Grafičke kartice Radeon RX 6000 serije mogu se smatrati uspjehom koji predstavlja ozbiljnu konkurenciju za GeForce RTX 3000 modele. No, proizvođač se ne namjerava zaustaviti na tome i već radi na sljedećoj generaciji grafičkih kartica, tj. Radeon RX 7000 seriji.

Rad na AMD Radeon RX 7000 (RDNA 3) karticama već je započeo prije nekog vremena, ali proizvođač još nije objavio detalje o planiranim projektima. To nama ne predstavlja problem, jer je putem interneta procurilo puno zanimljivih (neslužbenih) informacija o novim karticama.

Radeon RX 7900 XT

Prema podacima proizvođača, sljedeća generacija grafičkih kartica temeljit će se na RDNA 3 arhitekturi. Što je najvažnije, novi će se sustavi proizvoditi u novom tehnološkom procesu (najvjerojatnije će to biti 5-nanometarska TSMC litografija).

Priča se također da je proizvođač odustao od podjele jezgre na CU (Compute Units) i umjesto toga koristi WGP (Workgroup Processors) grupe. S gledišta igrača, to neće predstavljati veliku promjenu, ali informacije se čine prilično intrigantnima.

Vrhunski predstavnik nove generacije – najvjerojatnije model Radeon RX 7900 XT – temelji se na grafičkom čipu AMD Navi 31, koji pripada MCM dizajnu (Multi-chip module). To znači da će se jezgra sastojati od dva povezana silicija, što će omogućiti širenje sustava i smanjiti njegove proizvodne troškove.

Čip koji se koristi trebao bi imati 30 WGP blokova, koji zajedno daju 15 360 stream procesora (što je 3 puta više od Navi 21 iz RDNA 2 generacije). Kaže se da će novi čip također ponuditi 256 ili čak 512 MB Infinity Cachea, a tu će biti i video memorija s 256-bitnom sabirnicom (nije poznato kojeg kapaciteta i tipa).

 

Prema prethodnim curenjima podataka, Radeon RX 7900 XT bit će barem 40% učinkovitiji od Radeon RX 6900 XT, vrhunskog predstavnika RDNA 2 generacije.

No, kada će biti premijera Radeon RX 7000 grafičkih kartica? Nažalost ne uskoro. Šuška se da će se premijera sljedeće generacije AMD Radeon grafičkih kartica održati tek krajem sljedeće godine, što znači da će se nove AMD-ove grafičke kartice natjecati s GeForce RTX 4000 modelima.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here