Godinu dana puno je vremena u svijetu tehnologije. U tih 365 (ili 366) dana javnosti mogu biti predstavljene raznorazne novine, koje na ovaj ili onaj način pokazuju kako se u tehnologiji ponovno išlo korak, dva ili pet naprijed. Nova godina već je dobro ušla u svoj drugi tjedan prvoga mjeseca.

Najave nam govore o tome kako će 2020. u pogledu tehnoloških novosti biti čak i bolja od prošle godine. No, do tih novina ima još vremena i u tom vremenu stignemo se prisjetiti nekih stvari koje su nas najviše oduševile u 2019. godini i to u segmentu pametnih telefona. Koja su tri trenda iz svijeta pametnih telefona zbog kojih će nam prošla godina dugo ostati u sjećanju, pročitajte u nastavku članka.

 

SAMSUNG GALAXY A91

Čitači otisaka prstiju smješteni unutar zaslona pametnih telefona

Prvi smo se puta imali prilike upoznati sa čitačima otisaka prstiju koji su bili smješteni unutar zaslona pametnih telefona prije dvije godine (odnosno prije godinu i pol). No, u to vrijeme takva je tehnologija bila dostupna samo na nekim uređajima. 2018. godine senzori za očitavanje otisaka prstiju koji su bili smješteni unutar samih zaslona telefona nalazili su se samo na nekoliko sretnih brandova, od kojih su najupečatljiviji bili OnePlus i Huawei Mate 20 Pro. No to se podosta promijenilo prošle godine, kada su se ”in-display” čitači otisaka prstiju proširili na puno veći broj uređaja.

Prošle 2019. godine gotovo da nije bilo perjanice koja se nije, između ostaloga, mogla pohvaliti i time da u sebi ima čitač otisaka prstiju koji je bio smješten unutar zaslona uređaja. Štoviše, velik broj onih pametnih telefona koje neki nazivaju ”ubojicama perjanica”, kao što su Realme, Xiaomi i slični, također koriste ovu tehnologiju.

Sve u svemu, jedna od stvari po kojoj ćemo pamtiti prošlu godinu svakako je implementacija tehnologije čitača otisaka prstiju na nov način, koji je sada već velikim djelom standardiziran i dostupan čak i na pametnim telefonima srednjeg razreda. Neki telefoni, kao što su OnePlus 7T Pro ili Samsung Galaxy Note 10 na gotovo pa savršen način prikazali su sve prednosti ove tehnologije.

Ipak, postojali su i oni pametni telefoni za koje bi bolje bilo da nisu nikada imali čitače otisaka u zaslonu (jedan primjer toga je Nokia 9 PureView). Bez obzira na odličnu prihvaćenost od strane korisnika, može li tehnologija čitača otisaka prstiju opstati? S obzirom na sve brži razvoj tehnologije prepoznavanja lica, koja se polako ali sigurno počinje implementirati na sve veći broj uređaja, pitanje je koliko ćemo uopće dugo koristiti ovu tehnologiju.

Huawei Mate 20X 5G test ekrana

”Notch” iliti ”zubić” (koji se nalazio posvuda na zaslonima uređaja)

Nema sumnje da je famozni ”zubić” ostavio veliki trag u industriji pametnih telefona. Neki korisnici su ih voljeli, drugi baš i ne. Postojala je i treća skupina korisnika, kojima postojanje ”zubića” uopće nije bilo toliko važno. No, bez obzira na sve, jedno od obilježja industrije pametnih telefona u prošloj godini nedvojbeno je osmišljavanje i implementacija ”zubića” na zaslonima pametnih telefona.

