Ekstenzije dodaju mnoštvo različitih novih stvari našim internetskim preglednicima koje oni u početku nemaju. Unatoč tomu što svi mi volimo naše drage ekstenzije, stvar je u tome da nisu sve one jednako dobre. Štoviše, neke bismo od njih trebali izbjegavati koristiti, a ako ih već imamo, trebali bismo ih deinstalirati sa preglednika jer rade više štete nego koristi.

Nažalost, kako postoje korisne ekstenzije koje nam naš rad i korištenje preglednika čine ugodnijim i lakšim, isto tako postoje i one ekstenzije koje nisu ništa drugo nego vrata različitim štetnim programima koji samo čekaju da dođu na naša računala (i ostale uređaje preko kojih pregledavamo internet).

Bilo da se radi o spamovima i sličnim stvarima koje na bilo koji način mogu ili usporiti radi preglednika ili napraviti još neku veću štetu, na ovakve ekstenzije se treba pripaziti. U nastavku ovoga članka ćemo nešto više reći o ekstenzijama za Mozillu Firefox internetski preglednik. Ako koristite Mozillu i na pregledniku imate instaliranu bilo koju od ovih ekstenzija, onemogućite ih ili ih deinstalirajte.

 


Web of Trust

Web of Trust

Ako pogledamo naziv ekstenzije ništa nam neće biti niti sumnjivo niti opasno. Web of Trust iliti mreža povjerenja zvuči i (na prvi pogled) izgleda dosta dobro i pouzdano. Radi se o servisu putem kojega korisnici mogu sami glasovati o tome koliko je neka internetska stranica koju oni posjećuju dobra te koliko joj se može vjerovati (otud i naziv).

Nakon što korisnik glasuje o neku stranicu, svi budući posjetitelji će ubuduće, nakon što dođu do te stranice, moći vidjeti koliko je ona sigurna ili koliko nije sigurna (stupanj sigurnosti će biti označen različitim bojama). Premda bi WoT trebao biti sasvim OK i dobar servis koji bi trebao pomagati korisnicima, to nije tako, barem ne u cijelosti jer servis ”pati” od dva velika problema.

Prvi problem se odnosi na tajno prikupljanje podataka svojih korisnika. U studenome 2016. jedna njemačka tvrtka po imenu NDR otkrila je da WoT potajno prikuplja osobne podatke svih onih koji taj servis koriste i da nakon toga WoT te iste podatke prodaje trećim stranama. Ne samo što je tajno prikupljanje podataka nešto što baš ne volimo, već se ti podaci koji se prikupljaju dalje prodaju kojekakvim kupcima koji onda na ovakav način mogu doći do različitih vrsta podataka korisnika.

Mozilla je, nedugo nakon što se ovo otkrilo, povukla ekstenziju iz upotrebe iz jednostavnog razloga – ekstenzija je kršila uvjete poslovanja Mozille koji su između ostaloga zabranjivali tajno prikupljanje osobnih podataka korisnika. Trenutno je WoT i dalje dostupan kao ekstenzija (tvrde kako više ne prikupljaju podatke, što je bio razlog da im Mozilla pruži drugu priliku).

Koliko se ovoj aplikaciji može vjerovati ili ne – ovisi o vama. Ako mislite da je WoT ”rehabilitiran” i da se više ne bavi tajnim prikupljanjem osobnih podataka korisnika, isprobajte ju. Ipak, mnogi savjetuju da ovu ekstenziju ne bismo više trebali koristiti. Jedna od dobrih alternativa WoT-u je recimo Netcraft, kao i Webutation, s time da je ova druga dostupna samo kao dio Google Chromea, ali služi sličnoj svrsi.

 

AdBlock Plus

AdBlock Plus

AdBlock je nešto s čime se neće baš složiti internetske stranice, pogotovo one koje svoj sadržaj daju korisnicima na uvid (čitanje, gledanje i slično) besplatno, odnosno bez ikakve naknade. Aplikacije i ekstenzije koje blokiraju reklame u stvari takve internetske stranice lišavaju velikog izvora zarade i premda one mogu (do neke mjere) koristiti ”običnim” korisnicima, neki od njih, a pogotovo AdBlock Plus ne biste trebali koristiti.

