Iako zvuči poput ideje za neki SF film, informacija da znanstvenici s američkog MIT-a razvijaju uređaj za čitanje misli doista je točna i već je nekoliko dana u centru pažnje znanosti. AlterEgo, nosivi uređaj za glavu, može čitati neuromotorne signale korisnika i pomoću posebnih elektroda misli pretvoriti u riječi.

Zamišljeni monolozi osobe koja koristi uređaj posredstvom AlterEga postaje obrazac ponašanja. Naime, zanimljiv izum ima sposobnost verbaliziranja misli i iste može realizirati, iako se to korisniku možda neće uvijek svidjeti. AlterEgo oblikovan je tako da pokriva čeljust i lice, dijelovima glave u kojima se signali javljaju, i nisu vidljivi ljudskom oku.

Prvi pokusi pokazali su da uređaj prepoznaje riječi o kojima korisnik razmišlja s prolaznošću od 92%. Naravno, prvotna brojka, makar je i sada već jako visoka, može se povećati dodatnim treninzima. Sustav se također sastoji od ugrađenih slušalica, emitirajući zvučne vibracije direktno na lubanju.


Točnost uređaja iznosi nevjerojatnih 92%

MIT-ovci su revolucionarnu tehnologiju nazvali IA (suportno od AI i umjetne inteligencije), odnosno intelligence augmentation ili povećanje inteligencije. Naziv je logičan, s obzirom da se radi o uređaju koji povećava interni kapacitet mozga, surađujući s računalom bez ometanja drugih ljudi.

Mogućnosti IA tehnologije široke su u svakom smislu riječi – prenošenje poruka u velikim i bučnim okruženjima, nečujna komunikacija, pa čak i davanje glasa osobama s invaliditetom; samo su neke od mogućnosti sustava koji bi mogao promijeniti komunikaciju zauvijek. Hoće li komunikacija postati bolja ili nepobitno gora, možemo samo nagađati…

Pogledajte kratki video o AlterEgo uređaju.

 

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here