DDR5, sljedeća generacija RAM-a ili radne memorije računala, trebala bi se pojaviti na policama trgovina negdje krajem ljeta ili početkom jeseni ove godine.

DDR5 je nasljednik DDR4 radne memorije, što znači da DDR5 obećava veće brzine, bolje upravljanje napajanjem, bolju učinkovitost, ali i više cjelokupne radne memorije, koja bi mogla biti na jednoj pločici. O čemu se točnije radi te koje su prednosti DDR5 radne memorije u vezi trenutne DDR4, pročitajte u nastavku.

Samsung-HKMG-DDR5_dl3-1280x720
Samsung-HKMG-DDR5

Za početak, ne podržava svaka (novija) matična ploča DDR5 radnu memoriju

Iako nam se uskoro bliži vrijeme izlaska DDR5 memorije na tržište, kao i obično, novu memoriju neće podržavati svaka novija matična ploča. Očekuje se da će se prva runda DDR5 pojaviti istodobno s Intelovim nadolazećim CPU-ima Alder Lake, u drugoj polovici 2021. Brojne se tvrtke pripremaju za prebacivanje na novu memoriju poput Corsaira, Kingstona i TeamGroupa.

Kao i kod prethodnih prijelaza, prvi procesori, koji podržavaju DDR5 vjerojatno će podržavati i DDR4 RAM i DDR5. Međutim, ono što neće biti unazad kompatibilno su matične ploče. Matična ploča će podržavati DDR4 ili DDR5, ali ne oboje. Razlog je taj što se RAM pločice “spajaju” na temelju njihove generacije, što znači da zarez koji vidite na RAM pločicama, mijenja mjesto na temelju generacije.

Ovisno o modelu i arhitekturi radne memorije (svaka nova radna memorija ima drugačiju arhitekturu) matične ploče podržavaju određenu vrstu radne memorije. Što znači da nećete moći ugraditi DDR4 RAM-a u DDR5-kompatibilnu matičnu ploču i obrnuto. Čak da i možete nekako uklopiti DDR4 i DDR5 RAM, računalo ne bi moglo raditi.

Što se tiče AMD procesora, pogotovo u vezi onih koji su na tržištu dostupni od lipnja 2021. nije jasno koji će točno procesori tvrtke podržavati DDR5. Većina korisnika očekuje da će novi AMD-ovi procesori, koji se na tržištu pojave tek iduće godine, moći podržavati novu radnu memoriju. No u ono što možemo biti sigurni jest to da će novi procesori, koji budu podržavali novu radnu memoriju, dolaziti s dodatnim mogućnostima, koje dosad nismo imali prilike vidjeti, kao i to da će nova DDR5 radna memorija na bolje i učinkovitije načine iskorištavati snagu i brzinu procesora računala.

Kingston Technology DDR5 Overclock moduli

DDR5 radna memorija omogućavat će veće kapacitete u odnosu na DDR4

RAM modul sam po sebi je komad hardverske komponente, pločica koja je utaknuta u matičnu ploču svakog računala (prijenosnog i stolnog). Sama riječ “Modul” je skraćena referenca od dužeg izraza koji znači “dual in-line memory module” ili DIMM (odnosno dvostruki memorijski modul ili pločica radne memorije s dva kanala). Ako se netko poziva na DIMM ili modul, taj korisnik u stvari govori o pločici RAM-a. S DDR5, ovi moduli mogu imati daleko veći kapacitet od trenutnih DDR4 DIMM-ova.

Kapacitet DDR5 teoretski doseže 128 GB. Trebat će vremena prije nego što zapravo vidimo neko komercijalno računalo koje dolazi sa 128 GB RAM-a, što znači da ne treba očekivati da ćemo takva računala moći pronaći u našim trgovinama u narednim godinama. Čak i ako bismo mogli kupiti jedno takvo računalo, tolika količina radne memorije daleko premašuje količinu RAM koja je trenutno potrebna za sve ono što bismo mogli i željeli raditi na našim računalima: od pisanja članaka u alatima, do gledanja filmova u 4K, izmjenjivanja videozapisa i igranja najnovijih igara na najvišim detaljima.

