I dok smo prije 20ak godina tek upoznavali čari koje nam donosi mobilne telefonija u živote, danas smo ovisni o toj vrsti zabave. Gotovo da nema osobe u razvijenim zemljama koja nema barem jedan pametni telefon i koja se njime ne služi barem nekoliko sati dnevno.

No, uz pretjerano korištenje pametnih telefona, događa nam se da i neke druge segmente tehnologije koristimo u pretjeranoj mjeri. Jedna od najvećih prijetnji svakako su video igre, o kojima su ovisni mnogi gejmeri. Problem je što je među takvima jako puno mladih i djece pa je Sony odlučio reagirati i uvesti neke nove značajke u najpopularniju igraču konzolu na tržištu.

Mnogi roditelji često se bore protiv svojih klinaca koji svom silom žele sjesti pred igrače konzole i zaigrati video igre. Iako roditelji znaju kako pretjerano igranje video igara ne pogoduje djeci, teško je ponekad suspregnuti emocije i ne dopustiti klincima da se igraju. No, Sony je odlučio kako će nova nadogradnja PlayStation konzole dobiti mogućnost veće kontrole nad vremenom koje djeca provedu igrajući video igre.

Uveli su novu opciju u kojoj će roditelj moći zaključati konzolu na neko vrijeme, odnosno roditelj će odlučivati kada i koliko klinci mogu igrati. Tako je primjerice moguće postaviti da će konzola biti dostupna samo za vikend i to u razdoblju od 15.00 do 18.00 sati. Samo u tom periodu klinci se mogu logirati u konzolu, jer je ona ostatak vremena zaključana i kao takva nedostupna za igranje.


Ovime Sony želi pokazati kako brine o svojim najmlađi korisnicima. Vjerujemo kako će takav preventivni alat olakšati roditeljima postavljanje ‘granica’ i definiranje zdravih zabrana. S točno određenim rasporedom klinci će shvatiti da igrati mogu samo u određenim periodima, dok će ostatak vremena energiju morati trošiti na neke ‘stare’ načine igranja.

Nadamo se kako će roditelji za vrijeme zaključane konzole klincima posvetiti dosta vremena i kako se neće ustručavati igrati se s njima u parku, kući ili dvorištu. Zapamtite, dajte djeci pozitivan primjer, zabavljajte se s njima i oni neće ni pomisliti na igranje konzole.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here