Ugradnja bolje grafičke kartice u vaše računalo je jedan od najjednostavnijih načina kako poboljšati performanse samog računala. To je dijelom zato što najbolje grafičke kartice imaju ogromnu prednost u odnosu na bilo koju integriranu grafiku ugrađenu u procesor, a i dijelom zato što je jednostavno ugraditi novu grafičku karticu.

  1. Pronađite odgovarajući PCIe utor

Prije svega, prvo morate pronaći gdje se vaša grafička kartica nalazi unutar kućišta računala. Ovisno o matičnoj ploči, možda imate samo jedan PCIe utor ili ćete ih imati više.

Vašu grafičku karticu želite ugraditi u utor za PCIe x16. Dva su dijela za identificiranje PCIe x16 utora. Najprije potražite najduži PCIe utor na matičnoj ploči. Utori su u veličinama x1, x4, x8 i x16. Ako niste sigurni, možete usporediti duljinu utora s duljinom priključka na rubu vaše grafičke kartice.

Ustanovite da je utor koji je pronađen pravi x16 utor pretraživanjem tekstualnog pokazatelja na samoj matičnoj ploči. Neki PCIe utori mogu biti veličine x16, ali imaju manje PCIe linija priključaka što može ograničiti performanse grafičke kartice. Na primjer, imamo matičnu ploču Micro ATX s dva PCIe x16 utora, ali jedan je pravi PCIe 3.0 x16 utor, dok je drugi zapravo PCIe 2.0 x4 utor koji nudi ograničenu propusnost, ali nudi podršku za dulje dodatne kartice.

Kako ugraditi grafičku karticu

 

  1. Pripremite svoju matičnu ploču i kućište računala

Nakon što ste pronašli odgovarajući utor, provjerite je li PCIe utor u otvorenom položaju. Neki utori imaju mali isječak na jednom kraju koji se može okretati prema gore i dolje. Okretanjem kopče prema dolje će se otvoriti utor. Ostali prorezi mogu imati isječak koji se pomiče u stranu. Jednostavno će se maknuti s puta kada ugradite grafičku karticu, a kada sve namjestite će se vratiti u početni položaj i zaključati karticu.

Također morate ukloniti sve poklopce utora za proširenje na stražnjoj strani kućišta računala koji se podudaraju s utorima koje će vaša grafička kartica popuniti. U nekim slučajevima ih možete samo odšarafiti a neće ćete morati odlomiti.

Kako ugraditi grafičku karticu

  1. Umetnite svoju grafičku karticu

Sada ste spremni umetnuti grafičku karticu. Držeći grafičku karticu, izbjegavajte dodirivanje PCIe konektora ili izložene dijelove PCB-a.

Najprije poravnajte grafičku karticu s PCIe utorom. Zatim poravnajte kraj grafičke kartice s otvorenim utorima za proširenje na kućištu. Provjerite ima li grafička kartica slobodan protok zraka, da kućište ne smeta i da ju ne pritiska.

Spustite grafičku karticu u njen PCIe utor. Ne bi trebalo puno sile. Možda ćete čuti klik kada bravica na kraju PCIe utora stane na svoje mjesto. Ako ne čujete ništa, provjerite je li bravica u zatvorenom položaju.

Kako ugraditi grafičku karticu

  1. Osigurajte grafičku karticu

Umetnite vijak u kućište na mjesto koje je predviđeno za držanje štitnika grafičke kartice na mjestu. To bi trebali biti isti vijci koje ste uklonili kada ste izvadili poklopce utora za proširenje.

Kako ugraditi grafičku karticu

  1. Spojite sve priključke za napajanje

Na jednom kraju vaše grafičke kartice ćete vjerojatno naći određeni broj ulaza. Ovo su priključci za napajanje vaše grafičke kartice. Priključite sve odgovarajuće kablove iz napajanja vašeg računala. To mogu biti 6 ili 8-polni priključci napajanja, a mogu biti i kombinacija više konektora.

Napomena: Neke grafičke kartice male snage mogu iskoristiti svu snagu iz svoje PCIe veze i neće zahtijevati da priključujete dodatne kablove za napajanje.

Kako ugraditi grafičku karticu

  1. Ne zaboravite spojiti kablove monitora

S prethodnim koracima vam je ugrađena grafička kartica. Ali, trebate biti sigurni da ste ju spojili i na monitor. Dakle, priključite svoje HDMI, DisplayPort ili bilo koje druge video kabele izravno u grafičku karticu. Ako koristite zaslonske veze na vašoj matičnoj ploči, nećete reproducirati sliku preko grafičke kartice.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here