Iz Googlea su, preko određenih novinara, procurile vijesti o Googleovom, pomalo tajnom, projektu Fuchsia OS na kojem Google radi unazad par godina. Kompanija čak razmatra da bi u budućnosti Fuchsia OS mogla zamijeniti Android OS. Ako ne na svim uređajima, onda barem na onim brendiranim Google telefonima. Naravno, to može biti za par godina, ne brinite trenutačno o tome. Ovaj projekt za sada ima preko 100 programera koji danonoćno rade na njemu, tako da Google sigurno polaže velike nade u isti. Iako, prisjetimo se da je Google već imao takvih velikih projekata koji nisu nikada zaživjeli u produkciji ili su imali slab feedback pa su ih ugasili.

Za razliku od Androida, Fuchsia OS se razvija kako bi se mogao pokrenuti na velikom broju uređaja, ne samo na pametnim telefonima i laptopima. Tu se misli i na pametne zvučnike, home gadgete, računala i slično.
Osim te kompatibilnosti, Googleov tim se jako fokusira i na glasovno upravljanje i bolju interakciju od one koju možete imati na Androidu. Plus, ova platforma, odnosno OS, ne koristi Linux jezgru kao Android. Sada kada rade novi OS od nule, mogli su se fokusirati na to da više ne budu ovisni o drugim kompanijama i tehnologijama. Kao što su s Androidom ovisni jednim dijelom o Oracleu zbog Jave koja se tamo koristi.

Jedno od pitanja koje ćemo si svi postaviti je kada bismo okvirno mogli očekivati Fuchsiu? Naravno, odgovora nema jer Google tvrdi da je to “samo” open-source eksperiment i investicija u inovativnost. Zgodan odgovor iz kojeg nismo saznali ništa osim da Google ulaže milijune dolara u ovaj projekt i da je mnogo više od “samog eksperimenta”.

U isto vrijeme, Googleov CEO Sundar Pichai i Hiroshi Lockheimer (op.a. Osoba koja je zadužena Za razvoj Androida i Chromea) moraju potpisati “road map” u kojem će odlučiti u kojem smjeru će Fuchsia OS ići, odnosno u kojem će se smjeru razvijati. Da je riječ o samom eksperimentu, ne bi stvari bile tako formalne.


Naravno, tu ostaju još mnoga otvorena pitanja koja muče Google. Prvo je kako će uvjeriti proizvođače hardvera, odnosno prvenstveno mobitela, da prilagode hardver novom OS-u, a ne Androidu. Ali ako uspiju, onda će biti u boljoj poziciji nego njihov glavni rival Apple jer će moći dostaviti na uređaje konzistentne performanse i sigurnosne zakrpe.

U svakom slučaju, jedva čekamo nove informacije o ovom operativnom sustavu i nadamo se da ćemo ga jedan dan stvarno vidjeti na našim pametnim telefonima.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here