Znamo da je ponekad puno platiti 500-1000 kuna za model od 32 ili 64 GB, no ponekad se i to isplati. Ako ste se ipak odlučili na model sa samo 16 GB, možda vam možemo pomoći kako da “živite s time”.

Ipak, dobra je vijest da Apple prestaje proizvoditi modele sa samo 16 GB. Zadnji uređaji s tako malo mjesta su bili “low-end” iPhone SE, te iPhone 6S. 32 GB je danas nekakav minimum koji bi svi mobiteli, ne samo iPhonei, trebali imati. Nažalost, operativni sustavi su sve veći, aplikacije su sve veće, svi koristimo 40-50+ aplikacija, imamo glazbu na telefonima … i ne možemo to sve ugurati u spomenutih 16 GB.

Ako pogledate kod nas malo oglase, većinom se prodaju ti prvi modeli s najmanje memorije i zato vam donosimo ovaj tekst, kako biste si mogli osloboditi nešto mjesta i da vam ukažemo kako to najlakše napraviti. Evo što smo vam danas spremili …

1) Budite svjesni sadržaja koji vam zauzima najviše mjesta
Kada imate malo mjesta na mobitelu, morate biti svjesni sadržaja koji vam najviše mjesta uzima. U pravilu to su najčešće:

– igre
– glazba i podcasti/radio emisije
– slike i videi


Ne moramo ni reći, da što više aplikacija obrišete (op. sigurno imate one koje ne koristite) i što više medijskog sadržaja “gurnete” u oblake i maknete s uređaja, to ćete više mjesta imati. Da biste dobili pravu sliku koliko mjesta vam što zauzima, možete na iPhoneu otići u Settings > General > iPhone Storage.
Mi smo to napravili i shvatili da igrica Lara Croft GO nam, npr. uzima preko 1.15 GB! Da li smo igrali igru? Nešto sitno jesmo, no vrijeme je da ju maknemo. Žao nam je Lara, ali treba nam mjesto na iPhoneu.iphone potrošnja memorijeAko imate neke aplikacije koje samo ponekad koristite, možete ih ukloniti s telefona i skinuti ih onda kada vam trebaju. Ne morate ih imati trajno na telefonu. Trebali vam cijelo vrijeme aplikacija Airbnb na iPhoneu? Ne treba. Treba vam onda kada putujete. Znači možete ju ukloniti s mobitela. I tako prođite sve aplikacije koje imate. Sigurno ih imate 5-10 koje možete ukloniti odmah bez razmišljanja i još toliko kada detaljno pogledate ostale aplikacije.
Spomenimo još da u iOS-u 11 imate i opciju “Offload unused applications”. Ako to osposobite, telefon će vam sam ukloniti nepotrebne aplikacije kada budete pri kraju s memorijom, ali će vam ostaviti postavke i/ili važne dokumente koje ste kreirali s tom aplikacijom. Kada ju ponovno instalirate, trebali biste imati sve prijašnje podatke (op.a. to naravno treba vidjeti od aplikacije do aplikacije, jer možda ima i nekih aplikacija koje će sve obrisati).

2) Razmislite o pikselima
Sa svakim novim iPhoneom, Apple poboljša kameru kako biste vi dobili bolje slike i videe koje radite. To je dobro za vas i za kvalitetu slika, ali je loše za vašu memoriju na mobitelu. Više piksela znači i manje mjesta na mobitelu, odnosno više piksela = veće datoteke.
Ironično je što kada podijelite te slike na Facebooku ili Instagramu, to nije važno jer će dotične mreže napraviti kompresiju vaših slika.
Razmislite – trebate li snimiti video u 1080p? Čak je i 720 ponekad previše, ali recimo da je to nešto standardno.iphone smanjenje rezolucijeDa biste smanjili kvalitetu videa, odite u Settings > Camera i odaberite “Record video” opciju. Ako ste snimali u 4k ili 1080p/60fps-a, probajte smanjiti na 1080p/30fps-a ili čak na 720p. Vjerojatno nećete primijetiti razliku, a uštedjet ćete značajno mjesta ako puno snimate s iPhoneom.

Nažalost Apple ne dopušta da smanjite kvalitetu slika koje slikate, ali i to možete “zaobići” korištenjem aplikacije Camera+.

3) Upogonite cloud storage
Kao što smo maloprije rekli, slike i videi mogu popuniti vaš iPhone brže nego što će Taylor Swift napuniti stadion. No, postoji lijek i za to. Opcija “Optimize iPhone Storage” će slati vaše slike na vaš iCloud korisnički račun, ali u kompresiranoj verziji kako biste više slika mogli staviti u dotični cloud.

Da biste to osposobili, odite u Settings > (vaše ime) > iCloud > Photos. Osposobite opciju “Photo Library” i nakon toga odaberite “Optimize iPhone Storage”. To može potrajati neko vrijeme, no poštedjet će vas glavobolja.

Budite samo svjesni činjenice da imate svega 5 GB prostora na iCloudu, ali možete za samo 1 dolar mjesečno dobiti dodatnih 50 GB što je zapravo fantastično.icloudAko vam se ne sviđa Apple iCloud, možete koristiti i neke druge popularne servise kao što su Google Drive, Dropbox, Microsoftov OneDrive itd. Svi oni imaju opciju da automatski rade kopiju vaših slika u cloud.

4) Probajte čarobni trik
Možete probati i sa “čarobnim trikom” koji vam ponekad može uštedjeti i stotine MB. Ako imate aplikaciju koja vam zauzima, recimo, 700+ MB, a inicijalno je velika 200 MB, obrišite ju s telefona i ponovno ju instalirajte. Aplikacije s vremenom akumuliraju podatke koje ne možete obrisati bez da obrišete aplikaciju, a uzimaju vam mjesto.

Ponekad vam to neće pomoći, no u mnogim slučajevima hoće. Mi smo tako shvatili da nam Facebook zauzima mnogo više mjesta nego što bi trebao i nakon reinstalacije smo uštedjeli 300 MB. Nije loše za dvije minute posla.

5) Dodajte eksterni disk/usb stick
Šansa da će Apple dodati utor za SD karticu je jednaka onoj da ćete dobiti na lotu. Zato postoje opcije koje treba razmotriti, a jedna od njih je korištenje eksterne memorije. Ako imate mnogo slika i videa koje želite imati sa sobom i ne želite ih obrisati, rješenje je da ih prebacite na eksterni disk ili USB koji ćete imati sa sobom.sandisk usb memorijaJedan od takvih uređaja je SanDisk iXpand kojeg možete spojiti na iPhone Lightning port. Dotični možete kupiti sa 16-256 GB za relativno nisku cijenu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here