Da stvar bude još bolja, nova Nvidia RTX 3080 Ti grafička kartica na tržištu bi trebala osvanuti u nastavku ove godine!

Ako se glasinama koje su odnedavno počele kružiti internetom može vjerovati, onda bi Nvidia svoju novu ”zvijer” od grafičke kartice mogla lansirati na tržište do kraja ove godine. Nvidia RTX 3080 Ti, osim što bi na tržištu mogla osvanuti prije prosinca, bit će navodno do 40% brža od svoje prethodnice, Nvidia RTX 2080 Ti.

Najnovije glasine i najave mogli smo saznati zahvaljujući objavama na Twitteru od strane KittyCorgi-ja. Iako ove vijesti zvuče jako dobro (čak prema mišljenjima nekih i predobro da bi bile istinite), ono što treba imati na umu jest da KittyCorgi korisnički račun ima jako malo pratitelja i osim toga radi se o novom Twitter korisničkom računu. Ako ćemo povjerovati i uzeti za ozbiljno ono što je KittyCorgi objavio/la, vidjet ćemo da te informacije izgledaju vrlo slično informacijama o nadolazećim Nvidia-inim grafičkim karticama iz nove Ampere serije i da bi mogle biti autentične.

Objave na Twitteru kažu kako bi nova serija Nvidia-inih grafičkih kartica trebala sadržavati čak pet novih modela. Svaki od modela dolazit će sa Ray tracing mogućnostima, što će dovesti do naprednih i znatno kvalitetnijih efekata svjetlosti u igrama. Ono što iznenađuje (i što je svakako dobra vijest, ukoliko se ispostavi da je točna) jest to da će čak i cjenovno pristupačniji modeli novih Nvidia grafičkih kartica imati Ray tracing mogućnosti.

 

Što nam to Nvidia priprema?

Prema najnovijim ”curenjima” informacija, Nvidia planira GA102 GPU, odnosno perjanicu iz nove Ampere serije grafičkih kartica. Ona će biti izravna nasljednica TU102 GPU-a, odnosno iste one arhitekture koja se može pronaći u RTX Titan i RTX 2080 Ti grafičkim karticama. Na temelju ovoga, mogu se donijeti pretpostavke da će nova serija biti zapravo iduća generacija Nvidia Titan grafičkih kartica, kao i RTX 3080 Ti (ili kako će se već ona zvati).

”Curenja” informacija također govore i o tome da će nova grafička kartica imati čak 5376 CUDA jezgri, što je poboljšanje u za 16% u odnosu na TU102 na RXT Titanu (što bi značilo podršku do 12 GB memorije).

Postoji čak i nagađanje kako bi nova Titan grafička kartica iz Ampere serije mogla biti dosad najbolja grafička kartica, koja će biti namijenjena za korisnike željne najboljeg od najboljeg i najviših performansi (što Titan kartice i jesu dosad bile). Titan kartica mogla bi koristiti sve CUDA jezgre, dok bi RTX 3080 Ti koristila manji broj.

Informacije također govore i o tome kako bi nova RTX 3080 Ti trebala biti do 40% brža od sadašnje RTX 2080 Ti grafičke kartice. Iduća je GA103 GPU, što bi mogla biti RTX 3080. Ta grafička kartica trebala bi imati 3840 CUDA jezgri, što bi, ako se ostvari, bilo veliko poboljšanje u odnosu na RTX 2080 i njezinih 3072 CUDA jezgre. Isto tako, RTX 2080 trebala bi imati 10 ili 12 GB GDDR6 RAM. Čak i ako ta grafička kartica bude imala 10 GB RAM, to će opet biti bolje od RTX 2080.

Iako se ove glasine još uvijek ne mogu potvrditi, one su zasigurno vrlo zanimljive. Nvidia je otkazala svoj GTC 2020, tako da više informacija u vezi onoga što nam ovaj proizvođač sprema očekujemo do kraja ovog mjeseca. 24. ožujka bismo mogli saznati što je od ovoga točno, a što samo glasina.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here