Hard diskovi kao i SSD ključne su komponente suvremenih računala. Normalno je kupovati novi HDD, svakih nekoliko godina, bilo da zamijenite stari ili da ga koristite kao dodatni disk. Ali, uz toliko izbora, ponekad je teško odabrati najbolji disk za sebe.

Dobra vijest je da je većina diskova dostupno i kod nas, i nije ih teško pronaći. Dapače, možete biti dosta fleksibilni i slobodni u odlučivanju. Sve dok slijedite ove smjernice, nećete morati brinuti o tome hoćete li kupiti krivi disk i na taj način pogriješiti.

 

ssd-vs-hdd disk

  1. HDD ili SSD

Prva odluka koju trebate donijeti što se tiče pohrane podataka je želite li ili ne SSD. Iako SSD ispunjava istu funkciju kao i tradicionalni hard disk (HDD), on ima svojih prednosti i mana.

Za one koji ne znaju, SSD je tip diska koji koristi flash memoriju za pohranu podataka umjesto vrtnje metalnih ploča kakve nalazimo u tradicionalnim HDD-ovima. Zamislite ga kao veliki USB stick. A sada se postavlja pitanje, koliko je uopće važna ova razlika?

Prvo, SSD-ovi brže čitaju i ispisuju podatke. Drugo, SSD troši manje struje čime se štedi energija i produljuje životni vijek baterija na laptopima. Treće, SSD nema pomičnih dijelova koji bi radili buku i ima dulji životni vijek. Loša strana je da su skuplji po gigabajtu pa imaju manje kapacitete nego HDD-ovi jednake cijene.

WD Blue 1TB HDD

Poanta? Ako vam je novac veliki problem, uzmite tradicionalni HDD. Ako kupujete disk zbog sigurnosnog kopiranja, uzmite tradicionalni HDD. Što se HDD-ova tiče, nećete pogriješiti sa WD Blue 1TB HDD.

Ali ako će disk vrtjeti operativni sustav ili imati pohranjen velik broj datoteka i programa kojima se često pristupa, osobito video igre, onda uzmite SSD. Što se SSD-ova tiče, nećete pogriješiti sa Samsung 850 EVO 500GB SSD, koji ima odlične performanse i dugo traje.

 

  1. Veličina i sučelje tvrdog diska

 Jednom kad ste odlučili između HDD-a i SSD-a, morate odabrati i fizičku veličinu. Srećom, samo su dva izbora i pravi izbor za vas obično je diktiran vašim trenutnim sustavom. Podatkovni diskovi dolaze u dvije forme – 3,5 inčni i 2,5 inčni.

2,5 inča vs 3,5 inča disk

S druge strane, SSD-ovi mogu biti napravljeni manjima jer ne zahtijevaju pokretne dijelove. Tako većina SSD-ova dolazi u 2,5 inčnoj veličini. A što ako trebate staviti SSD u 3,5 inčni priključak? Ne brinite i za to postoje adapteri.

Što se priključaka tiče, većina modernih potrošačkih diskova (i HDD i SSD) koriste SATA priključke. Stariji HDD-ovi koji su napravljeni prije SATA standarda će vjerojatno koristiti IDE priključke. A ako kupujete vanjski disk, povezat ćete ga sa sustavom preko USB priključka.

 

  1. Specifikacije i performanse tvrdog diska

Sad kad znate koju vrstu diska kupiti, vrijeme je da pronađete najbolji koji odgovara vašim potrebama. Evo o čemu morate razmisliti prije kupnje:

specifikacije diskaKapacitet pohrane. HDD-ovi dolaze u svim veličinama, ali samo do 16TB po disku zbog fizičkih ograničenja. S druge strane, SSD-ovi su mnogo manje veličine, pa dosežu i do kapaciteta od čak 60TB. No, SSD-ovi za široku potrošnju su rijetko veći od 1-2Tb u današnje doba.

