Prošla je gotovo godina dana otkako je AMD predstavio svoju high end liniju RX Vega grafičkih kartica za igranje. Od predstavljanja na ljeto prošle godine, RX Vega 64 i RX Vega 56 su toliko dobro prodavane da je potražnja mjesecima premašivala ponudu. Situacija je dodatno eskalirala zbog prošlogodišnje eksplozije i potzražnje za rudarenje kriptovaluta.

Vege su jednostavno nestajale s polica brže nego što ih je AMD uspijevao proizvesti. Sada, kada je ‘rudarska scena’ usporila zbog značajnog pada vrijednosti kriptovaluta kao i dolaska novog ASIC hardvera, specijaliziranog za rudarenje, na tržište u idućih par mjeseci, ponuda Vega se polako, ali sigurno, vraća u normalne okvire. Ne samo to – prošlog smo mjeseca bili svjedoci da im je cijena padala i do 30% na europskom tržištu.

AMD Radeon RX Vega Nano

Velike performanse na maloj kartici – AMD Radeon RX Vega Nano

Zbog toga RX Vega Nano, sada više nego ikada, ima smisla. U kolovozu prošle godine, AMD-ov Chris Hook pokazao nam je nešto što je izgledalo kao prototip RX Vega Nano. Od tada nismo čuli ništa o ovoj grafičkoj kartici i mnogi su pretpostavili da je projekt zamro, usred ludnice oko rudarenja.


No, nedavno su se pojavili dokazi da bi RX Vega Nano ipak mogla izaći na tržište ove godine. Ispalo je da je RX Vega Nano PCB već bila i nastavlja biti u samoj proizvodnji. Sapphire čak koristi Nano PCB na svojoj RX Vega 56 Pulse grafičkoj kartici.

To znači da je Sapphire sposoban, barem u teoriji, napraviti RX Vega Nano. Iako, moguće je da su toplinske performanse Vege ovo učinile zahtjevnijim od Fijija. No, sigurno je izvedivo. Na kraju krajeva, svi smo vidjeli koliko energetski efikasne mogu biti RX Vega sa smanjenom voltažom. A kako je 14nm postupak sazrio tijekom prošle godine, inženjeri su sada gotovo sigurno sposobni izvući još bolje performanse iz svakog vata potrošene energije.

AMD se sprema osvježiti svoju ponudu grafičkih kartica kasnije ove godine, a RX Vega Nano mogla bi biti dio tog osvježenja.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here