Valve, kompanija koja stoji iza DotA-e, je najavila nedavno novi pretplatnički model za DotA-u 2 koji se zove “Dota Plus”. Za mjesečnu pretplatu u iznosu od 3.99 dolara, igrači će dobiti pristup hrpi ekskluzivnog sadržaja i mogućnosti. To je jedna od najvećih promjena u njihovom modelu od početka DotA-e. Naravno, to je odmah zbunilo mnoge igrače i pitali su se – da li je Dota Plus nepoštena i hoće li igrači koji to plaćaju imati prednost?

Kako bismo razriješili taj misterij, napravili smo analizu Dota Plus modela kako bismo vam razjasnili o čemu se tu radi i što točno dobijete za spomenuta 4 dolara mjesečno. Spoiler alert: Iako je dio zajednice toksičan po pitanju Plusa i misle da je to “pay-to-win” feature, mi mislimo da se više radi o alatima koji će početnicima pomoći da postanu bolju u ovoj igri. Sigurno im to neće garantirati nikakvu pobjedu u matchevima.

 


 

Što je DotA Plus?

Kao što smo rekli, to je novi pretplatnički model koji vas košta 3.99 dolara mjesečno (ili nešto manje ako platite 6, odnosno 12 mjeseci odjednom). U njemu će igrač koji plati dobiti set pogodnosti i bonusa, ali mnogo važnije – alate koji će pratiti vaš progress i analizirati igru, te vam pomoći da budete bolji iz matcha u match.

Dota Plus ne nudi nikakve buffove, veći damage koji možete nanijeti protivnicima, ne nudi bolje atribute ili bilo kakve “pay-to-win” mogućnosti. Nema uopće govora da ćete biti u prednosti nad drugim igračima. Alati koje smo malo prije spomenuli će biti od pomoći početnicima koji ne znaju još dobro igrati DotA-u, te pro igračima koji znaju čitati podatke, pa će možda uvidjeti lakše greške koje rade tijekom matcha.

 

Što je to ekskluzivno što ćete dobiti?

  • Hero leveling: Novi level progression sistem gdje heroji dobivaju EXP za odigrane igre. Svaki novi level otključava “Reward Shards” i neke druge bonuse
  • Challenges: Mjesto gdje igrači mogu probati heroje i odraditi posebne izazove kako bi zaradili dodani EXP i bonuse
  • Hero relics: Mehanizam koji prati vaše battleground achievemente i prikazuje statistiku, te vaš napredak
  • Plus exclusive item: Možete kupiti određene ekskluzivne predmete za Reward Shardove koje dobivate s levelima na vašem heroju
  • Hero Chat Wheel: Vaš heroj sada može izgovarati neke specifične fraze u borbama (vi ih odabirete)
  • Besplatni pristup Battle Cupu koji vam može donijeti 20.000 shardova. Za “obične igrače” pristup tom tjednom battle cupu iznosi 0.99 dolara.

 

Plus Assistant

Nismo spomenuli u prošlom paragrafu Plus Asistenta. Riječ je također o setu ekskluzivnih alata koje će Plus korisnici dobiti, a vjerojatno se radi o najkontroverznijem dijelu ovog paketa. Plus Assistent je zapravo asistent u realnom vremenu koji vas uči strategiju.

Možda ovako na prvu zvuči “loše” za one koji to ne plaćaju, ali zapravo se radi o tome da se prikupljaju podaci o matchu, te se serviraju igračima uz objašnjenje o čemu se radi kako bi igrači bolje razumjeli igru. Ovaj asistent će vam i pomoći prilikom odabira predmeta za vašeg heroja, pomoći će vam odabrati abilityje, te samog heroja prilikom početka matcha.

Spomenimo još da je tu i analitički alat koji će vam pokazati kako je vaš heroj umro, koji lane-ovi su optimalni za koje igrače, koji heroji su globalno popularni, post-game statistika kako biste bolje sagledali odigrani match i slično. No, spomenimo još jednom, ništa od ovoga neće za vas pobijediti match niti ćete imati osjetnu prednost nad drugim igračima!

 

Pay to Win?

Upravo je maloprije spomenuti Plus asistent problematičan dio većini Dota 2 igrača. Oni smatraju da bi svi igrači trebali učiti na svojim greškama kroz igru, a ne imati asistenta koji će im servirati podatke, objasniti u čemu je problem i tako im skratiti vrijeme napredovanja.

Bez obzira na to, teško je reći da je Plus pretplata pay-to-win pretplata. Ako ste novi igrač, to ćete si platiti da biste brže naučili igrati DotA-u, dok ćete ionako gubiti matcheve od iskusnijih igrača.

Ako ste iskusniji igrač, vjerojatno vam ovi podaci ne trebaju jer ste već kroz matcheve naučili kako se igra igra, znate tko vas je i zašto ubio, te znate koji heroji su pogodni za jungleanje, koji su dobi tankovi itd.

Na Redditu se rasprava odvijala u smjeru da bi novi igrači po defaultu trebali dobiti par mjeseci tu pretplatu sasvim besplatno.

Za kraj, ostaje pitanje – isplati li se plaćati ovaj sadržaj? To ostaje na vama. Ako želite dobiti spomenutu statistiku, te želite malo dublje ući u cijelu ovu priču oko DotA-e, vjerujemo da se isplati. Kao što se isplati platiti 4 dolara mjesečno i novim igračima da budu manje frustrirani u početku kada će ih jači igrači bez problema ubijati. Inače – preživjet ćete i bez toga.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here