Brzina prijenosa. Performanse HDD-ova široke potrošnje određene su mnogim faktorima, ali broj okretaja po minuti (RPM) je osobito važan. Veći RPM znači brži prijenos podataka na i sa diska.

Možete ignorirati diskovnu SATA brzinu. Npr. moderni disk može u opisu imati 3,0GB/s i 7200 RPM. Prva vrijednost je brzina SATA, koja opisuje teoretsku maksimalnu brzinu SATA priključka. Niti jedan HDD ne može prenositi podatke tom brzinom. No, 7200 RPM disk će uvijek biti brži od 5400 RPM diska.

Mjesto za predmemoriju (cache). Kad tvrdi disk treba premjestiti podatke s jednog dijela diska na drugi, koristi posebno područje ugrađene memorije koje se zove predmemorija (cache, buffer). Veća predmemorija omogućava brži prijenos podataka jer se može pohraniti više informacija istovremeno. Moderni HDD-ovi imaju veličine predmemorije od 8MB do 256MB.

Vrijeme pristupa. Tradicionalni HDD-ovi imaju još nekoliko faktora koji utječu na njihove performanse, poput vremena koje je potrebno da se čitač postavi kako bi čitao podatke ili ih ispisivao.

Iako je istina da 7200 RPM diskovi mogu raditi drugačije (npr. jedan od njih može biti sporiji u premještanju glave čitača zapisa), ne postoji standardan način usporedbe pristupnih vremena. Plus, većina tvrdih diskova danas radi na sličnom nivou pa ne brinite previše oko ovog detalja.

Za SSD-ove ćete morati baciti oko na sekvencijske brzine čitanja i pisanja (zvane i kontinuirane brzine čitanja i pisanja). Sve dok su ove brzine unutar maksimalne brzine SATA priključka, što će najvjerojatnije biti, sve bi trebalo biti u redu.

Učestalost kvarenja. S obzirom na to da su HDD-ovi mehanički, za očekivati je da se s vremenom troše. Neki modeli skloni su kvarenju unutar 12 mjeseci, dok drugi imaju prosječan životni vijek koji prelazi šest godina. Na vama je da malo istražite ovo za svaki model prije nego se odlučite za kupovinu.

Općenito, prema StorageReview-u, moderni SSD-ovi uglavnom traju duže (prosječna učestalost kvara od 2,0 milijuna sati) od modernih HDD-ova (prosječna učestalost kvara od 1,5 milijuna sati). No, što se tiče jedinica koje su dugo iskopčane, a služe vam za sigurnosno kopiranje, HDD-ovi su mnogo pouzdaniji od SSD-ova. Dakle za čuvanje podataka na eksternom disku bolji odabir bi bio stari dobar HDD.

 

  1. Cijena i trošak tvrdih diskova

Kad ćete kupovati, naići ćete na velik broj cijena tvrdih diskova za uređaje koji na površini izgledaju vrlo slično. Na vama je da odlučite koji faktori i mogućnosti su najprimjereniji vašim potrebama i onda odaberete tvrdi disk koji ispunjava te potrebe.

S tim na umu, jedan od načina za određivanje vrijednosti za novac je podijeliti cijenu diska s njegovim kapacitetom da bismo dobili cijenu po gigabajtu. Naprimjer, pogledajmo WD Black seriju HDD-ova.

WD Black 1TB HDD je općenito dobra kupnja za svakodnevne potrošače. Dizanje kapaciteta na WD Black 2TB HDD gotovo udvostručuje cijenu. Ponovno dizanje kapaciteta na WD Black 4TB HDD košta vas dosta više, ali ne dvostruko. Isto možemo reći za 6TB model.

WD Black 6TB HDD

Koji od ovih pruža najbolju vrijednost za uloženi novac? Definitivno, 6TB model. 1TB, 2TB, 4TB i 6TB modeli imaju cijenu po gigabajtu koja se smanjuje s povećanjem kapaciteta. Ali to nije uvijek tako, ima drugih diskova kod kojih se to ne događa. Zato budite oprezni. Neki diskovi koštaju više po gigabajtu, što im je veći kapacitet.

