Kao što se vjerojatno sjećate, prve informacije o Nvidia Ada Lovelace (Lovelace) karticama pojavile su se krajem prošle godine, ali tada nismo vidjeli mnogo detalja o novim dizajnom. Međutim, vraćamo se na temu, jer je nedavno došlo do novih curenja informacija na webu.

Nove (neslužbene) informacije o sljedećoj generaciji kartica otkrili su korisnici Greymona55 i kopite7nymi s Twittera.


Za razliku od čipova generacije Hopper, čipovi Ada Lovelace (AD10X) dizajnirani su tipično za gaming grafičke kartice – najvjerojatnije GeForce RTX 4000 serije. Nvidia je navodno dovršila postupak stvaranja nove arhitekture i ovdje neće biti nikakve promjene (moguće izmjene vjerojatno se mogu odnositi na specifikacije pojedinih grafičkih čipova)

Točno, specifikacije. Prema ranijim informacijama, proizvođač planira proširiti nove jezgre – top model AD102 imao bi 12 GPC blokova / 144 SM blokova (za usporedbu, gornji Nvidia Ampere čip – GA102 ima “samo” 7 GPC blokova / 84 SM blokova). Očekuje se da će nova arhitektura uvesti i veći cache. Promjene bi se naravno vidjele u boljim performansama.

 

Kopite7kimi u svibnju također je pokrenuo pitanje izgradnje grafičkih sustava – tada još nije bilo poznato hoće li se Nvidia odlučiti za upotrebu monolitne jezgrene strukture ili će odabrati modularni MCM (modul s više čipova).

Međutim, Greymon55 ističe da ne bismo trebali biti previše optimistični u pogledu potražnje za napajanjem (to se odnosi i na konkurentske AMD modele iz RDNA 3 generacije). To bi moglo značiti da će nove kartice biti “gladne struje” i vruće u radu.

Nažalost, morat ćemo pričekati premijeru novih kartica – nagađa se da modeli GeForce RTX 4000 neće biti objavljeni do kraja sljedeće godine. Ranije će se na tržištu pojaviti poboljšani GeForce RTX 3000 SUPER modeli.

No, ono što je najvažnije, “Nvidia” bi svoje čipove ponovo proizvodila u tvornici TSMC (a ne kao trenutni Ampere modeli u tvornici Samsung). Ada Lovelace sustavi proizvodili bi se u novom, 5-nanometarskom tehnološkom procesu, a zasad nije poznato hoće li to biti obična N5 litografija ili optimizirani N5P (N5 poboljšani u performansama).

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here