Intel je, uz AMD, najveći proizvođač procesora za stolna i prijenosna računala. Ovisno o tome kakvih ste preferenci i što više volite, što se tiče računalnih procesora bit ćete poklonik jednog od ova dva tabora.

Iako je AMD u proteklih nekoliko godina napravio poprilično dobar posao po pitanju osmišljavanja novih rješenja, činjenica je da je Intel po mnogočemu i dalje broj jedan. Bez obzira na to o kakvom se Intelovom procesoru radi, svaki do njih je kvalitetan na jedinstven način. Bilo da se radi o Intel Core i3, i5, i7 ili X, svaki od njih je na svoj način dobar.

No što točno znači naziv ”Core” uz slovo ”i” i pripadajući broj? Po čemu se točno razlikuje svaki od Intelovih procesora? Nešto više o tome pročitajte u nastavku ovog članka!

Što znači ”Core” kod Intelovih procesora?

Prvi puta kada je svijet imao priliku saznati za Intelove Core procesore bila je 2006. godina. Te godine Intel je s tada novim ”Core” procesorima zamijenio dotadašnju aktualnu Pentium liniju. Pentium linija procesora je do 2006. činila Intelove procesore visokog razreda.

Što znači slovo ”i” u nazivlju? Slovo ”i” zajedno s nazivom ”Core” označavaju kategoriju visokog razreda, uz pomoć koje je lakše moguće razlikovati računalne proesore unutar pojedine generacije. No to ako je neki procesor Core i5 ne znači da svaki takav procesor ima isti broj jezgri ili jednake mogućnosti. Specifikacije i mogućnosti se kod procesora mijenjaju kako procesori prelaze iz generacije u generaciju.

Naravno, kako tehnologija napreduje, tako postaje sve jednostavnije, jeftinije i lakše osmisliti procesore koji postižu bolje performanse, a koji koštaju manje. To isto tako znači i da pojedine mogućnosti, koje smo mogli imati u procesorima starijih generacija mogu u cijelosti nestati kod procesora novijih generacija.

Kako stvari stoje kod performansi općenito? One se također mijenjaju iz generacije u generaciju. To znači da noviji i3 procesor može imati bolje performanse u odnosu na stariju model i5 procesora, plus nove mogućnosti koje taj stariji i5 nije niti imao, budući da tada tehnologija nije bila tako napredna. S obzirom na ovo, razlike između Core i3, Core i5 i Core i7 procesora najviše se vide i primijete ako uspoređujemo procesore unutar jedne te iste generacije.

Iako na primjer Core i7 procesor iz ”Kaby Lake” sedme po redu generacije može imati sličan radni takt Core i7 procesoru iz ”Ivy Bridge” generacije, jasno je da će ”Kaby Lake” procesor biti puno bolji u svakome pogledu. U skladu s ovime, postoje neke stvari i čimbenici koji nam mogu pomoći da lakše odredimo i razumijemo što možemo očekivati od svakog od procesora.

Intel i3 8100

Core i3 procesori su obično procesori niskog razreda

Intel Core kod svake Intelove generacije procesora započinje kod i3 modela. Najjednostavnije rečeno, Core i3 procesori imaju niži broj jezgri i niži radni takt u odnosu na procesore viših razreda. U prošlosti su Core i3 procesori imali samo dvije jezgre, no s vremenom taj broj jezgri povećao se na četiri.

Treba reći i to da su ti raniji Core i3 procesori imali od dva do četiri ”threada” ili virtualne jezgre (što je poznato pod ”Hyper-Threading” nazivom). Današnji najnoviji Intelovi Core i3 procesori obično imaju četiri jezgre i četiri virtualne jezgre.

Još jedn obilježje Core i3 procesora je niska razina njihove cache memorije. Sve u svemu, Core i3 procesori u svijetu Intelovih procesora označavaju modele niskog iliti ”low-end” razreda procesora.

Intel Core i5-8400

Core i5: niži-srednji razred procesora

Jedan korak prema naprijed u odnosu na Core i3 procesore je Core i5 procesor. Core i5 procesori su najčešće procesori koje kupuju gameri (ili oni koji to žele postati) koji žele iskusiti barem dio najbolje i najnovije tehnologije, ali po nižoj cijeni. Uobičajeni Core i5 procesor neće imati Hyper-Threading mogućnost, ali će zato imati više fizičkih jezgri u usporedbi sa Core i3 procesorom.

Osim toga, Core i5 ima i viši radni takt, veću cache memoriju i bolju integriranu grafičku karticu u odnosu na Core i3. Treba reći i to da Core i5 procesori koji se mogu pronaći na prijenosnim računalima imaju Hyper-Threading mogućnosti, no da je takvo nešto nepostojeće na stolnim računalima.

 

i7- 9700K

Core i7: nekad vođa, danas više ne

Čak su i Core i7 procesori za stolna računala imali Hyper-Threading mogućnost, no danas to više nije slučaj. Core i7 procesori su procesori s još većim brojem jezgri (osmojezgreni procesori), još veću cache memoriju u odnosu na Core i5 bolju integriranu grafičku karticu. Ipak, ono po čemu su Core i7 procesori podjednaki s Core i5 jest kapacitet memorije.

Intel i9 9900K

Core i9: novi vođa u svijetu Intelovih procesora

Danas Intelovi Core i9 spadaju u sam vrh po pitanju računalnih procesora. Ako vam novac nije problem, a želite imati najbolji od najboljih procesora za svoje novo stolno računalo na kojem biste mogli igrati najnovije naslove na najvećim detaljima i rezolucijama, onda svakako trebate baciti oči na neki od dostupnih Core i9 procesora.

Današnji Core i9 modeli imaju osam fizičkih jezgri, šesnaest virtualnih jezgri, puno veću cache memoriju u odnosu na Core i5 i Core i7 procesore, puno viši radni takt (čak do 5.0 GHz) i naravno poboljšanje po pitanju grafičkih mogućnosti. No, vjerovali ili ne, Core i9 procesori i dalje imaju isti maksimalni kapacitet memorije kao onaj koji se nalazi kod Core i5 procesora.

Intel® Core™ i9-8950HK Processor

Core X: ultimativni vladar u svijetu računalnih procesora?

Intelov Core X procesor je ono što bismo mogli nazvati procesorom za entuzijaste. Radi se o procesoru koji otvara potpuno nove razine u pogledu korištenja i čiji je cilj pružanje ”ultimativne” razine performansi korištenja.

Prošlog mjeseca Intel je najavio svoje nove Core X procesore, čiji će broj jezgri ići od deset pa do osamnaest. Svaki od Core X procesora imat će i Hyper-Threading, veći broj PCle linija, mogućnost ”odrađivanja” veće količine radne memorije, viši radni takt i naravno trošit će više struje u odnosu na sve ostale postojeće procesore.

 

Koji je Intelov procesor idealan za mene?

Ovisno o tome za što obično koristite svoje računalu (ili za što ga planirate koristiti), takav biste si procesor trebali kupiti. Ako ste gamer i ako želite da vam sve igre rade na najvećim detaljima i 4K rezoluciji, kupite si neki Core i7 ili Core i9. U slučaju da ste gamer, ali da ne ”patite” za najvišim detaljima, novi Core i5 bi vam mogao također biti prikadan.

Ako ste pak ”casual” korisnik, koji računalo koristi za igranje nezahtjevnih igara, pregledavanje interneta, gledanje YouTubea i pisanje teksta u Wordu, onda će vam za to poslužiti i Core i3.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here