Steam je “go-to” platforma za veliku većinu PC gamera. Njena jednostavnost, ogroman broj naslova za igrati i hrpa naslova koji dolaze iz dana u dan su i više nego dobar razlog da tamo napravite svoj korisnički račun. No, ujedno je to i problem jer možete ostaviti na tisuće dolara na Steamu i opet ćete naći naslov koji niste kupili, a baš biste htjeli. Zato se mi u ovom tekstu nećemo baviti takvim naslovima, nego onima koji su isključivo besplatni i koje biste trebali probati. Možda čak neke i jeste probali, ali neke i niste. Što smo vam pripremili, čitajte u nastavku teksta.

Brawlhalla

Volite li Nintendovu seriju Super Smash Bros.? Ako je odgovor “da”, bacite oko na Brawlhallu. To je “platform-based” fighting igra, odnosno arkada u kojoj idete po levelima, a na svakom levelu se borite s 3 protivnika. Cilj ih je naravno baciti dolje s platforme i dobiti bodove za to. Igra je vrlo dinamična, brza i ne treba vam previše koncentracije za igru.
Brawlhalla svaki tjedan mijenja glavnog lika, odnosno nudi vam 6 novih likova za igranje, dok omiljene likove možete kupiti unutar igre. Ako volite te arkadne tučnjave, svakako probajte.

DotA 2

Kakav bi ovo popis bio bez naslova kao što je DotA 2? Vjerojatno o Doti znate sve što trebate. Uz League of Legends (LoL), DotA je najpopularnija MOBA na svijetu i ekskluzivno se nalazi na Steamovoj platformi. Ako ste slučajno prespavali zadnjih 10 godina, DotA je igra u kojoj zajedno sa svojim timom igrate protiv protivničkog tima, a glavni cilj vam je uništiti njihovu bazu. Iako se čini trivijalno, DotA je izuzetno kompleksna i zanimljiva igra koju biste morali probati.

Paladins

Ako ste van “character-based” shootera, vjerojatno će vam se svidjeti igra Paladins. Vrlo je slična Blizzardovom Overwatchu i Team Fortressu 2. Imate lik koji možete igrati, odnosno champione koji spadaju u jednu od 4 kategorije. To su damage dealeri, supportovi, fighteri i flanking heroji. Svakog heroja možete malo tweakati i cilj vam je ubiti što više protivnika. No, igra nije čista pucačina, nego zahtjeva određenu taktiku, modificiranje likova, suradnju s drugim igračima i slično. Ako niste volji platiti 45 dolara za Overwatch, probajte Paladins. Možda nije toliko popularan, ali je svakako zanimljiv.

Path of Exile

Ako volite Diablo serijal, a posebice Diablo II, možda biste trebali dati priliku igri Path of Exile. Vrlo je sličan Diablu II i Dungeon Siegeu – vi kontrolirate jednog lika iz ptičje perspektive, idete u dungeone, raidove, ubijate ogromne količine čudovišta, skupljate armor i oružje i pokušavate ne umrijeti. I da – putem rješavate questove i napredujete kroz priču. Nema se tu puno što za reći – klasični hack’n’slash s elementima RPG-a koji će vam uzeti 30-50 sati života.

Shadowverse CCG

Jedna igra za sve ljubitelje kartaških igara. Shadowverse CCG je kartaška igra s elementima anime, vrlo je zanimljiva, a za razliku od konkurenata nije “pay to win”. Mnoge igre ovog tipa su zanimljive za igrati jedno kraće vrijeme, dok se ne pojave igrači koji potroše na tisuće dolara, dobiju brutalno jake karte, slože ubitačno jake deckove koje vi ne možete izgrindati u dvije godine “normalne igre”, te onda pometu sve što im se nađe na putu. Ova igra je mnogo više casual, updateovi dolaze svakih par mjeseci zajedno s novim kartama i svi su u istoj poziciji.
Cilj ove igre je složiti dobar deck, te pobjeđivati protivnike. Nema tu neke misterije, osim što je igra mnogo opuštenija od sličnih naslova.

Smite

Smite je još jedna MOBA na popisu. Nije popularna kao DotA ili LoL, ali ima dobru bazu igrača i zanimljiva je za igranje. Igra se standardno 5 vs. 5 igrača, a svaki igrač bira svog heroja. Svaki heroj ima jedan aktivni napad, jedan pasivni skill, te 4 posebne mogućnosti, a cilj je – vjerovali ili ne – uništiti protivničku bazu. Ako su vam dosadili spomenuti naslovi, svakako probajte.

Unturned

Ne znamo za vas ali mi smo fanovi igara kao što su DayZ i slične. Točnije, fanovi smo tih “survival” igri jer ih možete odigrati kada vam se nešto igra, završiti partiju i otići raditi nešto drugo. Ne zahtjevaju jako puno vremena. Osim ako ne želite biti hardcore gamer i biti najbolji u svakoj partiji.
Ako ste imalo nalik nama, onda svakako bacite pogleda na igru Unturned. To je survival igra, ali je grafika jako “kockasta”, odnosno specifična. Teško ju je opisati, pa bolje da sami pogledate kako izgleda. Igru naravno možete igrati s prijateljima.

War Thunder

War Thunder je akcijska igra koja konkurira popularnoj Wargamingovoj igri Worlf of Tanks (WoT). Iz samog tog opisa već vam je jasno o čemu se tu radi. Dvije strane, jedna nasuprot drugoj, 8 igrača u svakom timu, hrpa teškog naoružanja (čitaj: tenkova) i mnoštvo akcije. Igra nudi neke vrlo zanimljive i detaljne simulacije bitki, ima vrlo realnu fiziku, korištenje municije, popravljanje tenkova i užasno je zabavna za igrati. Ako vam je dosadio WoT, možda je vrijeme da probate WT.

Warframe

I za kraj nam još ostaje Warframe. Radi se o third-person shooteru koji možemo svesti na jednostavnu premisu: borbe robota ninji u svemiru. Možete igrati igru preko questova, rješavati sporedne questove, te u ovu svemirsku pustolovinu pozvati i svoje prijatelje.
Teško ju možemo usporediti s drugim naslovima jer je izuzetno specifična, odnosno ima elemenata koje je “ukrala” iz drugih igara, a s druge strane je unikatna. I vrlo ju je lako naučiti za igrati. Ako vam fali akcije, možda da krenete s ovom igrom s popisa?

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here