Intel nam redovito donosi novitete na područje procesora, što veseli velike IT proizvođače, ali u krajnjoj liniji i same korisnike. Pisali smo o tome kako Apple planira isključiti Intel iz proizvodnje procesora za Mac računala, što bi moglo naštetiti u velikoj mjeri Intelu. Dapače, već je oštetilo Intel jer je vrijednost njihovih dionica pala za više od 7 posto. No, sve to nije uzdrmalo Intel koji marljivo radi na novitetima i uskoro nam na tržište plasira fantastični i9 procesor.

Novi procesor Core i9-8950HK trebao bi naslijediti model Core i7-7820HK i znatno poboljšati karakteristike dotičnog. Naime, podaci govore kako će kod obavljanja svakodnevnih zadataka ovaj novi procesor bit 29 posto brži. dok bi veliki odmak mogao postići kod obrade 4K video materijala, gdje bi trebao biti čak 59 posto brži od svojeg prethodnika.

Novi procesori koji stižu biti će građeni sa šest jezgri i u 12 nitnoj tehnologiji. Uz to što će postizati sjajne rezultate na testovima, ovi će procesori imati mogućnost podizanja radnog takta na 4.8 GHz, u slačaju da će procesor biti rashlađen na ispod 53 stupnja Celzija. Procesor Core i9-8950HK biti će prvi iz serije i9 koji je namijenjen laptopima, a dolazi otključan pa će biti moguće napraviti i overclocking. Zanimljivo, u Intelu vjeruju kako će proizvođači sami ponuditi na tržištu već unaprijed overclockana računala čiji bi radni takt trebao ići iznad 5 GHz.

Od novosti vrijedi još istaknuti kako će biti osuvremenjeni i procesori iz linija Xeon i Core i7, koji će također sadržavati 6 jezgri i biti će građeni u 12 nitnoj tehnologiji. U seriji U Core i5 naći će se procesori s četiri jezgre i 8 nitnom tehnologijom, a Core i3 imati će četiri jezgre.


U slučaju da će na računalima stajati oznaka Core i5+ ili Core i7+ to će značiti kako je u računala ugrađena tehnologija Optane, odnosno memorijski modul čija je zadaća ubrzati rad čvrstog diska. Poboljšanja bi trebala biti vidljiva i na području prijema WiFi signala, jer je Intel odlučio ugraditi tehnologiju 802.11ac na 160 MHz, čija je prenosivost podataka veća od gigabita u sekundi.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here