Vrlo je vjerojatno da ste prilikom pregledavanja internetskog sadržaja, barem jednom naletjeli na nešto što se zove ”Lorem Ipsum”. O čemu se točno radi? Lorem Ipsum tekst se obično prikazuje kao nekakav tekst koji sam po sebi ništa ne znači.

Ako ga i malo bolje pogledate vidjet ćete da se radi o gomili nabacanih riječi napisanih na latinskom jeziku. Čemu služi uopće Lorem Ipsum i zbog čega se koristi? Možemo li i sami nekako stvoriti Lorem Ipsum i ako možemo, na koji način? Nešto više o tome reći ćemo u nastavku članka.

 

Što uopće jest ”Lorem Ipsum”?

Lorem Ipsum je naziv uobičajene podvrste teksta za rezervirano mjesto. Lorem Ipsum se vrlo često koristi kada recimo neki dio koji se inače treba ispuniti tekstom (koji nešto znači)  je privremeno prazan. Ipak, kako ne bi bio prazan koristi se Lorem Ipsum.

U osnovi radi se o tekstu koji sam po sebi nema značenje, koristi se kako bi se ispunio prostor koji bi u suprotnom bio prazan i koji služi pobližem prikazivanju toga kako će stvarni tekstualni oblik sadržaja izgledati nakon što bude gotov. U slučaju da nikada u životu niste vidjeli ovo, ovo bi otprilike izgledala verzija Lorem Ipsum-a koja se najčešće koristi:

ŠTO JE Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 

Zašto neki korisnici običavaju koristiti Lorem Ipsum?

Možda se pitate zbog čega bi neki web dizajner koristio Lorem Ipsum umjesto da koristi prave ulomke teksta. Isto tako, zašto jednostavno ne kopirati neki tekst koji zapravo nešto znači iz neke knjige i zalijepiti ga na to mjesto umjesto utipkavanja Lorem Ipsum-a?

Glavni razlog zbog čega se najčeće koristi Lorem Ipsum jest kako bi se korisnike odvratilo od pravog teksta. Nakon što netko stvori predložak (isto vrijedi ako se koriste i besplatni primjeri za predloške internetskih stranica) i ako taj netko želi dobiti povratnu informaciju u vezi predloška, najmanje što ti web dizajneri žele jest da korisnicima koji budu te stranice pregledavali tekst odvraća pozornost.

Nadalje, Lorem Ipsum zapravo podsjeća na pravi tekst. Kopiranje i lijepljenje jednih te istih riječi bi rezultiralo u nejednakoj distribuciji slova. S Lorem Ipsum tekstom dizajner se može više usredotočiti na to kako bi tekst zapravo izgledao kada bi stajao na toj stranici. Kako stranica ne bi bila prazna i kako bi i dizajner i korisnik mogao imati uvid u to kako bi stranica izgledala nakon što bude gotova i nakon što se na njoj bude nalazio tekst, dizajneri pribjegavaju ovakvom rješenju.

tko je Lorem Ipsum

Kako je nastao ”Lorem Ipsum”?

Unatoč tomu što sam po sebi Lorem Ipsum izgleda kao smeće istina je da on ima svoj korijen u latinskom jeziku (što se i vidi ako se malo bolje ”prostudiraju” riječi teksta). Vjerovali vi ili ne, ali Lorem Ipsum dopire iz vremena Cicerona iz 45. godine prije Krista i njegovog djela koje se zove ”De finibus bonorum et malorum” (ili prevedeno na hrvatski- ”O krajevima dobra i zla”). U biti taj tekst govorio je o etičkim standardima onog vremena i u sebi je sadržavao Lorem Ipsum (točnije Lorem Ipsum nalazi se u odjeljcima 110.32 i 110.33).

Ipak, Lorem Ipsum verzija teksta koja se danas koristi je izmijenjena verzija ustvari nije ”pravi” latinski. U usporedbi sa Ciceronovim djelom današnji, moderni Lorem Ipsum je u stvari hrpetina nabacanih riječi bez smisla. Zahvaljujući stalnom dodavanju, brisanju i mijenjanju riječi današnji Lorem Ipsum nije isti kao što je bio u vremenu nastanka. Doktor Richard McClintock je čovjek koji je odgovoran za otkriće porijekla teksta. Naime, dr. McClintock otkrio je da današnja verzija Lorem Ipsum ima donekle svoja uporišta u latinskom originalu kada je pretraživao značenje latinske riječi ”consectetur” koja je inače vrlo rijetka. Njegova potraga odvela ga je do Ciceronovog djela.

Nepoznato je to tko je učinio izmjene u odnosu na originalni tekst i kada, tako da ne možemo znati tko je od originala stvorio ovu zbrku riječi koju danas ”koristimo”. Negdje u šesnaestom stoljeću nepoznati pisar napisao je riječi koje su preživjele i koje su danas i u digitalnom dobu prisutne.

 

Što originalni tekst ”Lorem Ipsum” znači?

Kao što već znamo današnji Lorem Ipsum, ako ga pokušamo prevesti na bilo koji nama poznat jezik, nema neko značenje. Iz razloga što je današnja verzija Lorem Ipsum teksta skraćena i nabacana verzija one verzije iz 45. god. pr. Kr. ne možemo je doslovno prevesti.

Prava rečenica na latinskom jeziku kojom počinje Lorem Ipsum dolazi odavde:

“Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit…”

Ona se na hrvatski može prevesti (otprilike) ovako: „Nema nikoga tko sam po sebi voli bol, tko je traži i tko je želi imati iz jednostavnog razloga zato što je bol- bol“…

Ako vas zanima čitanje prijevoda originalnog teksta Lorem Ipsum na engleskom jeziku možete otići na stranicu pod nazivom lipsum.com i ondje se dodatno informirati.

 

Kako stvoriti ”Lorem Ipsum” tekst?

Želite li i sami kreirati ”Lorem Ipsum” tekst za projekt na kojemu radite? Ako to želite dobra vijest je da možete pronaći nekoliko internetskih stranica koje vam mogu srediti ovo. Ako vam ikada zatreba kakav ”Lorem Ipsum” znajte da postoje takve stranice koje vam za ovo mogu poslužiti.

Jedna od njih je stranica Lipsum.com. Premda se radi o stranici koja služi generiranju Lorem Ipsum teksta, ako se odlučite preko nje generirati tekst dobit ćete prave latinske riječi (a ne nabacana slova koja samo podsjećaju na latinski jezik).

Druga stranica je Generator Lorem-Ipsum. Radi se o stranici koja u sebi sadrži više opcija za generiranje Lorem Ipsum teksta, što je posebice dobrodošlo kada želite kreirati sličan tekst, ali na više različitih jezika.

Sada znate sve što se može saznati o neobičnom tekstu na latinskom jeziku koji to nije i koji vam je možda bio poznat pod nazivom ”Lorem Ipsusm”. Ako želite možete ga i sami kreirati, jer kao što smo vidjeli i on ima svoju namjenu.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here