Grafička kartica je uz procesor i radnu memoriju svakako najvažniji segment svakoga računala. Bez obzira na to koristite li svoje računalo za igranje igara, za uredski posao, pregledavanje interneta, povremeno gledanje videa s YouTubea, editiranje ili programiranje ili pak kombinaciju više od ovih stvari, poznato vam je da je grafička kartica neizostavan dio svakog računala.

Ono za što nam grafička kartica itekako treba su grafički zahtjevne aktivnosti koje radimo na računalima, od kojih je igranje igara jedno od svakako najzahtjevnijih. Ako malo bolje pratimo stanje tržišta mogli smo primijetiti kako je tehnologija grafičkih kartica u posljednjih nekoliko godina dosta napredovala.

Danas sve veći broj grafičkih kartica idu ka tome da svojim korisnicima pruže što je moguće više detalja koji onda izgledaju bolje nego ikada prije. O 4K rezolucijama i igranju igara korištenjem VR kontrolera ne treba puno pričati – stvari su same po sebi vrlo jasne.

Ipak, s obzirom na to da velik broj nas nema ili jednostavno ne želi izdvajati novac za raznorazne AMD Vega ili pak najnovije generacije Nvidia-inih grafičkih procesora, dobro bi bilo nešto više reći o onim jeftinijim ili ”budget” grafičkim karticama koje se mogu kupiti.


Te kartice nisu toliko moćne kao one ”high-end”, ali bez obzira na to više se nego dobro mogu nositi sa svim najnovijim grafičkim zahtjevima. U nastavku članka ćemo nešto reći o, po našem mišljenju, najboljim ”budget” gaming grafičkim karticama. Bilo da tražite novu ili da se jednostavno želite informirati, ovaj članak bi mogao biti baš za vas.

 

MSI Radeon RX 560

  1. MSI Radeon RX 560 2 GB

Mišljenja velikog broja gamera kažu kako je MSI-jeva Radeon RX 560 od 2 GB jedna od najboljih ”budget” gamerskih grafičkih kartica koja u sebi imaa kompatibilnost i za DirectX 12 i sa Vulkan-om. Sama grafička kartica se nalazi u ”entry” razini AMD-ovih gamerskih grafa, a po cijeni košta oko stotinu američkih dolara (s time da cijene kod nas mogu varirati).

Za oko 600 kuna možete dobiti dobru gamersku grafičku karticu koja, premda nije baš najjeftinija, vrijedi svake uložene kune, a i k tome ono što je najvažnije – zadovoljiti će vaše gamerske apetite (pod uvjetom da oni nisu naravno prezahtjevni). Usporediti je možemo s Nvidia-inom GeForce GTX 1050 modelom jer su po performansama te dvije grafičke ”tu negdje”.

Još jedna jako dobra stvar u vezi RX 560 jest što troši jako malo struje, što je i razumljivo jer se ipak radi o ”budget” razini grafičke kartice. Naime sa samo 75 watta TDP-a, grafička kartica će uglavnom vući energiju iz PcleX 16 slota (ne postoji niti jedan utor za struju od 6 ili8 pinova kao recimo kod Gygabiteove verzije ovog modela). Sa 2 GB RAM i 128-bitnim memorijskim sučeljem MSI Radeon RX 560 je više nego dobar izbor ako vam treba relativno nova, a kvalitetna ”budget” gaming grafička kartica.

 

ASUS ROG RX 560 OC 4 GB

  1. ASUS ROG RX 560 OC 4 GB

RX 560 OC je u stvari inačica prošlog modela grafiče kartice, samo što ova ima 4 GB RAM i po performansama je gotovo jednaka (ako ne i bolja) od GeForce GTX 1050. Radi se o jednoj od cjenovno najpristupačnijih grafičkih kartica koje će vam pružati detalje od 1080p. Ono gdje se snaga ove grafičke kartice najviše očituje su naslovi u kojima se koristi DirectX 12, kao što su recimo Doom i Hitman (jer baš kod ovih naslova RX 560 4GB pobjeđuje Nvidia-inu GeForce GTX 1050).

