Apple nastavlja s razvojem svojih odličnih hardverskih rješenja, a ovog smo puta dobili priliku upoznati novi Mac Mini. Za korisnike koji nisu upoznati, Mac Mini je najmanje stolno računalo koje Apple ima u svojoj ponudi, a unatoč svojim malim dimenzijama može korisnicima pružiti i više nego solidne performanse rada. Novi Mac Mini, u odnosu na svojeg prethodnika, dobio je nekolicinu novih nadogradnji – koje će zasigurno privući nove korisnike.

Što se samog izgleda tiče, možemo reći kako novi Mac Mini izgleda gotovo identično kao i njegov prethodnik. Atraktivan minimalistički dizajn donosi iznimno malo i lako prenosivo kućište na kojem se nalazi nekoliko priključaka. Prije svega, tu su dva USB-C porta koji ujedno podržavaju Thunderbolt i USB 4, ali i dva USB-A porta. Na uređaju još pronalazimo priključak za slušalice i ethernet, a tu su i dva priključka za zaslone (podržava i Apple 6K Pro Display XDR).

Ono gdje se novi Mac Mini ponajviše razlikuje od svojeg prethodnika, definitivno je novi M1 čip. Inovativni čip razvijen od strane Apple-a po prvi put je svoje mjesto pronašao u Mac Mini računalu. Zanimljivo, prema prvim informacijama novi bi M1 čip trebao osigurati čak 60% bolje performanse u odnosu na svojeg prethodnika. Uz sam procesor, korisnici će moći birati između dvije kombinacije po pitanju radne memorije i memorije za pohranu podataka.

Tako će se u ponudi naći računalo s 8GB radne memorije te 256 GB prostora za pohranu podataka (SSD). Druga opcija će biti računalo s 8GB radne memorije, ali sa znatno više prostora za pohranu – 512 GB SSD. Ono što će oduševiti napredne korisnike je činjenica da uz ova dva osnovna modela, korisnici mogu samostalno konfigurirati Mac Mini sve do 16 GB radne memorije i 2TB prostora za pohranu podataka.

Početna cijena novog Mac Mini računala iznosi 699 dolara (verzija 8 + 256 GB), dok će vas varijanta 8 + 512 GB koštati 899 dolara. Valja naglasiti kako je novo računalo zahvaljujući M1 procesoru baziranom na ARM arhitekturi znatno bolje u odnosu na prethodnika. Korisnici koji se odluče na kupnju moći će između ostalog računati na brže renderiranje video materijala, ali i kompajliranje kodova. Dakako, tu su i sjajna softverska rješenja – kao neizostavan dio Apple ponude.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here