Jednom kada takva računala i budu dostupna, vjerojatno će to biti internetski poslužitelji i računala koja će se koristiti za obavljanje kompleksnih zadataka u velikim tvrtkama. No, kao što sam napisao, iako će DDR5 RAM podržavati kapacitet od 128 GB, gotovo je nemoguće da jedno takvo računalo vidimo u komercijalnoj upotrebi u idućih 4-5 godina minimalno.

Ono što je vjerojatnije za ”casual” ili svakodnevne korisnike jest to da će pločice radne memorije od 16 GB postati standard (što u biti i jest već slučaj, većim dijelom, pogotovo ako korisnik želi koristiti svoje računalo za igranje i/ili ”streamanje” igara). TeamGroup, na primjer, sadrži pločice od 16 GB kao dio svoje DDR5 Elite linije. Međutim, neke su tvrtke, poput ADATA, već javno izjavile da će proizvoditi i pločice DDR5 radne memorije kapaciteta od 8 GB, za one sa skromnijim potrebama za radnom memorijom (što je također u redu, budući da i sa 8 GB RAM danas možete pokrenuti i igrati čak i najnovije igraće naslove, barem na najnižim detaljima).

DDR5 specifikacija

DDR5 memorija je logično- brža od DDR4

Većina iskusnijih korisnika želi da svaki idući naraštaj radne memorije bude brži i u svakom smislu bolji od proteklog. DDR5 će, naravno, imati veće brzine od DDR4 memorije. Većina najava u vezi DDR5 RAM-a  tvrde da će nova memorija posjedovati brzine od oko 4.800 MHz ili više. Za usporedbu, vrhunske brzine za DDR4 su oko 3.600 do 4.000 MHz, dok je 2.666 MHz brzina koja je uobičajena na računalima svakodnevnih korisnika.

Uz 4.800 MHz i više, DDR5 DIMM-ovi vjerojatno će se pojaviti i sa manjim brzinama, oko 3.200 MHz ili manje. Sve u svemu, govori se o puno višim brzinama od onih koje trenutno nudi DDR4; neki govore i o eventualnim maksimumima u pogledu brzine od oko 8.400 MHz. To je ogromna brzina, ali zasad nije poznato koliko će trebati vremena prije nego što tako nešto vidimo u komercijalnoj proizvodnji.

Samsung-12Gb-LPDDR5

DDR5 troši manje električne energije

DDR5 bi također trebao trošiti manje električne energije; do 1,1 volta umjesto standardnih 1,2 volta. Često očekujemo da će se povećanjem brzine napon povećavati, što će vjerojatno biti slučaj i kod korisnika koji vole ”overclockati” brzinu RAM memorije svojih računala. Proizvođači memorije, međutim, žele proizvoditi super-brzu RAM memoriju, na nižim naponima.

U travnju prošle godine SK Hynix je rekao kako planira razviti super brzu DDR5-8400 memoriju, koja bi radila na gore spomenutih 1,1 volti. Opet, nejasno je kada bi takva radna memorija mogla biti proizvedena i kada bismo ju mogli vidjeti. Još jedna prednost DDR5 je što će se nositi s regulacijom napona na samim modulima, što će značiti da matična ploča neće više morati rukovati naponom.. Uz to, DDR5 RAM može imati ugrađeni kôd za ispravljanje pogrešaka, što pomaže u otkrivanju i ispravljanju memorijskih pogrešaka na samoj memoriji.

Sve u svemu, DDR5 radna memorija donijet će određene prednosti, koje će svakako koristiti korisnicima koji od svojih računala žele izvlačiti maksimum. S izlaskom nove memorije na tržište DDR4 memoriji će dodatno pasti cijena, što za sobom povlači također određene prednosti.

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here