Samsung 850 EVO 250GB SSD je pristupačan, ali Samsung 850 EVO 500GB SSD pruža duplo veći prostor za manje od dvostruko veće cijene. A kad dođete do Samsunga 850 EVO 1TB SSD novčanik će vam se početi “znojiti”, ali on je ipak najisplativiji.

 

eksterni disk

  1. Vanjski tvrdi diskovi vs unutarnji tvrdi diskovi

Posljednja stvar o kojoj valja razmisliti je hoće li taj tvrdi disk biti unutar stolnog računala ili laptopa ili korišten van njega, povezan na razne uređaje. Odluka je laka, ali pogledajmo prednosti i mane jednog i drugog.

Vanjski tvrdi diskovi idealni su za pohranu, sigurnosno kopiranje i prenošenje. Uglavnom se povezuju preko USB 2.0, 3.0 ili 3.1, koji imaju najveće brzine prijenosa 60 MB/s, 625 MB/s i 1250 MB/s, tim redoslijedom. USB 3.1 je, naravno, najpoželjniji, ali ne i nužan osim ako prenosite gomile podataka ovamo-onamo, svakog dana.

Vanjski diskovi su prenosivi. Mogu se dijeliti među više računala bez ikakve gnjavaže. Samo iskopčajte USB, uključite ga negdje drugdje i to je to. Mogu se ukopčavati i u televizore i medijske centre za izravno reproduciranje multimedije.

 

U svim drugim slučajevima poželjniji su unutarnji diskovi.

Da razjasnimo, svaki podatkovni disk može biti korišten kao vanjski i unutarnji, sve dok postoje kompatibilni konektori. Vanjski diskovi su praktički unutarnji diskovi smješteni u posebno zaštitno kućište. Ako ste kupili vanjski disk, možete disk izvaditi iz kućišta i koristiti ga kao unutarnji.

Preporučujemo koristiti HDD-ove kao vanjske diskove zato jer rijetko trebate performanse SSD-a za to, plus što se HDD-ovi dugoročno bolje čuvaju podatke. Samo pazite da nabavite disk s podrškom za USB 3.0 ili 3.1, kao npr. Seagate Expansion 1TB Portable HDD, koji je i dosta povoljan, može se naći i kod nas ispod 400kn.

Seagate Expansion 1TB Portable HDD
Seagate Expansion 1TB Portable HDD

Ako trebate maksimalno povećati prostor pohrane, odaberite unutarnju verziju zvanu Seagate Expansion 8TB Desktop HDD, koja je nešto skuplja, ali pruža ekstremno dobru vrijednost na osnovi cijene po gigabajtu. Cijena ovog diska je oko 1500kn i riječ je o jednoj od najboljih ponuda koje ćete pronaći kod nas.

Ako je sigurnost podataka vaša osnovna briga, mogli biste razmisliti o nečem poput Transcend 1TB StoreJet M3 HDD. Dolazi s vojnom tehnologijom otpornosti na udarce, anti-šok gumenim kućištem i unutarnjim ovjesnim sustavom koji može preživjeti padove, kao i ugrađenom 256-bitnom AES enkripcijom.

Transcend 1TB StoreJet M3 HDD
Transcend 1TB StoreJet M3 HDD

Ako vam je brzina od najveće važnosti i nemate baš previše podataka za pohraniti, onda bi vanjski SSD, mogao biti bolji izbor nego HDD. Oni su rjeđi nego vanjski HDD-ovi pa je izbor mršaviji, ali postoje dobre opcije, poput Samsung T5 500GB Portable SSD. Samo zapamtite da morate koristiti USB 3.1 da biste iskoristili njegovu punu brzinu prijenosa.

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here