehnologijom.

Podrška za ovu rezoluciju je uvedena u HDMI 1.4, ali čak i tada samo na maksimalnih 30 sličica u sekundi. Za pogon 60 Hz, 4K monitora vam je potreban HDMI 2.0 i to je daleko od dovoljnog ako ćete imati monitor velike brzine osvježavanja ekrana poput Acer Predator x27.

Da biste podržali 4K rezoluciju trebat će vam DisplayPort 1.3 ili 1.4 priključak koji podržava brzinu osvježavanja ekrana do 120 Hz u 4K rezoluciji.

HP 4K zaslon HP 27f

4K kvaliteta nije jeftina, ali cijena opada

Igranje igrica i rad u 4K nisu monumentalni trošak koji je nekada bio, ali morat ćete potrošiti oko 1000 USD da biste stekli vrstu iskustva za koju se vrijedi nadograditi. To je puno novaca, a iscrpljivanje takve količine novca ne jamči savršeno iskustvo jer još uvijek postoje problemi sa skaliranjem određenih igara i softvera.

Rečeno je da su slike nevjerojatno lijepe u 4K rezoluciji. Čak i igre stare nekoliko godina izgledaju vrhunski jer visoka rezolucija dodaje detalje koji na nižim rezolucijama jednostavno nisu vidljivi. Vrijedno je razmotriti, ali prije nego otvorite novčanik i krenete u kupovinu potrebnih komponenata budite sigurni u ono što zapravo želite i sve dobro proučite.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here