I dok svi željno iščekujemo nove grafičke kartice koje bi se na tržištu trebale pojaviti u nastavku ove godine čini se da ćemo uskoro dobiti priliku kupiti nove modele, a da toga nismo niti svjesni.

Naime, Nvidia, jedna od dvije vodeće (i jedine) firme koje su zadužene za osmišljavanje rješenja u pogledu novih grafičkih kartica nedavno je najavila izlazak svoje ”nove” grafičke kartice. Iako se za ovu grafičku karticu, odnosno za model ne može reći da je u potpunosti nov, u stvari se ipak radi o novome modelu grafičke kartice.

 

Nova, ”nadograđena” GeForce 1050 sa 3 GB RAM

O čemu se točnij radi? Radi se o modelu Nvidia GeForce GTX 1050. Da, vjerojatno ste na prvu pomislili da se vjerojatno radi o nekakvoj grešci. No, nije greška. Novi model se zove GTX 1050, samo što će ovaj novi model imati 3 GB radne memorije.


Ono što je istina jest da je malo tko očekivao da će Nvidia na tržište izbaciti novo ili bolje rečeno- novije izdanje još jednog modela iz Pascalove obitelji grafičkih kartica tako ”kasno”. Što Nvidia sa svojom ”poboljšanom” GTX 1050 od 3 GB RAM može donijeti u smislu performansi, a da to već nismo vidjeli kod proteklog, istoimenog modela? Na papiru stvari ne izgledaju tako loše. Baš naprotiv. Stvari izgledaju vrlo dobro.

Nova verzija GTX 1050 modela će doći sa 768 CUDA jezgri te osnovnim radnim taktom od 1392 MHz koji se može ”podebljati” do 1518 MHz. Ne samo da će ”nova” Nvidia GeForce GTX 1050 biti bolja po performansama i snazi od trenutno aktualne GTX 1050 (koja ima za 1 GB radne memorije manje od novog modela) već bi i nadograđena GTX 1050 trebala imati jednak broj CUDA jezgri i viši radni takt od Nvidia-ine GeForce GTX 1050 Ti (koja ima 4 GB radne memorije).

GTX 1050-3gb specifikacije

 

”Nova” GTX 1050 će impak imati memorijsko sučelje od 96 bita, a ne od 128

Jedina stvar koja izgleda da neće biti vidljiva i prisutna kod nadograđene Nvidia GeForce 1050 jest ”šire” memorijsko sučelje. S obzirom na to da sve novije Nvidia GTX grafičke kartice imaju memorijsko sučelje od 128 bita, ”nova” GeForce 1050 će po ovome biti iza njih jer će u sebi sadržavati ”uže” memorijsko sučelje od 96 bita.

Cijena nepoznata, vjerojatno (malo) iznad 150 USD

Ako vas zanima cijena, stvarna ili potencijalna, onda ću vas morati razočarati jer podaci vezani uz cijenu grafiče kartice još uvijek nisu dostupni. Ono što se predviđa i očekuje u pogledu cijene jest da će ona naravno biti malo viša od cijene trenutnog modela GeForce GTX 1050 (2GB) koji trenutno košta oko 150 američkih dolara (s time da je ovo okvirna cijena i da ona u različitim dijelovima svijeta varira).

Želimo li vidjeti nove modele Nvidia grafičkih kartica? Želimo. Želimo li vidjeti ”nadogradnje” već postojećih modela grafičkih kartica iz obitelji koje su već polako ”na zalasku”? Tako-tako. Ne kažem da ”nova” GeForce GTX 1050 (3 GB) ne bi trebala biti dobra. Ali ovo ipak malo ”smrdi” na posljednji pokušaj Nvidia-e da ”iscijede” i posljednji dolar prije nego na tržištu postane dostupna nova serija iz nove obitelji. Hoće li to biti dobar potez, ostaje nam za vidjeti.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here