Fortnite ćemo prvo vidjeti na iOS-u pa tek onda na Androidu.

Unatoč tomu što je igra još uvijek dostupna u dosta ograničenim ”količinama” Fortnite Mobile- mobilnoj inačici istoimene igre ide zasad dosta dobro. Prema izvještajima tvrtke koja je zadužena za analize kretanja mobilnog tržišta Sensor Tower, igra je trenutno uspjela prikupiti oko 1.5 milijuna USD koje su kupci potrošili na različita trošenja putem aplikacija i to u manje od tjedan dana.

Ti podaci govore kako se radi o jednoj od najprodavanijih igara (barem što se tiče kupovine putem aplikacija) u američkom dijelu Appleove Trgovine aplikacija. Ono zbog čega su ovo dodatno dobre vijesti jest to što je Fortnite Mobile još uvijek u svojoj ”invite-only” fazi nastanka, odnosno u beta fazi, što znači da igra još uvijek nije dovršena i da Epic Games tek treba na tržište lansirati ”cijelu” verziju igre.

Postojalo je vrijeme kada je riječ ”fortnight” označavala samo vremenski period između dva tjedna. Ipak, zahvaljujući nebesko-visokom uspjehu igre Fortnite, riječ je dobila sasvim drugo značenje. Ne možete samo reći svome prijatelju koliko dugo ćete biti na praznicima bez da vam se netko ne uključi u razgovor i da vas ne pita- hoćete li i vi sudjelovati u ”battle royale” načinu igre po kojemu se ističe Fortnite, megapopularna igra osmišljena od strane developera Epic Games.

ps4 Fortnite Battle Royale


Jeste li čuli i vi za Fortnite: Battle Royale? Ako niste, a zanima vas, evo brzih i kratkih informacija koje će vas brzo i vrlo lako uvesti u samu srž igre: radi se o igri osmišljenoj od strane developera po imenu Epic Games, igra je dostupna za PS4, Xbox One, osobna Windows računala i Mac, na tržište je izašla sredinom prošle godine, a ove godine, kako stvari stoje, igra će postati dostupna i na mobilnim platformama, to jest na iOS i Android pametnim telefonima (i tabletima).

Fortnite je jedna od ”battle royale” vrste igre, odnosno jedna od igara iz ovoga, da tako kažemo, novonastalog ”žanra” igara. Ako niste nikada prije čuli za ”battle royale” vrste igre, problema nema, niste puno toga propustili, a sam žanr je vrlo lako objašnjiv. Naime, radi se o multiplayer načinu igranja za vrijeme kojeg je vrlo velik broj igrača smješten u arene gdje je glavni cilj da u stilu ”svatko protiv svakoga” jedan igrač bude pobjednik.

Onaj igrač koji zadnji ostane u grupi živ je pobjednik battle royale igranja (od tuda i naziv na engleskom jeziku koji označava u osnovi način borbe ”svatko protiv svakoga”, uz malene izmjene) Battle royale način borbe vam daje dva moguća načina igranja: možete igrati ili kao pojedinac ili se možete pridružiti timu u kojemu može biti maksimalno četiri igrača koji onda igraju protiv ostalih timova.

Fortnite

Sve u svemu, bilo kako bilo krajnji cilj i ono čemu svi igrači teže, kako u Fotniteu tako i u PUBG-u i ostalim sličnim igrama jest da vi kao pojedinac ostanete zadnji preživjeli ili da vaša skupina (ili netko iz nje) bude zadnji preživjeli.

Fortnite je kao igra sama po sebi dostupna kao besplatna u osnovi, s time da igrači unutar igre mogu kupovati raznorazne dodatne stvari. Igra se vrlo brzo i u vrlo kratkom vremenu proširila među igračima i postala je svojevrstan hit na streaming servisu kao što je recimo Twitch. Sada igra prelazi i na mobilne uređaje, a igrači bi trebali moći uživati u igranju na više platformi i u bilježenju napretka na više platformi (recimo na iOS, Android, osobnim računalima i konzolama, igrači će se moći ulogirati i igrati s istim likovima te na taj način nastaviti levelirati likove i sakupljati opremu).

Jeste li ljubitelj igranja na osobnim računalima? Ako jeste, to je odlično jer ćete moći igrati s vašim prijateljima koji vole konzole i nakon tog moći ćete se jednostavno prebaciti na mobilni uređaj ako želite igrati igru izvan vašeg doma. I dok će verzije igre za PS4 i Xbox One biti takve da će moći biti igrive na drugim platformama, igrači svejedno neće moći igrati PS4 verziju igre na Xbox one konzolama i obrnuto.

Mobilna inačica igre, premda i zasad prema onome što smo mogli vidjeti dosta obećava, je još uvijek u svojoj početnoj fazi nastanka i trebati će proći dosta vremena dok svi igrači ne budu mogli ostvariti pristup istoj. U nastavku ćemo detaljnije reći što je ono što bi igrače na mobilnim platformama trebalo čekati nakon što Fortnite bude u cijelosti dostupan kao mobilna igra.

 

Cijela igra ili ipak skraćena verzija?

Mobilna verzija igre, premda će se raditi o verziji koja će biti u cijelosti prilagođena za iOS i Android operacijske sustave, će bez obzira na to biti ipak cijela verzija igre. To znači da će igrači na mobilnim platformama moći uživati u svemu onome u čemu mogu uživati i na konzolama, odnosno na Mac i Windows računalima, ali u mobilnoj verziji.

Postojati će neke vrlo vidljive razlike kao što je slabija vizualna kvaliteta, kontrole koje su u cijelosti prilagođene za dodirnike i zvučna kulisa koja će biti prilagođena za mobilne uređaje. Ipak, ono što je najvažnije jest to da će igrači na mobilnim verzijama igre uživati u svim mogućnostima igre kao i oni koji budu igrali konzolaške, odnosno računalne verzije.

 

Dostupnost Fortnitea na iOS?

iOS uređaji će biti prvi mobilni uređaji na kojima će igrači moći igrati Fortnite Mobile. Možete se ulogirati u službenu stranicu Epic Games kako biste točnije vidjeli datum kada će iOS verzija Fortnitea biti dostupna u dijelu svijeta gdje se nalazite. iOS uređaji koje ćete trebati imati su iPhone SE, iPad Pro, iPad Air 2, iPad Mini 4 ili noviji. Trenutno je Fortnite Mobile za iOS dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama i premda još uvijek u beta fazi, već se nalazi na broju jedan igara koje su korisnici najviše skidali za iOS platformu.

 

Android verzija?

Nažalost, korisnici Android OS-a će se trebati strpjeti još neko vrijeme kako bi mogli odigrati Fortnite Mobile verziju igre za Android. Službenih i točnih vijesti iz Epic Games-a o tome kada bi mogla izaći Android verzija zasad nema, s time da neke glasine govore u prilog tomu da bi Android verzija mogla izaći za nekih 2-3 mjeseca. Bez obzira na to, sama činjenica da će Fortnite biti uskoro dostupan kao cijela igra za iOS i Android platforme nam daje razloga za sreću. Ako sve prođe kako treba do ljeta bismo trebali moći jednu od najdražih battle royale igara igrati i na mobilnim uređajima. Jedino što sada trebamo raditi jest biti strpljivi.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here