Microsoftov Internet Explorer puno je puta bio osporavan od strane javnosti i stručnjaka, a zanimljivo je kako dan danas ovaj zastarjeli web preglednik ima mnogobrojne korisnike. Iako je Microsoft u nekoliko navrata pokušao “popraviti” sve nedostatke koje je imao Internet Explorer – na kraju su se ipak odlučili za stvaranje potpuno novog preglednika kojeg su nazvali Microsoft Edge.

Ideja je bila u potpunosti se ograditi od starog i osporavanog Internet Explorera koji je trebao utonuti u ropotarnicu prošlosti. No, to se nije dogodilo, a Microsoft se našao u vrlo nezgodnoj poziciji gdje veliki broj korisnika još uvijek koristi Internet Explorer. Ipak, čini se kako je sada tim korisnicima “odzvonilo” jer Microsoft želi “prisilno” potaknuti korisnike da se prebace na novi Edge web browser.

Prema informacijama koje su se ovih dana pojavile u javnosti, Microsoft je korisnike Internet Explorera sada žešće počeo “tjerati” ka korištenju novog Edge softvera. Microsoft Internet Explorer je zastarjeli softver u kojem veliki broj web stranica ne funkcionira kako bi trebao i zbog toga je korištenje takvog sustava nepoželjno, a u krajnjoj liniji i opasno.

Microsoft je sada uspostavio sustav u kojem se korisnika preusmjerava na Edge web browser u trenutku kada korisnik putem Internet Explorera naleti na stranicu koja se ne može pravilo otvoriti. U tom trenutku Microsoft uskače, te navedenu stranicu otvara u novom Microsoft Edge programu.

Već ovako na prvu, ovo prebacivanje između web pretraživača baš ne zvuči kao briljantan potez – no čini se kako je to jedini način da Microsoft svoje korisnike natjera iz zastarjelog Internet Explorera. Zanimljivo, opciju prebacivanja između web preglednika moguće je i isključiti putem postavki u Internet Exploreru, no nekako vjerujemo da korisnici koji koriste taj komad softvera baš i ne znaju puno o prilagođavanju postavki softvera.

Bilo kako bilo, Internet Explorer je iz dana u dan sa sigurnosnog aspekta sve opasniji sustav za korištenje, a ni po pitanju prikaza modernih web stranica baš i ne funkcionira zadovoljavajuće. Čini se kako je Microsoft sada sve bliže tome da Internet Explorer makne jednom za svagda – no samo ako će mnogobrojni korisnici htjeti pristati na to.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here