Neke tvrtke su se u ovome segmentu isticale više, neke manje. Samsung je, na primjer, osmislio cijelu jednu seriju pametnih telefona, čije je jedno od glavnih obilježja bio takozvani ”Infinity” zaslon. Prošlogodišnja Samsungova ”A” serija (zajedno sa perjaničnom ”S” serijom) odlikovala se, između ostaloga i svojim ”Infinity-O, Infinity-U” i ”Infinity-V” zaslonima (s time da su se korisnici prvi puta imali prilike upoznati sa ”Infinity-O” zaslonom kod Samsung Galaxy S10 telefona).

s10e

Iako je nešto slično već bilo viđeno ranije (na primjer, kod uređaja kao što su Honor View 10 i Huawei Nova 4), tek su Samsungove ”A” i ”S” serije uvelike doprinjeli širenju ”Infinity” zaslona, a onda samim tme i ”zubića” na tim istim zaslonima.

Danas korisnik na raspolaganju ima čitav spektar pametnih telefona, koji se razlikuju po sve većem broju obilježja. Uz to, velika većina na sebi ima taj ”odrezani” dio ekrana, unutar kojeg se nalazi ”selfie” kamera. Što vi mislite o ”zubiću” i ”Infinity” zaslonima? Jesu li vam se svidjeli ili ne ili ste u potpunosti ravnodušni što se ovog segmenta pametnih telefona tiče? Bez obzira na uvažena mišljenja korisnika, jedno od tehnoloških obilježja po kojem ćemo pamtiti prošlu godinu svakako su ”zubići” na zaslonima pametnih telefona.

Sve veći broj senzora kamera na telefonima

Nagli porast broja senzora kamera vjerojatno je jedno od obilježja po kojem ćemo najviše pamtiti 2019. Ako se sjećate, pred završetak 2018. godine, najskuplje perjanice pametnih telefona (poput Samsung Galaxyja Note 9 i iPhonea XS) na sebi su imale dvostruku stražnju kameru i to je tada izazvalo velike uzdahe oduševljenja. Čak je i Google svojim Pixelima 3 i 3 XL zaostajao za ovim standardima.

No danas kada kažete da vaš pametni telefon ima samo jednu stražnju kameru, ljudi će vas čudno gledati. Pojedinačna stražnja kamera na najnovijim pametnim telefonima (odnosno na onima koji su se na tržištu pojavili 2019. godine) prava je rijetkost. Čak i oni telefoni ”ulazne” iliti ”entry” razine na sebi imaju barem dvije stražnje kamere. T

u je opet donekle ”crni labud” Google sa svojim Pixelom 4 (koji ima dvije stražnje kamere). No, velika većina drugih proizvođača i uređaja vrlo često implementiraju trostruko, četverostruko, pa čak i peterostruko rješenje u pogledu sveukupnog broja senzora kamera- naprijed i otraga.

Ono za što bismo mogli reći da je danas standard jest trostruka konfiguracija stražnjih kamera (plus jedna ili dvije prednje, ovisno o razredu uređaja). No, tu opet prosjek kvari Nokia sa svojim uređajem Nokia 9 PureView, koji na sebi ima čak pet stražnjih kamera. Nije se povećao samo broj kamera; povećao se i broj točkica, odnosno ”megapixela” koje senzori tih kamera prikazuju. Prije nekoliko godina 12 megapixela bio je standard i to kod nekih perjanica (kao što je recimo Samsung Galaxy S9).

Danas sve češće imamo priliku vidjeti senzore kamera od 16, 25, 32 i 48 megapixela i to na senzorima pametnih telefona srednjeg razreda, a ne perjanica. No ni 48 megapixela više nije vrh vrhova. Uskoro bismo trebali dobiti nove pametne telefone, koji će zahvaljujući svojim procesorskim mogućnostima, podržavati senzore kamera do čak 108 megapixela! Dokle će ovo ići? Samo će vrijeme pokazati.

Prošla 2019. godina bila je tehnološki vrlo bogata, bogatija od 2018. Kakva će biti ova godina i hoće li tehnološka postignuća i novosti iz ove premašiti prošlu godinu? Vidjet ćemo.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here