Sama grafička kartica će vam omogućiti igranje svih novih naslova na detaljima od 1080p i to zahvaljujući svojih 4 GB RAM na osrednjim, ali kod nekih igara i na visokim detaljima. Optimalna količina radne memorije, mogućnost igranja na 1080p, dosta tih način rada (čak i pod opterećenjem) čine ovaj model jednim od najboljih grafičkih ”jeftinjaka”.

 

Gigabyte GeForce GTX 1050 2GB

  1. Gigabyte GeForce GTX 1050 2GB

GTX 1050 model sa 2 GB RAM je jedan od najboljih modela koje je Nvidia izbacila na tržište i koji je još k tome zasnovan na Pascalovoj arhitekturi. Radi se o jednoj od grafičkih kartica koja je možda najviše orijentirana ka uštedi energije, po čemu je slična RX 460 modelu.

Ovaj model ima, kao što naziv govori, 2 GB radne memorije, ali i 640 CUDA jezgri (što je negdje podjednako GTX 750 Ti iz Maxwellove obitelji grafičkih kartica koja je dostupna na tržištu po istoj cijeni), ali uz neke bitne razlike. Iako je GTX 750 dostupna po istoj cijeni GTX 1050 2 GB je za oko 40% bolja i po performansama i po onome što daje prilikom igranja.

Ako želite imati dobru gamersku karticu koja je dostupna po poprillično prihvatljivoj cijeni i ako želite igrati nove igre na ”high” postavkama na rezoluciji od 1080p na oko 45 fps-a, isprobajte ovaj model.

 

EVGA GeForce GTX 1050 Ti SC 4GB GAMING

  1. EVGA GeForce GTX 1050 Ti SC 4GB GAMING

Ako želite igrati igre na rezoluciji od 1080p i na ultra postavkama, ovaj model je ono što tražite. U igrama kao što su GTA V, The Witcher III i Rise of the Tomb Raider više VRAM je ono što će vam svakako trebati, a tu je ono gdje ovaj model dolazi najviše do izražaja.

GTX 1050 Ti je nasljednik GTX 1050 modela zbog čega je za oko 20% brža (ali i malo skuplja). Ono što daje dodatnu brzinu je 768 CUDA jezgri, 4 GB RAM i naravno radni takt od 1354 MHz (mogućnost ”overclocka” na 1468MHz). Ako želite i dalje imati ”budget” grafičku karticu, ali biste htjeli da ona ipak može ”potegnuti” još više, razmislite o ovom modelu.

 

ASUS ROG Strix RX 570 4GB Gaming OC

  1. ASUS ROG Strix RX 570 4GB Gaming OC

RX 570 4GB je grafička kartica koja po svojim performansama stoji između RX 560 i RX 580 modela. Ovaj model dolazi u dva pod-modela: 4 GB VRAM i 8 GB VRAM, s time da je cijena modela od 8 GB podjednaka cijeni RX 580 modela grafičke kartice. Sve u svemu, ako želite gaming ”grafu” koja će koštati ispod 200 USD, ovo je ono što tražite.

Ne samo da se radi o ”entry” razini grafičkog procesora, već se uz to radi i o više nego dobroj ”grafi” za rezolucije od 1080p (koja uz to jamči fluidnost igranja na Ultra postavkama). Po performansama iznad GTX 1050 Ti, najnovijom AMD-ovom tehnologijom (od kojih se najviše ističe DirectX 12 i puno niža potrošnja struje), memorijskim sučeljem od 256 bita (dvostruko više od RX 560) i čak 2048 Stream procesora.

ASUS ROG Strix RX 570 od 4 GB RAM je više nego vrlo dobra ”budget” gaming grafička kartica za sve one koji nemaju dovoljno novca za one snažne, a opet bi htjeli igrati sve nove igre na visokim detaljima i rezolucijama.

Piše: N.P.

2 Komentari

  1. Tko zna gdje živi autor ovog teksta koji nema veze s vezom. ASUS ROG Strix RX 570 4GB Gaming OC je sve samo ne budget grafička, njezina cijena je cca 430 USD…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here