Čuvanje vaših podataka sigurnima ne mora biti teško – dok god osjetljive podatke držite kriptiranima i pod vašom kontrolom. Zato ćemo u ovom tekstu proći nekoliko alata s kojima vrlo lako možete zaštititi podatke s jako malo truda. Zaštita koju ćete dodati je gotovo neprobojna, pa možete biti mirni da nitko osim vas neće moći do njih.

U ovom tekstu ćemo se fokusirati na alate većinom za Windowse koje možete instalirati i početi koristiti unutar par minuta. To su alati koji lokalno kriptiraju vaše podatke, a ne online alati koji mogu biti jako “upitne kvalitete” i kojima je teško vjerovati. Bez obzira na to što oni kažu da su sigurni i slično.

Najbolje je podatke kriptirati na računalu, a onda ih pohraniti na sigurno ili u cloud storage servise. Tu govorimo o svim vrstama podataka – od slika, do financijskih izvještaja, računa … što god želite. Ovi alati rade na principu da uz pomoć vaše lozinke i određenog algoritma za kriptiranje zaštite vaše dokument koji nije moguće dekriptirati bez lozinke. Zato je bitno da kod kriptiranja odaberete dobar alat, algoritam za kriptiranje i jaku lozinku!
Evo alata koje smo mi izdvojili kao najbolje na tržištu.

VeraCrypt (Windows, MacOS, Linux)

 

VeraCrypt je jedan od najpopularnijih alata u ovom području i nasljednik popularnog alata TrueCrypt. TrueCrypt je imao nekih sigurnosnih problema, iako je bio i više nego dovoljan u 99 posto slučajeva, a ekipa koja stoji iza ovog alata tvrdi da je riješila dotične probleme.
Ovaj alat je, kao i TrueCrypt, besplatan za skidanje i korištenje, a dostupan je za Windowse, Linux i MacOS.

Ako tražite dobar alat za kriptiranje podataka, ovaj radi odlično VeraCrypt podržava AES algoritam, TwoFish, Serpent i mnoge druge. Nadalje, s njim možete napraviti i sakrivene kriptirane particije za koje ljudi neće ni znati da postoje.

Nama se ovaj alat sviđa jer je to alat za kriptiranje “on-the-fly”, odnosno po potrebi. Imate povjerljivi dokument kojeg želite zaštititi? Otvorite ovaj alat, nađite dokument koji želite kriptirati, odaberite algoritam za kriptiranje i to je to. Slična stvar je i s dekriptiranjem.
Ono što nam se ne sviđa je sučelje. Malo je zastarjelo, ali ako vas to ne smeta, onda je ovo alat za vas.

AxCrypt (Windows, MacOS)

AxCrypt je besplatan, open-source alat zaštićen GNU GLP licencom. To je alat koji je izuzetno lako koristiti, lijepo izgleda, te se lako integrira u operativni sustav. Mi ga koristimo većinom na Windows mašinama i zadovoljni smo njime.

Doslovno možete unutar Windowsa kliknuti desni klik na određenu datoteku ili mapu i u padajućem meniju ćete vidjeti opciju “AxCrypt”. Preko tog menija možete kriptirati dokument, možete ga kriptirati na određeno vrijeme nakon kojeg se sam dekriptira ili poslati nekome i reći mu da se dekriptira kada ga pošiljatelj primi.

Podaci kriptirani AxCryptom se mogu dekriptirati na zahtjev, ili se mogu prepravljati dok je podatak (npr. dokument) kriptiran. On će se sam dekriptirati, dopustiti vam da ga promijenite, te se potom sam ponovno kriptirati. Prilično je brz, a možete kriptirati i mape s više dokumenata/podataka s jednim klikom miša.

Ovaj alat podržava samo AES 128-bitnu zaštitu, koja je dovoljno dobra protiv “brute-force” načina dekriptiranja, odnosno “probijanja”. Nije neprobojna, ali je za većinu potreba dovoljno dobra.
Sam alat ima manje od 1 MB, tako da nećete ni znati da ga imate instaliranog na računalu!

 

BitLocker (Windows)

BitLocker je enkripcijski alat za kriptiranje diska u Windowsima. Imate ga ugrađenog u Windowse još od vremena Viste. Algoritam koji koristi je AES (128 i 256-bitni) što je sasvim dobro za kriptiranje cijelog diska. Nadalje, s njim možete kriptirati i virtualne diskove, te im pristupati kao i svim drugim diskovima u računalu.

BitLocker podržava mnogo načina autentikacijske, uključujući tradicionalne mehanizme kao što su lozinka, PIN, USB ključ i pomalo kontroverznu tehnologiju TPM (engl. Trusted Platform Module). U svakom slučaju, BitLocker nudi ljudima alat da kriptiraju sve svoje podatke, bilo privatne ili poslovne, te onemogućuju neovlaštenim osobama da dođu do njih.

Pogotovo ako vam netko ukrade laptop i pokuša mu pristupiti. Neće moći, jer je cijeli disk “kriptirani kontejner” i svi podaci unutra su zaštićeni. Samim time što je BitLocker dio Windowsa i što ga je lako koristiti, mnogi ne koriste dodatne alate za kriptiranje dokumenata, nego se oslanjaju na to da im je računalo zaštićeno kao takvo. I to je super jer je ova zaštita prilično sigurna i teško ju je “probiti”.

Neke osobe govore da ovo nije dovoljno, jer sigurno američke tajne službe imaju “backdoor” za ući u bilo koju Windows mašinu kojoj imaju pristup, te da mogu lako dekriptirati te podatke. Šansa da je to istina je jako mala i nema dokaza da postoji backdoor koji je Microsoft napravio da bi udovoljio Američkoj vladi i njihovim agencijama. Što se nas tiče, ovo je odličan alat, ali ga rado koristimo u kombinaciji s AxCryptom ili VeraCryptom. Ono što je u tom kriptiranom kontejneru, a važno vam je, treba dodatno kriptirati.

Ako koristite Windowse, svakako osposobite ovu opciju unutar Settingsa i pustite Windowse da kriptiraju vaš cijeli disk. Nemojte imati nezaštićene Windowse.

GNU Privacy Guard (Windows, Linux, MacOS)

GNU Privacy Guard je zapravo open-source implementacija PGP-a (engl. Pretty Good Privacy). Dok na nekim operativnim sustavima možete instalirati ovaj alat i koristiti ga kroz komandnu liniju, mnogi preferiraju softver s grafičkim sučeljem. Uz pomoć tog sučelja, odnosno UI-ja, je mnogo lakše kriptirati određene datoteke ili cijeli disk. Čak je moguće i kriptirati emailove.

Svi GnuPG alati podržavaju mnoge tipove enkripcije kao i razne algoritme, te su generalno u mogućnosti kriptirati individualne datoteke, diskove, slike diskova, eksterne diskove i sve ono što je spojeno na računalo. Nećemo ulaziti previše u detalje ovoga, no ako vas zanima enkripcija i kako cijela ta stvar funkcionira, pročitajte malo tutorijale i objašnjenja na službenim stranicama.

Mnogo toga možete naučiti, te samim time postati bolji u kriptiranju i zaštiti podataka. Još bolje je ako se naučite služiti komandnom linijom, posebice na Linuxu i MacOS-u. Ako vas to ne zanima, onda slobodno koristite alate prije spomenute u ovom tekstu. Mi smo godinama koristili GnuPG i više smo nego zadovoljni njime.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here