Ako ste jedan od mnogobrojnih korisnika Windowsa 10, onda ste se najvjerojatnije susreli s nekima od mnoštva poteškoća koje prate ovaj operacijski sustav od samog njegovog izlaska.

Izlazak desetke je dočekan s oduševljenjem što i ne treba iznenaditi uzimajući u obzir njegovog prethodnika Windows 8. Bez obzira na sve probleme koji su se pojavili odmah nakon izlaska, svejedno postaje najpopularniji operacijski sustav pretičući Windows 7.

Neki češći od spomenutih problema bili bi zamjetno usporavanje sustava kroz vrijeme, trošenje velikih količina resursa na slanje masovnog feedbacka, promašaj koji zovemo superfetch i konstantno forsiranje updateova što, barem u mojem iskustvu, gotovo uvijek pođe krivo.

Sve bi to, pa i više, trebalo biti riješeno svibanjskim ažuriranjem, često spominjanim pod kodnim imenom 19H1 ili kao verzija 1903. Ažuriranje će za sve korisnike biti dostupno krajem svibnja, ali ako ste u Windows Insider programu, možete ga preuzeti odmah. Potrebno je naglasiti da se programu možete veoma jednostavno pridružiti i imati priliku prvi vidjeti i isprobati što Microsoft sprema.

Originalno, ovaj update je trebao izaći ovoga travnja pod nazivom Windows 10 April 2018 update što je odgođeno kako bi se moglo što više stvari testirati i izbjeći fijasko poput prošlogodišnjeg October updatea.

Nakon katastrofalnog Windows 10 October 2018 updatea Microsoftov prioritet je vraćanje odluke o ažuriranju nazad u ruke korisnika. Iako je ova promjena najavljena, u kojoj mjeri će se to zapravo ostvariti, ne može se još reći. Osim vizualnih promjena grafičkoga sučelja na svakoj razini, druge bitnije promjene bi bile:

  • novo sučelje Game Bara
  • razdvajanje Cortane i Pretraživanja
  • Cortana automatski započinje slušati nakon klika na ikonu u taskbaru
  • prikaz najkorištenijih aplikacija u Pretraživanju
  • Postavke od sada sadrže pregled korisnikovog profila i brzi pristup Microsoftovih uslugama poput OneDrive-a
  • Mogućnost brisanja aplikacija koje dolaze s Windowsima kao što su to Groove Music, Kalkulator, Paint 3D, Filmovi itd.
  • predlaganje fixa kada Windowsi otkriju problem
  • pametni update koji pokušava obaviti ažuriranja u vrijeme kada ne koristite računalo
  • mogućnost ručne sinkronizacije sata s Microsoftom što bi trebalo riješiti problem pomicanja sata na dual boot računalima

Postoji još gomila navedenih stvarni koje bi trebale biti dotaknute ovim ažuriranjem, a što će se zapravo dogoditi i hoće li Windows 10 opravdati titulu operacijskog sustava s najviše aktivnih korisnika preostaje nam vidjeti krajem svibnja.

Piše: LJ.J.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here