U čemu je riječ? Iako se radi o jednom od najpopularnijih načina blokiranja reklama putem ekstenzije, AdBlock Plus je sam po sebi dosta ”težak” za korištenje. Nerijetko puta će vam se dogoditi da će vam AdBlock Plus samo jako usporiti pregledavanje interneta, čak i više nego što bi vam to usporile neke od reklama koje bi vam se pojavile u slučaju da nemate aktiviran AdBlock Plus.

S time da svi težimo tome da nam iskustvo pregledavanja interneta bude što je to moguće brže, ovakve ekstenzije mogu biti kontraproduktivne. Iz tog razloga, umjesto da osjetimo ”štekanja”, možda je bolje onemogućiti ovakve blokatore. Stranice će se otvarati brže, bez obzira na reklamu-dvije koje možete usput vidjeti.

 

Hola

Hola

Radi se o dosta popularnom servisu čiji developeri tvrde kako se radi o besplatnom VPN-u. Tvrtka kaže da ćete korištenjem ovog servisa moći vrlo lako ostvariti pristup sadržaju koji je inače onemogućen, ovisno o dijelu svijeta u kojemu se nalazite i ovisno o nekim drugim zabranama. Činjenice govore drugačije.

Prije tri godine neke stranice su prijavljivale pokušaje napada od strane Hola-e kada je postalo jasno da Hola nije nikakav besplatan VPN već da se radi o jednom velikom botnet-u (odnosno o mreži koja služi za distribuciju i širenje različitih štetnih stvari, kao što je spam, DDoS i slični problemi koje mogu zadesiti neke stranice. Hola je u stvari ”peer-to-peer” mreža, a ne besplatni VPN, jer umjesto da Hola šifrira vaš internetski promet, on ga preusmjerava putem konekcija drugih korisnika.

To znači ovo: ako želite gledati nešto što je inače onemogućeno u dijelu svijeta u kojemu se korisnik nalazi, Hola će ”uhakirati” u konekciju nekog drugog korisnika koji se nalazi u tom dijelu svijeta i vama će dati da daljinskim putem u stvari koristite njegovu konekciju. Najveći problem kod ovoga jest taj što izgleda kao da promet dolazi s računala tog drugog korisnika. To je poprilično opasno i dovoljan razlog da Hola-i kažete – adios.

 

FF Protect AntiVir

Antivirusne ekstenzije

Velika većina besplatnih ekstenzija koje vam neki antivirusi sami instaliraju u vaše internetske preglednike su u stvari beskorisni i služe samo ne bi li developer antivirusnog programa koji je vlasnik te ekstenzije na još jedan način zaradio novac. Jedan od primjera takvih ekstenzija je recimo ekstenzija od Avira-e.

Osim što ne radi ništa, ekstenzija je dosta tvrdoglava tako da ćete se morati malo pomučiti ne biste li ju deinstalirali i sa vašeg preglednika i sa alatne trake (jer će se sama često pokretati svaki puta nakon što iznova pokrenete Windowse).

 

FF Helper Checker

Lažne i opasne ekstenzije

U posljednje vrijeme Mozilla je preplavljena lažnim i opasnim ekstenzijama koje se na računala prebacuju putem isto tako- lažnih internetskih stranica koje tvrde da sadrže nadogradnje za Mozilla Firefox preglednik. Neke od takvih ekstenzija su: FF Protect AntiVir, FF Helper Checker, FF Search Informer.

Ako sumnjate da vaš preglednik u sebi ima neku od ovih, pokušajte otvoriti Firefox u Safe modu (tako što ćete držati Shift i kliknuti na ikonu preglednika). Ovo će vam omogućiti da koristite Firefox bez i jedne ekstenzije (s time da ćete ovako moći i obrisati sve one ekstenzije koje vam ne trebaju).

Piše: N.P.

3 Komentari

  1. Do sada su svi preporučavali ad blok plus. Sad je odjednom ne valja. Nek preglednik radi malo sporije a da nema skočnih prozora milijun.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here