Odradili ste ažuriranje Windowsa 10 od 13. srpnja? Nažalost, Microsoft je izdao upozorenje o mogućim problemima s ispisivanjem i skeniranjem dokumenata!

Ažuriranja operativnog sustava Windows 10 su tijekom godina imala povremene poteškoće koje su utjecale na rad određenih segmenata računala i čini se kako je ponovno došlo do pojave novih.

Ukoliko ste odradili ažuriranja KB 5004244 i KB 5003646 za Windows 10 od 13. srpnja, Microsoft nažalost nema baš dobre vijesti. Pojavili su se određeni problemi s radom pisača, skenera i multifunkcionalnih uređaja. Microsoft je izdao upozorenje kako je navedeno sigurnosno ažuriranje u nekim slučajevima dovelo do problema s ispisivanjem i skeniranjem dokumenata, što je zahvatilo ne samo korisnike Windowsa 10, već i korisnike Windowsa 7 i Windowsa 8 te inačice Windows Servera.

windows 10 ažuriranje

U dokumentu koji je Microsoft izdao na svojoj web stranici kao pomoć za opis problema navedeno je kako će pisači, skeneri i ostali multifunkcionalni uređaji koji nisu kompatibilni sa sekcijom 3.2.1. unutar RFC 4556 specifikacije imati probleme u radu. Srećom, ovdje se nužno ne radi o velikom broju korisnika jer se problem odnosi na uređaje koji koriste PIV (Personal Identity Verification) pametne kartice za verifikaciju.

Microsoft navodi kako bi pametne kartice trebale raditi ako se koriste korisničko ime i lozinka za autentifikaciju, ali u slučaju problema korisnici bi morali provjeriti zadnje verzije drivera i firmwarea koje su instalirane. Ukoliko su problemi i dalje prisutni, potrebno je kontaktirati proizvođača uređaja koji se koriste radi dobivanja informacija o promjeni postavki kako bi korišteni uređaji bili kompatibilni s izmjenama koje je donijelo srpanjsko ažuriranje.

Microsoft u ovom trenutku radi na novom ažuriranju koje bi trebalo otkloniti trenutne poteškoće.

U ovoj godini već su u nekoliko navrata primijećeni problemi s pisačima nakon ažuriranja Windowsa 10.

Poslije ažuriranja u ožujku, korisnici su primijetili kako se naredbe za ispisivanje dokumenata ruše i kako u nekim slučajevima nema grafičkih elemenata na ispisanim dokumentima. Naknadno je, uz manje poteškoće, Microsoft otklonio problem. Poslije toga javili su se novi problemi s ispisivanjem nakon ažuriranja u lipnju i to je riješeno 7. srpnja izdavanjem nove „zakrpe“.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here